Förbundsstämman visar vägen

Att stärka LSS och få fler medlemmar i FUB, är två av de områden, som nyvalda 2:e vice ordförande, Jan-Åke Wendel uppmanar hela FUB-rörelsen att prioritera, i ledaren i Unik nummer 3, 2015:

Så kan åter en förbundsstämma läggas till handlingarna. En Förbundsstämma som bjöd på flera intressanta föreläsningar, men också många viktiga beslut. Frågan om det skall heta utvecklingsstörd eller ej var på tapeten, men här vägde våra Klippan-vänners åsikt tungt och beslutet blev oförändrat.

Som brukligt är på en förbundsstämma framfördes en del åsikter och ibland också kritik på det arbete som gjorts under verksamhetsåret. Det är kanske befogat men alla som på ett eller annat sätt är engagerade inom FUB, om det sen är på lokal/läns eller riksnivå arbetar för en bättre värld för våra utvecklingsstörda. Vägen dit är inte alltid spikrak utan ofta krokig och ibland hamnar man i en återvändsgränd och då gäller det att lyssna på ”GPS:en” och ta en annan väg för att komma rätt. Allt tar tid och den tiden måste vi få ha.

Tydliggör FUB som organisation

Som nyvald 2:e vice ordförande i förbundsstyrelsen – TACK för förtroendet – har jag fått frågan om vad jag särskilt vill lyfta fram. Ett viktigt pågående arbete är att fortsätta tydliggöra FUB som organisation, inte minst genom Kommunikationskommitténs arbete. Likaså arbetet med att stärka LSS. (Det kan inte ha varit lagstiftarnas mening att ärenden skall avgöras enbart utifrån handläggarens tycke.)

FUB är redan idag en stor organisation med 25000 medlemmar, att arbeta för att öka antalet medlemmar och på så sätt bli en än starkare röst i samhället, och samtidigt stärka vår ekonomin är ett annat mål på vägen. Här gäller det att vi alla alltifrån lokalförening, länsförbund och riksförbund gemensamt arbetar för ett ökat medlemsantal.

Förbättra färdtjänsten

En annan fråga som ligger mig varmt om hjärtat är färdtjänsten och dess utförande. Ibland verkar det som om
upphandlingen enbart handlar om ekonomi och inte om kunskap och service. Det har visats vid ett flertal tillfällen att våra medlemmar mer eller mindre har behandlats som kolli och inte som den person man är. Långa transporter, sena transporter och ibland uteblivna transporter händer dagligen. Här behövs en skärpning inom företagen som utför transporterna.

Sommaren står för dörren

Knoppar brista, blommor står i blom och gräsmattorna är gröna, det är sommar. Tidningarna lockar med allehanda arrangemang. Men inte för alla.

Många är de personer med funktionsnedsättning som inte har en chans att få ta del av det stora utbudet, om inte personalen på LSS-boendet ställer upp eller om ansökan om ledsagning avslås.

Det är med andra ord någon annan som beslutar om när och var eller hur en person med funktionsnedsättning skall komma utanför dörren.

Så var LSS inte tänkt

Tänk dig själv att du vaknar upp på morgonen och tittar ut genom fönstret, solen skiner, fåglarna kvittrar och det inbjuder verkligen till att göra något annat än att vara inomhus.

Men om det inte är planerat är det inte säkert att du kommer ut denna dag.

Är det så det var tänkt när lagar och förordningar stiftades? Nej, naturligtvis inte. Tyvärr har det blivit så för många, och en av anledningarna är att det finns en del personal och beslutsfattare som inte själva kan sätta sig in i den funktionsnedsattes rättigheter.

Ett tips är att behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Det kan åtminstone vara en bra början för att fler ska få ta del av vår vackra svenska sommar.

Ha en skön sommar!

Jan-Åke Wendel
2:e vice ordförande

PS. Tack alla som jobbade med planering och genomförande av Förbundsstämman i Luleå.

Senast uppdaterad:
tisdag 5 juni 2018
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se