Försäkringskassan måste be om ursäkt!

Nu har vi kommit till en gräns när Sverige på allvar måste skämmas för vad personer med funktionsnedsättning utsätts för. Mänskliga rättigheter verkar inte gälla i Sverige, skriver FUB:s förbundsordförande Thomas Jansson i Unik nummer 2 2017.

Hur kan det exempelvis komma sig att man i myndighetssverige kan använda en helt obeprövad och ovetenskaplig metod för att undersöka hur stor brottsligheten är i assistansersättningssystemet? Följden av detta har blivit katastrofal, där man skapat en syn på personer med funktionsnedsättning som brottslingar, som bara vill få ut så mycket pengar som möjligt av Försäkringskassan. Allmänheten har fått en bild av att många med funktionsnedsättningar är fuskare/brottslingar.

Ansvarig minister bär ett stort ansvar

Detta måste Försäkringskassan be om ursäkt för! Här bär ansvarig minister Åsa Regnér ett stort ansvar, eftersom det är hennes beslut som Försäkringskassan följer.

Om Regeringen menar det minsta allvar med att värna LSS, så är det upp till bevis NU!

Kommunernas ekonomi i Sverige belastas hårdare när personer med assistans hamnar under 20 timmar, och ansvaret för bistånd vältras över på just kommunerna. Detta har haft till följd att omfattningen av andra LSS-insatser har minskat.

Många kommuner har det redan tufft ekonomiskt, och ju längre besparingarna inom assistansen får fortgå desto tuffare blir det.

Nekat FUB en resning

Nu kan man till och med misstänka att rättsväsendet låter sig påverkas av politiken, då man nekat FUB en resning i högsta förvaltningsrätten, när det gäller ett principiellt viktigt fall. Domen gäller ett avslag vad gäller assistans med inslag av medicinskt övervakande karaktär. Detta kan tyvärr komma att slå hårt mot våra medlemmar. Hade vi fått igenom vår resningsansökan så hade Försäkringskassan fått backa på många beslut. Det känns som om politikerna har varit framme med sitt pekfinger.

Kränkande och riskfylld behandling

Det kommer många rapporter kring vikten av att leva upp till LSS-lagstiftningen, så här innan sommaren. Det är bara att hoppas att det finns beslutsfattare som läser dessa rapporter.

Det viktigaste är att dom tar till sig av innehållet och gör något åt den katastrofala situationen som många av våra medlemmar och deras nära och kära befinner sig i. Följden av att man inte följer lagen blir istället att medborgare med funktionsnedsättning utsätts för kränkande såväl som många gånger riskfylld behandlingen.

Det är även här hög tid för en offentlig ursäkt från regeringen och ansvarig minister, för att man inte följer lagen.

Hoppas på ledsagning

Nu när sommaren närmar sig och det går mot varmare tider är min förhoppning, att alla som vill får komma ut i den tilltagande värmen och ges möjlighet att känna den tidiga sommarens härliga dofter. För många är förutsättningen att man får ledsagning, en rättighet enligt LSS-lagstiftningen. Vi kan bara hoppas på det bästa, så att alla kan njuta av försommaren och ha roligt.

Men tänk på att solen bränner på bra så här års. Så var försiktiga!

Thomas Jansson
Förbundsordförande FUB
thomas.jansson@fub.se
08-508 866 46

Senast uppdaterad:
tisdag 5 juni 2018
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se