Nu är det hög tid att ledande politikerna tar våra frågor på allvar!

Riksförbundet FUB:s ordförande Thomas Jansson skriver i Unik nummer 5 bland annat om NIPT-testet, som han grna vill diskutera med dem som erbjuder testerna. 

Jag hade tänkt gratulera Stefan Löfven till det lyckade valet. Till och med efter regeringsförklaringen. Men sen kom budgeten. Då började jag tvivla på vad politikerna säger och om de menar allvar med det som har blivit sagt. Av alla löften och saker som lovades innan valet så blev det i stort sett ingenting.

Min förhoppning efter valet är ändå att det var fler personer med utvecklingsstörning som röstade, än vad som har varit fallet vid tidigare val. Det är viktigt att göra sin röst hörd.
Men som politikerna agerar tror jag även våra medlemmar kan bli väldigt besvikna och kanske inte vill rösta vid nästa val.
Ett tydligt exempel på att politikerna näst intill struntar i våra medlemmar är, att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson inte har tid att träffa handikappförbunden under de närmaste månaderna. Hon är en viktig minister för våra medlemmar, som oftast behöver få stöd och hjälp att få ett arbete. Vi får hoppas att de andra ministrarna, som har hand om våra frågor, visar upp ett bättre välkomnande, om och när vi får chans att träffa dem.

En fråga om etik och moral

I oktober hade FUB en debattartikel i Aftonbladet om NIPT-testet.Vi har ännu inte hört något efter debattartikeln. Vågar inte inbjudna parter diskutera frågan med oss? Vill de inte ha en bred och mänsklig debatt om hur testet ska användas? Man kan fråga sig för vem testet är framtaget. För samhällsekonomin eller av omtanke om de blivande föräldrarna? Det är nu dags för ansvariga politiker och tjänstemän att komma fram ur sina gömmor och prata med oss!
Det viktiga för oss i FUB är att hålla debatten vid liv. Den får inte glömmas bort i dagens politiska debatt. Det är en viktig fråga om etik och moral. Men framför allt om vilket samhälle som vi vill ha i framtiden. Om man ska erbjuda testet så är det viktigt att belysa alla sidor av att få ett barn med funktionsnedsättning. Inte bara de negativa som det mest har varit hittills.
När får vi höra något från någon som har ansvar i frågan? När tänker ni ta debatten?

Kontakta lokala politiker

Jag hoppas att alla inom FUB-rörelsen tar chansen och jobbar för att få kontakt med politikerna, där det är ny majoritet i kommunerna. Det är viktigt att ständigt ta alla möjligeter att påminna om att FUB finns. Vi kan tillföra kunskap och kompetens till de nya politikerna som kanske inte kan våra frågor, inte minst när det gäller LSS.
LSS kostar idag bara 1,08 promille av den totala Brutto National Produkten (BNP) i Sverige. Alltså kan man inte påstå att den är för dyr. Tänk på att när ni pratar med dom som bestämmer, att livskvalitén för våra medlemmar som har LSS-insatser, totalt sett blivit mycket bättre. Här har vi alla ett stort och viktigt arbete framför oss att ta initiativet och förklara för alla som har någon form av beslutande ställning hur viktig LSS är för personer med funktionsnedsättning, för att de ska kunna leva ett bra och självständigt liv. Så avslutningsvis vill jag påminna om att LSS är en förhållandevis billig lagstiftning, i jämförelse med andra alternativ. Det kan vara bra att ha i åtanke i mötet med politiker och beslutsfattare.

Thomas Jansson
Förbundsordförande
thomas.jansson@fub.se
073-508 82 95

Senast uppdaterad:
tisdag 5 juni 2018
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se