Regeringen bär ansvaret

”En ung man med Downs syndrom och utvecklingsstörning blev skjuten av polis i Stockholm. Ofattbart och chockerande för oss i FUB, som lätt kunde konstatera att hans funktionsnedsättning var tydlig.” skriver FUB:s nye förbundsordförande Harald Strand i sin första ledare, i Unik nummer 4 2018.

Det har varit en ovanligt varm sommar i år. Många har njutit av värmen medan andra har lidit av densamma. Det är ytterligare ett bevis på att vi människor är olika med individuella behov och känslor.

Sommaren för FUB inleddes med ett flertal debattartiklar som belyser alla insatser som ingår i LSS, inte bara assistans. Det kulminerade i Almedalen med 4 egna välbesökta seminarier plus deltagande i politikerutfrågningar hos Funktionsrätt Sverige. Bra genomfört av vårt kansli samt av Elisabeth och Lillemor som var där som våra styrelserepresentanter.

Under sommaren har FUB och Inre ringen börjat arbetet kring valet, först med filmer och artiklar, sedan med ett valläger i augusti. En viktig uppgift i vårt arbete för ökat självbestämmande för dem som omfattas av LSS. Vi har sett många fina inlägg och filmer vi alla kan glädja oss åt!

Under högsommaren inträffade några tragiska händelser, som fick stort genomslag i riksmedierna. En ung man med Downs syndrom och utvecklingsstörning blev skjuten av polis i Stockholm. Ofattbart och chockerande för oss i FUB, som lätt kunde konstatera att hans funktionsnedsättning var tydlig. Dessutom var hans vapen ingen kopia utan tydligt ett leksaksvapen. Antalet skott som avlossades av tre poliser mot Eric gör vår upprördhet ännu större. Att Eric sedan fick ligga och förblöda utan åtgärd från poliserna är svårt att fatta. Vi får hoppas att utredningen ger oss några bättre svar om varför? Men inget kan ge Erics föräldrar honom tillbaka.

Lite senare fick vi via medierna information om en tidigare händelse i Skåne, där en annan Erik, något yngre med autism och utvecklingsstörning, blivit grovt misshandlad vid ett liknande ingripande från poliser. Även denne Erik lekte med ett leksaksvapen utanför sin bostad. Några uppfattade leksaken som ett riktigt vapen och tillkallade polis? Trots att han lydigt lade ner sitt vapen och sträckte upp sina händer som polisen krävde, lade de brutalt ner honom och bröt hans arm på tre ställen. Helt osannolikt, men som pappan sa senare: ”Han blev ju i alla fall inte skjuten.”

Det enda goda som kom ut av dessa händelser är att en diskussion uppstått om polisens bristande kunskap om funktionsnedsättningar. Funktionsrätt Sverige skrev en bra debattartikel om detta som vi alla bör läsa.

Vi intresseorganisationer måste bli bättre på att sprida all den kunskap vi har, men som saknas i samhället, inte bara hos polisen. Det drabbar våra medlemmar dagligen.

Men jag som pluggat Funktionsrättskonventionen vet att enligt artikel 8 ligger ansvaret hos vår regering!
Det är således de som misslyckats mest, inte vi. Klen tröst förstår jag, men vi måste ändå peka ut vem som bär ansvaret. Inte enskilda poliser eller vårdgivare, utan regeringen.

Jag gläder mig åt att jag som ny ordförande kommit till ”ett dukat bord”! Vi har nu ett rikskansli som är
kompetent, arbetsvilligt och vässat med argument och vilja.

Tack för det, Lillemor, och ni andra som hjälpt till att duka!

Harald Strand
ordförande Riksförbundet FUB
mejl: harald.strand@fub.se

Senast uppdaterad:
måndag 9 december 2019
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se