Debattinlägg av FUB om LSS under 2018

22 november 2018:

Debattartikel i Metro: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

FUB är en av 19 funktionsrättsorganisationer som tycker att LSS-utredningens förslag ska slängas i papperskorgen! Om förslagen blir verklighet försvagas LSS ännu mer. Men LSS behöver stärkas. för att fungera som det var tänkt. Det måste bli den nya regeringens första uppgift!

debattartikel_i_metro_om_lss-utredningens_forslag

Debattartikel_i_metro_om_lss-utredningens_forslag

1 november 2018:

FUB kommenterar: Kommunerna trotsar LSS för att spara pengar

– Idag är det många kommuner som trotsar lagen LSS och sparar pengar, och då blir det så här, säger Harald Strand, Riksförbundet FUB:s ordförande, efter att ha sett Uppdrag granskning med rubriken ”Bakom stängda dörrar” 31 oktober 2018. Uppdrag Granskning berättar om ungdomar som råkat illa ut i bostäder enligt LSS.

– Detta är tragiskt. Även om det finns många bra bostäder och mycket duktig personal, så ser vi allt för ofta liknande situationer.

FUB kräver en genomgripande satsning för att höja kvalitet och kompetens.

Se också Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand i Aktuellt, om Uppdrag Gransknings program. Ungefär 16 minuter in i programmet.

24 oktober 2018:

FUB kommenterar: Malmborg svarar, men LSS-förslagen blir inte bra

LSS-utredaren Gunilla Malmborg försöker beskriva utredningens förslag på ett annat sätt, så det inte ska låta för allvarligt. Men vi i FUB ser att flera förslag inte blir bra. Ett exempel: ”Bredare stöd” till barnet och dess familj låter bra. Men familjer kommer inte kunna välja vem som ger stödet. Det är inte så LSS ska fungera. Klicka på länken för att läsa hela kommentaren.

11 oktober 2018: 

”LSS-utredningen har inte förstått att kriget mot assistansen är över”

LSS-utredningen har havererat. Utredningen kommer med förslag som skulle innebära slutet för personlig assistans och är dåliga för alla LSS-användare.

”LSS-utredningen påminner om de japanska soldater som vägrade tro på att världskriget var över. Den siste stannade i Filippinernas djungel i nästan trettio år. Utredarna har kommit ut ur djungeln, men inte fattat att kriget mot assistansen är över” kommenterar FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

Idag skriver vi debatt i SvD med 17 andra funktionsrättsorganisationer: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

FUB:s Almedalen-seminarier 2018 handlade mycket om LSS, men också skola och hälsa. Alla filmades och går att se i efterhand. Läs mer här: Almedalen 2018: Ett lyckat besök!

 

FUB gjorde under våren 2018 tio filmer om LSS. Berättelserna i filmerna kommer från FUB:s medlemmar. Hjälp oss göra LSS till en valfråga, dela filmerna!

 

Debattartikel om LSS på Altinget.se den 18 april 2018
LSS-insatserna är ofta avgörande för att personer med utvecklingsstörning och deras familjer ska få en fungerande vardag. Det här berättar FUB om i den nya rapporten ”500 röster om LSS – En inblick i verkligheten, från norr till söder”. Men domstolspraxis och kommunala riktlinjer har påverkat tillämpningen av LSS negativt, skriver FUB.

FUB kommenterar 13 april 2018: Bra dom om sondmatning
– Detta innebär en stor lättnad för många, säger Riksförbundet FUB:s första vice ordförande Lillemor Holgersson.

Bekämpa fattigdom – debattartikel i Dagens ETC den 9 april 2018
Många med utvecklingsstörning går flera tusen kronor back varje månad och kan inte själva påverka vad de tjänar eller vad till exempel hyran kostar.

Funktionsrätt Sverige skrev i en debattartikel 26 mars 2018 att LSS måste återupprättas: LSS borde exporteras, inte decimeras
FUB är ett av 41 medlemsförbund i Funktionsrätt Sverige.

Debattartikel i Dagens Samhälle 22 mars 2018: Minska personalomsättning i LSS-verksamhet
För att LSS-användare ska få bra stöd behövs personal som stannar kvar, som kan sitt jobb och har bra stöd av sina chefer.

Debattartikel i Uppsala Nya Tidning 28 februari 2018: Ett rättsligt tomrum om föräldraansvar
FUB har låtit juristen och forskaren Monica Larsson undersöka hur begreppet ”normalt föräldraansvar” används när familjer får avslag. Hon visar att det är väldigt olika hur LSS-handläggare tolkar föräldraansvar, och många kan för lite om barn med funktionsnedsättning.

Sämre LSS-stöd för barn med nytt förslag – uttalande 20 febaruari 2018
I sin iver att begränsa personlig assistans har utredningen genom ett grumligt resonemang fråntagit barn under 12 år rätten till denna insats.

FUB kommenterar Kalla Fakta om assistans (23 januari 2018)
Det är oerhört allvarligt om regeringen under lång tid har använt felaktiga siffror för att den vägen vinna allmänhetens stöd för nedskärningar inom assistansersättningen.

Fel att hindra anhöriga som assistenter – uttalande om assistansutredning (17 januari 2018)

Senast uppdaterad:
tisdag 11 augusti 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se