Debattinlägg av FUB om LSS under 2019

Några av FUB:s debattartiklar och andra debattinlägg under 2019:

FUB har debatterat kraven på kompetens för personal i bostäder enligt LSS, både med brev till Socialutskottet och i media. I december fick vi äntligen se ett framsteg på området. Nu ska personalens kompetens kartläggas.

Nationell anhörigstrategi måste omfatta alla anhöriga – debattartikel på Altinget som FUB skrev under tillsammans med flera andra organisationer. I december fick vi bevis för att det lönar sig att säga ifrån! Även anhöriga till personer med funktionsnedsättning ska omfattas, skriver Lena Hallengren (S) och Lina Nordquist (L).

FUB kommenterade bristen på bostäder och risken för institutioner i tidnigen Hem&Hyra.

Tillsammans med flera andra organisationer skrev vi ett brev till statsminister Stefan Löfven om mänskliga rättigheter.

Personer som till exempel bor i bostad enligt LSS har lika stor rätt som andra att få skydd och hjälp om det blir en kris i samhället, skrev vi om den 5 september ihop med ABH Utbildning och RådgivningFöräldrakraft/hejaolika.se och  STIL: ”Alla medborgare har rätt till skydd i en kris” – debattartikel i Dagens Samhälle

FUB kommenterade att flera kommuner struntar i fattiga DV-deltagare, när de struntar i att dela ut de pengar som var tänkta för deltagare i daglig verksamhet.

Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB, intervjuades av Assistanskoll om hur FUB ser på bostäder enligt LSS: Eva Borgström, FUB – ”Varför döma ut en boendeform som faktiskt många önskar?” – intervju på Assistanskoll

Regeringen behöver se till att LSS-personalen får den kunskap som Socialstyrelsen rekommenderar skrev den 15 maj FUB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL, numera SKR) om i en debattartikel på Altinget: Använd de utlovade pengarna till ett LSS-lyft

Slösa inte mer tid på LSS-utredningens förslag! Meningslöst att skicka LSS-utredningen på remiss, skrev Riksförbundet FUB i en debattartikel den 6 maj i Dagens samhälle.

När Socialstyrelsens lägesrapport 2019 blev klar kommenterade FUB innehållet och lyfte även våra egna förslag på förändringar.

FUB kommenterade fallet om Dick som blivit illa behandlad på ett gruppboende i Göteborg.
– Det är förskräckligt. Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha och helt uppenbart ingen närvarande chef heller, sa Harald Strand, FUB:s förbundsordförande, till SVT Nyheter Väst den 5 februari.
Läs hela FUB:s kommentar här: Hård kritik mot boendet för behandlingen av Dick.
Vi skrev också en debattartikel i GP tillsammans med Ulla Adolfsson, Autism- och Aspergerförbundet – klicka här för att läsa den.

Östersund kommun försökte styra människors liv genom att säga att anhöriga inte får vara personliga assistenter. Men kommunen bryter mot lagen med beslutet. Det finns heller ingen anledning att tro att anhöriga är sämre assistenter – tvärtom. Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand och förbundsjurist Julia Henriksson skriver om det här i en debattartikel: Kommunen kan inte avgöra vem som är bäst assistent – debattartikel i Dagens Samhälle I Assistanskoll diskuterar Eva Borgström, FUB: ”Anhöriga är många gånger de mest kunniga assistenterna”  Uppdatering maj 2019: IVO beslutar att kommunen inte kan göra en sådan begränsning.

När LSS-utredningen lämnat över sina förslag till regeringen kommenterade FUB: LSS-utredningen är klar – släng den i papperskorgen!
– Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

Klicka här och sedan på Läs mer för att läsa FUB:s kommentar om LSS-utredningens förslag. Läs också Assistanskolls intervju med Eva Borgström, FUB, om FUB:s bild av LSS-utredningen: ”Man måste se LSS som en helhet”

Läs också FUB:s analys av LSS-utredningen och FUB:s kommentar av regeringsöverenskommelsen i januariavtalet.

Senast uppdaterad:
tisdag 4 februari 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se