Debattinlägg av FUB om LSS under 2019

Några av FUB:s debattartiklar och andra debattinlägg under 2019:

23 oktober:

Anmälningarna till IVO om missförhållanden i LSS-bostäder har ökat de senaste åren. FUB:s Eva Borgström pratade om det i P1-morgon och Ekot. FUB vill att det ska finnas krav på vilken kompetens personalen i gruppbostäder ska haFler anmälningar om brister i gruppboenden – inslag i P1-morgon

FUB har debatterat kraven på kompetens för personal i bostäder enligt LSS, både med brev till Socialutskottet och i media. I december fick vi äntligen se ett framsteg på området. Nu ska personalens kompetens kartläggas.

Nationell anhörigstrategi måste omfatta alla anhöriga – debattartikel på Altinget som FUB skrev under tillsammans med flera andra organisationer. I december fick vi bevis för att det lönar sig att säga ifrån! Även anhöriga till personer med funktionsnedsättning ska omfattas, skriver Lena Hallengren (S) och Lina Nordquist (L).

FUB kommenterade bristen på bostäder och risken för institutioner i tidnigen Hem&Hyra.

21 oktober:

Nationell anhörigstrategi måste omfatta alla anhöriga – debattartikel på Altinget. Tillsammans med flera andra organisationer skriver vi om att regeringen gör ett misstag om inte anhöriga till persone rmed funktionsnedsättning omfattas i den nya nationella strategin.

7 oktober:

FUB skickade ett brev till Riksdagens socialutskott där vi skrev vad som behöver göras nu:

  • Socialstyrelsen får skriva krav på vilken kunskap personal LSS-verksamhet ska ha.
  • IVO får mer pengar, särskilt för att kunna ta emot och utreda anmälningar.

Läs brevet till socialutskottet här.

25 september:

Tidningen Hem & Hyra skriver om att det finns för få bostäder enligt LSS i Sverige. När kommunerna försöker lösa problemet placerar de ofta gruppbostäder nära varandra med många boende. Funktionsrättsorganisationerna varnar för att det blir som institutioner.

– De beror väl på olika saker, men i grunden är det klart det handlar om pengar, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB i artikeln:

För få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

FUB har under flera år rapporterat om ekonomin för personer som bor i LSS-bostäder i rapporten ”Fångad i fattigdom” (www.fub.se/nyheter/fangad-i-fattigdom/). FUB:s förbundsordförande Harald Strand berättar om att ekonomin blivit sämre för dem än för andra grupper.

– Vi har tjatat på politikerna om det här i många år, men de verkar ha hörselskydd på sig, säger Harald Strand.

12 september:

Tillsammans med flera andra organisationer skrev vi ett brev till statsminister Stefan Löfven om mänskliga rättigheter.

5 september:

Personer som till exempel bor i bostad enligt LSS har lika stor rätt som andra att få skydd och hjälp om det blir en kris i samhället, skrev vi om ihop med ABH Utbildning och RådgivningFöräldrakraft/hejaolika.se och  STIL: ”Alla medborgare har rätt till skydd i en kris” – debattartikel i Dagens Samhälle

17 juli:

FUB kommenterade att flera kommuner struntar i fattiga DV-deltagare, när de struntar i att dela ut de pengar som var tänkta för deltagare i daglig verksamhet.

– Jag förstår mig inte på de kommuner som inte tagit emot de garanterade pengarna. Det är pengar som skulle betyda mycket för vår målgrupp, som ofta är fångade i en fattigdom de inte själva kan påverka. Dessa kommuner borde helt enkelt skämmas! säger Harald Strand, FUB:s förbundsordförande.

Läs Haralds inlägg på HejaOlika: Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter!

31 maj:

Intervju med Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB, i Assistanskoll: Varför döma ut en boendeform som faktiskt många önskar?” I intervjun finns mycket information om hur FUB ser på bostäder enligt LSS.

16 maj:

Kunskapslyft behövs för LSS. Det skriver FUB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om i en debattartikel på Altinget: Använd de utlovade pengarna till ett LSS-lyft

6 maj 2019:

Slösa inte mer tid på LSS-utredningens förslag! Meningslöst att skicka LSS-utredningen på remiss, skrev Riksförbundet FUB i en debattartikel den 6 maj i Dagens samhälle.

20 mars 2019:

När Socialstyrelsens lägesrapport 2019 blev klar kommenterade FUB innehållet och lyfte även våra egna förslag på förändringar.

5 februari 2019:

FUB kommenterade fallet om Dick som blivit illa behandlad på ett gruppboende i Göteborg.
– Det är förskräckligt. Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha och helt uppenbart ingen närvarande chef heller, sa Harald Strand, FUB:s förbundsordförande, till SVT Nyheter Väst den 5 februari.
Läs hela FUB:s kommentar här: Hård kritik mot boendet för behandlingen av Dick.
Vi skrev också en debattartikel i GP tillsammans med Ulla Adolfsson, Autism- och Aspergerförbundet – klicka här för att läsa den.

 

31 januari 2019:

Östersund kommun försökte styra människors liv genom att säga att anhöriga inte får vara personliga assistenter. Men kommunen bryter mot lagen med beslutet. Det finns heller ingen anledning att tro att anhöriga är sämre assistenter – tvärtom. Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand och förbundsjurist Julia Henriksson skriver om det här i en debattartikel: Kommunen kan inte avgöra vem som är bäst assistent – debattartikel i Dagens Samhälle I Assistanskoll diskuterar Eva Borgström, FUB: ”Anhöriga är många gånger de mest kunniga assistenterna”  Uppdatering maj 2019: IVO beslutar att kommunen inte kan göra en sådan begränsning.

På bilden syns förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney när de tittade på LSS-utredningens presskonferens den 10 januari.

17 januari 2019:

FUB:s analys av LSS-utredningen. Klicka här och sedan på ”Bilagor” nedanför för att läsa Riksförbundet FUB:s genomgång av LSS-utredningens rapport och den för LSS viktigaste punkten i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

10 januari 2019:

LSS-utredningen lämnade sina förslag till regeringen. Alla funktionsrättsförbund som har medlemmar med LSS-insatser, har protesterat mot förslag som kommit ut från utredningen tidigare.

LSS-utredningen är klar – släng den i papperskorgen! Klicka på Läs mer för att läsa FUB:s kommentar om LSS-utredningens förslag.

– Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

LSS-utredningen lämnar ett dåligt förslag om assistans för barn, fortfarande handlar det mesta om att spara pengar och det finns inga bra förslag som kan göra LSS bättre.

Mer information om LSS-utredningens förslag på regeringens webbplats.

LSS-utredningens förslag sammanfattade på lättläst.

Läs också Assistanskolls intervju med Eva Borgström, FUB, om FUB:s bild av LSS-utredningen: ”Man måste se LSS som en helhet”.

Senast uppdaterad:
tisdag 11 augusti 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se