LSS-utredningens direktiv oroar

Den 26 maj 2016 talade regeringen om hur de vill att den nya LSS-utredningen ska gå till. Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen – länk till regeringens webbplats

Hur lagen LSS ser ut och hur den används är viktigt för personer med utvecklingsstörning, och FUB har länge väntat på att LSS ska utredas. Men vi som hoppades på en LSS-utredning med fokus på att återupprätta LSS och mänskliga rättigheter är besvikna.

Riksförbundet FUB är glada att regeringen säger tydligt att LSS finns för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra.

– Men det mesta i direktiven handlar om kostnader och kontroll, säger Thomas Jansson, FUB:s förbundsordförande.

FUB har sagt att LSS har urholkats och inte fungerar som det var tänkt. Därför behöver lagen bli tydligare. Tyvärr har regeringen inte lyssnat.

– Vi är kritiska. Men vi vill ge utredaren vår kunskap om hur livet är för personer med utvecklingsstörning, så att de mänskliga rättigheterna stärks, säger ordförande Thomas Jansson.

FUB uttalande angående LSS-utredningens direktiv – klicka här för att läsa hela

Debattinlägg om LSS-direktiven (juni 2016)

FUB:s ordförandeThomas Jansson skrev ett inlägg i Aftonbladet om direktiven för LSS-utredningen.

I nummer 6 av UNIK (ges ut 27 december 2016) kommer förbundsjurist Jesper Symreng skriva en artikel om de direktiv som regeringens särskilda utredare Désirée Pethrus (KD) har att förhålla sig till.

Senast uppdaterad:
torsdag 13 februari 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se