Tom

Artikel: Förening vill samla fler som har utvecklingsstörning

På lördagen fanns föreningen för personer med en utvecklingsstörning på Larmtorget för att värva nya medlemmar och informera om sin verksamhet.

Intresseorganisationen FUB (Riksförbundet för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning) har drygt 200 medlemmar i Kalmartrakten. Men Kristine Petersson tror att de lätt kan växa.

– Vi kan absolut bli fler, över 300 i alla fall.

Hon sitter i riksstyrelsen för FUB:s brukarförening Inre ringen.

– Jag vill att folk ska få mer förståelse för personer med funktionshinder. Jag vill visa att vi också är människor som är lika mycket värda.

Kristine Petersson åker som representant för brukarstyrelsen och pratar med brukarföreningar på andra orter. Hon förhandlar också med FUB:s styrelse om frågor som gäller människor med intellektuell funktionsnedsättning.

– Jag följer med som handledare när det är möte i Stockholm, säger Anne Sverkersson som är sekreterare i Kalmarbygdens FUB.

Hon berättar att det är aktivitetsvecka för FUB över hela Sverige.

– Vi valde att bjuda på kaffe och bullar till folk på stan och tala om vilka vi är.

Anne Sverkersson tror att föreningen skulle kunna ha dubbelt så många medlemmar som i dag.

– Det blir det lätt om man räknar bara de som går på särskolan och deras familjer.

Vi berättade i lördagens tidning att en fråga som föreningen driver är bättre ersättning för daglig verksamhet som många deltar i.

– Jag försöker hjälpa mina kompisar som har problem, säger Kristine Petersson.

Själv har hon sin dagliga verksamhet i ett familjeföretag.

– Jag har en individuell placering sedan 9 år tillbaka och trivs jättebra. Det ger en gemenskap och jag känner att jag blir omtyckt.

Senast uppdaterad:
januari 8, 2020