Hoppa till innehåll

Riksförbundet FUB välkomnar regeringens uppdrag till Socialstyrelsen att kartlägga om boende i LSS-bostäder får den hälso-och sjukvård de är i behov av.

Riksförbundet FUB välkomnar regeringens uppdrag till Socialstyrelsen att kartlägga om boende i LSS-bostäder får den hälso- och sjukvård de är i behov av. Socialstyrelsen också bedöma om det finns skäl att vidta nödvändiga åtgärder. Hälsoinsatser för personer inom LSS var redan innan pandemin eftersatta, trots att personer med IF har mer ohälsa än övriga befolkningen. Socialstyrelsens statistik visar att av personer med insatsen LSS-bostad som har avlidit i covid-19, har en femtedel dött i bostaden, vilket väcker frågor.
Visa i nyhetsrummet
Riksförbundet FUB logotype
hero image
Pressmeddelande – 18 Februari 2022
Nödvändig granskning av vård för boende i LSS-bostad

– Riksförbundet FUB välkomnar regeringsuppdraget till Socialstyrelsen att kartlägga och analysera om boende i LSS-bostäder får den hälso- och sjukvård de är i behov av, säger FUB:s ordförande Anders Lago. Även en analys av pandemins påverkan ingår, vilket är mycket angeläget.

Det är välkänt hos samtliga relevanta myndigheter att hälsoinsatser för personer inom LSS var kraftigt eftersatta även innan pandemin. Detta trots att kroniska sjukdomar som fetma, diabetes, högt blodtryck och psykisk ohälsa är kraftigt överrepresenterade hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Under pandemin ställdes tillgången till vård på sin spets. Under våren 2020 kom starkt oroande signaler till FUB om att likalydande vårdplaner tagits fram för samtliga boende i en gruppbostad. Av vårdplanerna framgick att de som insjuknade med covid-19 symptom inte under några omständigheter skulle föras till sjukhus.

– Rätten till vård på lika villkor och att den som har störst behov av vård ska få vård först, måste ovillkorligen gälla även under en pandemi, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

Socialstyrelsens statistik visar att av personer med insatsen LSS-bostad som har avlidit i covid-19, har en femtedel dött i bostaden.

– Detta väcker frågor om de har erbjudits den vård som de hade rätt till och var i behov av, säger Christina Heilborn.
Besök nyhetsrummet

FUB arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning ska kunna leva som andra, med goda levnadsvillkor. Vi är cirka 25 000 medlemmar i cirka 170 lokalföreningar och länsförbund runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar vår grundsyn.
Riksförbundet FUB logotype

Relaterad media
anders-lago-christina-heilborn_fotolinneabengtsson-4495x3000pix-8700
anders-lago-christina-heilborn_fotolinneabengtsson-4495x3000pix-8700
File format .jpg (7,63 MB)
Presskontakt
Christina Heilborn
Christina Heilborn
PRESSKONTAKT

FUB:s förbundssekreterare
christina.heilborn@fub.se

08-508 866 61
Victoria Sjöström
Victoria Sjöström
PRESSKONTAKT

kommunikatör

FUB:s och Inre Ringens webbplatser, sociala medier
victoria.sjostrom@fub.se

08-508 866 38
Anders Lago
Anders Lago
PRESSKONTAKT

Riksförbundet FUB:s ordförande
anders.lago@fub.se

070-851 84 61
Eva Borgström
Eva Borgström
PRESSKONTAKT

Intressepolitisk samordnare
eva.borgstrom@fub.se

08-508 866 31
Du tog emot detta meddelande för att Riksförbundet FUB har lagt till dig i sin kontaktlista på Mynewsdesk. Om du vill avsäga dig från att ta emot meddelanden från Riksförbundet FUB, vänligen klicka här. För att lära dig mer om hur dina personuppgifter används när du lagts till i en kontaktlista på Mynewsdesk och hur du bör gå till väga för att utnyttja dina rättigheter, vänligen läs Privacy Policy för Contacts.
Mynewsdesk
Skickat av Mynewsdesk