Funktionsnedsatta går miste om miljoner i lön

Funktionsnedsatta går miste om miljoner i lön – kommunerna har inte utnyttjat bidrag: ”Fattiga drabbas”

Ingen av kommunerna i Medelpad har utnyttjat möjligheten att söka statsbidrag för att funktionsnedsatta ska få högre lön när de har daglig verksamhet.

En av dem som har gått miste om en extra slant är Thomas Nilsson.

– Det är en grupp som är fångade i fattigdom som drabbas, säger den gode mannen Ann-Christin Pettersson.

Filip Gustafsson Högman

Thomas Nilsson har en funktionsnedsättning och deltar i en daglig verksamhet tre dagar i veckan. Han får 36 kronor för en hel dag när han är där.

– Det räcker inte ens till en lunch, säger hans gode man, Ann-Christin Pettersson, som också är aktiv i FUB, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

2016 beslutade riksdagen att skjuta till pengar för att kommunerna skulle kunna höja ersättningen och den skulle till att börja med gälla i tre år. Men Sundsvalls kommun har inte sökt pengarna under vare sig 2018 eller 2019.

https://bildix.mmcloud.se/bildix/api/images/59ec0aa2-3def-4b6b-b31f-5a288cee2d6d.jpeg?fit=max&h=500&w=750Filip Gustafsson Högman

Om kommunen hade sökt pengarna skulle det ha gett Thomas Nilsson runt 10 000 kronor extra om året.

– Skulle Thomas få en extra slant så skulle han kunna åka ut och resa, han gillar att resa. Eller så skulle han kunna gå på restaurang lite oftare, han gillar god mat, säger Ann-Christin Pettersson