


Artikel i Hallands Nyheter 5/9
Karin, WIlly och Monica har träffat Hallands Nyheter för att uppmärksamma den ekonomiska kartläggning ”Fångad i fattigdom” som FUB på riksnivå har gjort.
Hela artilkeln kan du läsa under Läs mer.
Karin, WIlly och Monica har träffat Hallands Nyheter för att uppmärksamma den ekonomiska kartläggning ”Fångad i fattigdom” som FUB på riksnivå har gjort.
Hela artilkeln kan du läsa under Läs mer.
Läs mer
37 kronor per dag – är det dags att höja?
Ofta dålig ekonomi, sällan några marginaler – om ens några. ”Fångad i fattigdom?” är FUB:s rapport om den ekonomiska tillvaron för vuxna med utvecklingsstörning. Vill kommunpolitikerna göra något åt saken?
Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) har på riksnivå gjort en ekonomisk kartläggning, för att visa hur personer med funktionsnedsättning befinner sig i en utsatt ekonomisk situation. Ofta är det föräldrar eller andra anhöriga som får ställa upp för att täcka underskottet i ekonomin.
Översiktligt kan man säga att en vuxen med utvecklingsstörning får bygga sin ekonomi på några hörnstenar: sjukersättning på ungefär 7 000 kronor i månaden efter skatt; statligt bostadstillägg där taket är 5 000 kronor; möjligen också en så kallad habiliteringsersättning, en dagpeng, för den som deltar i daglig verksamhet, för närvarande på 37 kronor per närvarodag i Falkenbergs kommun. (Vissa merkostnader på grund av funktionshindret kan ibland också ersättas).
– Här finns saker som kommunen skulle kunna påverka, till exempel att införa en maxgräns för hyran i gruppbostäderna, säger Karin Borgström, ordförande för FUB i Falkenberg.
Den del av hyran som överstiger 5 000 kronor per månad täcks inte in av bostadstillägget, vilket innebär en utgift för den enskilda.
– Och habiliteringsersättningen, som kan ge 800 kronor i månaden, har en stor betydelse. Men den ersättningen har inte höjts på många år, säger Willy Engebrethsen i FUB såsom ytterligare ett exempel på en möjlig förbättring.
Personer med funktionsnedsättning drabbas också i högre grad än andra av vissa kostnader, för till exempel färdtjänst, sjukbesök och läkemedel.
– Vi vill veta om politikerna bryr sig om frågan, säger Monica Carlsson i FUB.
Därför har man lokalt uppvaktat partierna och socialnämnden med ett antal frågor.
Tre partier har svarat: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, medan Centerpartiet har sagt sig vilja väga in frågorna i budgetarbetet.
Med tanke på att socialnämnden i sitt svar inte ger några större öppningar för förbättringar just nu, så behövs det nog att andra medlemmar i partierna driver på om något ska hända.
I svaren från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna finns det en förståelse för att habiliteringsersättningen borde höjas. Och Kristdemokraterna har ett konkret förslag på hur fattigdomsfrågan ska tas på större allvar: ”Det ligger mycket i att kommunen ser över sitt stöd och sina avgifter som bidrar till fattigdomen. En väg kunde vara att socialnämnden tillsätter en referensgrupp. Denna referensgrupp kan gå igenom utredningen och se vad kommunen kan göra.”
Håkan Bergströmhakan.bergstrom@hn.se