


Artikel i Hallands Nyheter om grundsärskolans flytt.
Starka reaktioner har kommit på den planerade flytten av grundsärskolan till Söderskolan.
– Närheten till staden är superviktig för verksamheten och elevernas lärande. Personalen på Tullbroskolans grundsärskola är upprörd över beslutet att flytta verksamheten till Söderskolan. De påpekar också att det kommer att vara svårt att nå särskolans mål.
Under Läs mer kan du läsa hela texten i artikeln samt vad Kerstin Angel svarar när Hallands Nyheter intervjuar henne.
Falkenbergs FUB har givetvis också reagerat på detta och hade ett inplanerat möte med Särskolan 6/10. Detta möte blev dock inställt p.g.a. utbildning av särskolans representanter. FUB har påkallat ett nytt möte snarast men ännu inte fått svar från Särskolan.
Jörgen Frostlund Förvaltningschef på Barn– och utbildningsförvaltningen har meddelat att man genomför samverkan kring särskolans flytt till Söderskolan med berörda personalgrupper inom särskolan och i dialog med skolledningen för särskolan och Söderskolan.
FUB följer ärendet aktivt framöver.
Läs mer
Nyligen tog barn- och utbildningsnämnden beslut om framtida skolorganisation. Enligt beslutet ska bland annat grundsärskolan i Falkenberg flyttas från Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan till Söderskolan i Heberg.
Något som fått personalen på Tullbroskolans särskola att reagera.
Inför beslutet skrev man förgäves till nämnden för att framföra sina synpunkter och protestera mot flyttplanerna. Där påpekades att pedagogisk och social hänsyn är betydligt viktigare än att lösa lokalfrågor.
– Tanken är god att titta på grundsärskolans organisation. Men inte att flytta verksamheten. Man undrar om de inte vet om vilka elever vi har och hur vi arbetar, säger läraren Inger Svensson.
Att en plan för skolorganisation varit på gång har personalen vetat om länge. Men inte flyttplanerna.
– Det fick vi reda på precis innan sommaren. Det känns som att vi inte fått någon information. Man tycker kanske att de borde kommit hit och tittat på vad det är vi ska förändra, menar Inger Svensson.
Personalen anser att förslaget strider mot alla intentioner om delaktighet i skola och samhälle för elever med utvecklingsstörning.
– Det finns mycket forskning som visar att de här eleverna tar in förståelse och inlärning genom sina sinnen. Har man svårt med teori är det lättare att ge sig ut i verkligheten. Därför har man varit så glad över att verksamheten ligger centralt. Nu kan vi i princip gå till allting, förklarar Veronica Johnsson som också är lärare.
Att besöka olika samhällsfunktioner är en väldigt viktig del. Man tar sig nästan dagligen in till det eller olika fritids- och kulturaktiviteter i Falkenberg
– Om vi flyttar till Söderskolan måste vi boka buss eller taxi varje gång eftersom vi inte får skjutsa elever i våra privata bilar. Det blir oerhört krångligt och våra elever lägger redan mycket tid på att sitta i taxi till och från skolan varje dag, säger Inger Svensson.
Den berörda personalen på Tullbroskolan säger sig inte ha något emot Söderskolan eller förändringar och utveckling. Men att det då ska innebära förbättring.
I det här fallet menar man att det blir en klar försämring och betydligt svårare eller rent av omöjligt att uppnå målen enligt skolans läroplan och grundsärskolans kursplan.
Något som drabbar en redan hårt utsatt grupp som har svårt att fungera utan stöd i samhället.
Svar från Kerstin Angel som inte ser någon anledning att ändra besluitet.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kerstin Angel (C) har läst synpunkterna från personalen på Tullbroskolans grundsärskola. Men ser ingen anledning att ändra beslutet.
– Vi vill ha grundsärskolan samlad på en F-9 skola. Sedan är det platsbrist på Hjortsbergsskolan och vi vill gärna möjliggöra en treparallellig F-6 skola där.
Personalen hävdar att hela deras verksamhet bygger på närheten till centrum för att kunna uppnå målen, hur tänkte ni där?
– När jag läser brevet blir jag upprörd för att det andas att det skulle vara ett mer fullvärdigt liv att bo i staden än att vara på landsbygden.
– Egentligen vill jag inte gå in i en diskussion om hur man disponerar undervisningen och jag kan inte i detalj deras uppdrag enligt läroplanen. Men jag föreställer mig att särskoleelever kan bo både i staden och på landet.
– Det finns bussar också och det finns delar runt Söderskolan som är en väldigt stor tillgång för undervisningen. Sedan finns andra delar i stan men jag kan inte se att just Tullbroskolan är bästa platsen för särskolan.
Text: Mårten Samuelsson