FUB Halland på Intradagar i Stockholm 25-26 september.

Kungsbacka, Laholm, Halmstad och Falkenberg hade representanter på Intradagarna i Stockholm. Dagarna bjöd på inspirerande föreläsningar och möten med andra personer som arbetar inom LSS.
Conny Bergqvist inledde dagarna med att berätta hur han upplevde att gå i pension. Det var inte helt enkelt.
Conny Bergqvist
Ordförande Tomas Jansson berättade att det blir fler och fler äldre personer med utvecklingsstörning. Det ställer nya krav och utmaningar på personal och framtidens boenden.
Tomas Jansson
Hjördis Gustafsson och Gunnel Andersson från FoU på Södertörn hade fått i uppdrag från personal på ett boende att försöka reda ut hur personal kan agera då brukarens självbestämmande krockar med personalens oro för brukaren.
Föreläsare och personal på boenden
Niklas Altermark fil.dr. i stadsvetenskap. Arbetar som forskare vid Lunds universitet pratade om ”Hur utövas makt i gruppbostäder”. Intressant men svårt ämne. Är det självklart att makt är något negativt?
Niklas Altermark
Tuva Lund, kommunalråd i Botkyrka kommun. Botkyrka som är en ung kommun med många nationaliteter hade nominerats av FUB Botkyrka till bästa LSS-kommun och de vann detta fina pris. Det var en stolt Tuva som berättade hur man använder LSS-lagen som ett verktyg i arbetet för jämlikhet. Det gäller att använda det på rätt sätt och våga se det som en möjlighet att skapa god omsorg.
Tuva Lund
Cecilia Olsson, fil.dr. i specialpedagogik pratade om hur viktigt det är att själv förstå sin diagnos och våga prata om den. Det kan göra att omgivningen har lättare att förstå när missförstånd ibland uppstår.
Cecilia OlssonPeter Hedström Durhan, projektledare på socialförvaltningen i Luleå pratade om Att arbeta med AKK i LSS-verksamhet. 
AKK = Alternativ Kompletterande Kommunikation. Kommunikation är det viktigaste i arbetet, annars förstår vi inte varandra. 
Peter Hedström Durhan
Ida Kåhlin, har doktorerat och undersökt hur livet ter sig för äldre som bor i gruppbostad. Ett ämne som blir mer och mer aktuellt då antalet äldre med utvecklingsstörning ökar.
Ida Kåhlin
Första dagen avslutades med att komikern Soran Ismail pratade om Utanförskap och Innanförskap. Soran har också engagerat sig i projektet Come Together.
Soran Ismail
Soran är en härlig person och fick många av oss att skratta.
      

Även andra dagen bjöd på härliga föreläsningar och underhållning. Först ut denna dag var teologen Egon Rommedahl som pratade om Att möta människor i olika situationer. 
Egon Rommedahl
Hans Gione f.d. försäkringsanalytiker på Försäkringskassan fortsatte på ämnet Hur fungerar Aktivitetsersättningen och vad händer sen?
Hans Goine
Malin Broberg, professor vid psykologiska institutionen i Göteborg pratade om Vanliga föräldrar under ovanliga omständigheter – Vilket stöd behöver föräldrar till barn med funktionsnedsättning?
Malin Broberg
Thom Axelsson fil.dr. i tema barn, forskar kring historiken om barndom och skola och hur man sorterat barn efter begåvning genom åren. 
Thom Axelsson
Efter lunch bjöd Gymnasieskolan Kung Saga på härlig sång och musik med ett starkt budskap om att alla människor har något att erbjuda i vårt samhälle. Kung Saga gymnasium – en Gymnasiesärskola för speciellt begåvade.
Kung Saga sjunger och gör rörelser
Gunilla Malmborg, ny LSS-utredare presenterade sig och hon har ingen lätt uppgift framför sig. Det är ett stort arbetet som pågår och mycket som ska gås igenom. 
Gunilla Malmborg
Årets Intra-pris gick till Christina Renlund.
Christina Renlund

Konferensen avslutades med paneldebatt om För eller Emot vinstdrivna verksameter inom LSS.

Vill du läsa mer ingående om föreläsarna så hittar du det under Läs mer.

 

Publicerad:
onsdag 27 september 2017
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se