


Hallands Nyheter intervjuar Gunilla Karlsson
Hallands Nyheter har intervjuat Gunilla Karlsson från Riks-Klippans styrelse som varit och träffat Justitieminister Beatrice Ask.Gunilla Karlsson är med i Riks-Klippans styrelse, en sektion inom intresseorganisationen För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB). Alla i styrelsen har en utvecklingsstörning.
Vid aprilmötet blev hon vald att tillsammans med Marcus Pettersson från Helsingborg åka till Stockholm den 16 maj för att träffa justitieminister Beatrice Ask (M). Ministern tog emot högst upp i Rosenbad där man har utsikt över staden.
– Det var roligt och nervöst, säger Gunilla Karlsson.
Om du inte är prenumerant på Hallands Nyheter kan du läsa hela intervjun under Läs mer
Bilden hämtad från Hallands Nyheter
Läs mer
Gunilla Karlsson är med i Riks-Klippans styrelse, en sektion inom intresseorganisationen För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB). Alla i styrelsen har en utvecklingsstörning.
Vid aprilmötet blev hon vald att tillsammans med Marcus Pettersson från Helsingborg åka till Stockholm den 16 maj för att träffa justitieminister Beatrice Ask (M). Ministern tog emot högst upp i Rosenbad där man har utsikt över staden.
– Det var roligt och nervöst, säger Gunilla Karlsson.
Bakgrunden är att Riks-Klippans styrelse skickat ett brev till ministern. I brevet skriver de bland annat att bara två av tio personer med utvecklingsstörning röstar. Hindren kan vara både fysiska och kognitiva. Till exempel kan det vara svårt att förstå vad som står på valsedlarna. Färgade symboler skulle underlätta.
– Hon var snäll och lyssnade på oss. Jag berättade om min kompis som inte kan läsa. När hon ska rösta måste hon ha med sig någon, säger Gunilla Karlsson.
Monica Carlsson, som är Gunilla Karlssons handledare och var med vid mötet med justitieministern, berättar att det har hänt att valförrättare vägrat släppa in assistenten. Det är inte säkert att personen med utvecklingsstörning känner sig bekväm med att en okänd valförrättare följer med in bakom skärmen.
– Allra viktigaste frågan är att man får ha med sig någon när man röstar, säger Gunilla Karlsson.
Ett annat problem, enligt handledaren Monica Carlsson, är att alla valförrättare inte vet om att personer med utvecklingsstörning får rösta. Hon känner till personer som har blivit nekade. Inte heller all personal på boenden eller alla gode män har kunskap om rösträtten.
Gunilla Karlsson har redan bestämt sig för vad hon ska rösta på i höstens val.
– EU-valet är svårare än det i september, säger hon.
När det är valår finns den lättlästa sajten allavaljare.se om partierna och valet. Ett önskemål från Riks-Klippan är att den ska finnas jämt. Ett annat förslag är att man ska kunna rösta via datorn.
Enligt Monica Carlsson menade justitieministern att det var självklart att alla ska kunna rösta. Att ha med sig en assistent som stöd i vallokalen är tillåtet. Alla valförrättare ska genomgå utbildning. Symboler i färg kommer att införas till valet 2018 och försök med e-röstning genomförs också 2018.
För att väcka uppmärksamhet i frågan samarbetar Riks-Klippan i år med studieförbundet Vuxenskolan i projektet Mitt val, där det bland annat anordnas en studiecirkel för att ge mer kunskap om demokrati och hur röstningen går till.
Gunilla Karlsson är hemma igen. Hon har daglig verksamhet på Falkenbergs Bibliotek och Bild & Data. Om att rösta säger hon:
– Jag hoppas det blir bättre i framtiden för oss.
Katarina Klangevik