


LSS-dagen i Skövde
FUB:s andra LSS-dag blev också en bra dag, liksom LSS-dagen i Stockholm.
Det blev engagerade diskussioner i grupperna. Allt antecknades och tas med i FUB:s LSS-arbete.
Ordförande för FUB Västra Götaland, Elaine Johansson, berättade om läget i regionen.
Skaraborgs Allehanda skrev om LSS-dagen och citerade Lillemor Holgersson, första vice ordförande i FUB:
– Det är viktigt att lyssna till vad FUB-medlemmarna med en utvecklingsstörning har att säga om hur de upplever att LSS fungerar för dem. Vi har delat upp alla i fyra grupper under dagen och antecknar vad som sägs och det ska sedan sammanställas.
I höst blir det tre LSS-dagar till:
Var med och berätta hur det är, både du som själv har utvecklingsstörning och du som anhörig!
På Forum FUB före förbundsstämman i maj kommer det också handla om LSS.
Klicka på Läs mer nedanför bilderna för att läsa vad Eva Borgström skriver om LSS-dagen i Skövde.
Stora bilden längst upp: Judith Timoney från FUB talar, Pelle Kölhed, Handikappförbundens expert i LSS-utredningen, väntar till höger.
Eva Borgström, Riksförbundet FUB, och Elaine Johansson, FUB Västra Götalands ordförande.
Lillemor Holgersson, Clary Svensson och Anna Hildingsson på LSS-dag i Skövde.
Fikapaus och samtal, Ingela Olsson ler mot kameran.
Samtal vid fikat på FUB:s LSS-dag i Skövde.
Över 70 deltagare från Västra Götaland, Värmland och andra delar av landet på FUB:s LSS-dag i Skövde.
Läs mer
Det soliga vårvädret, lördagen den 11 mars, blev en fin inramning till LSS-dagen i Skövde. Ett 70-tal personer infann sig till den vackra festsalen på hotell Billingen, där konferensen ägde rum.
Syftet med dagen var att informera om den pågående statliga översynen av LSS och assistansersättningen. Minst lika viktigt var det att inhämta FUB- och Klippanmedlemmarnas erfarenheter av olika LSS-insatser. Erfarenheter som är mycket betydelsefulla för oss på riksförbundet i det pågående intressepolitiska arbetet om LSS. Elaine Johansson, ordförande i FUB Västra Götaland, hälsade välkommen och gav en lägesbeskrivning för Västra Götaland. Hon konstaterade bl.a. att LSS-insatsen Råd och stöd mer eller mindre är avskaffad och att antalet lägenheter i en gruppbostad har ökat. Detta gäller kommunal regi eftersom privat utförare inte får tillstånd för fler än sex lägenheter. Individuell plan, enligt LSS, används alltför sällan och kompetensen hos personal i LSS-verksamhet brister.
Pelle Kölhed, Handikappförbundens expert i LSS-utredningen, berättade om nuläget i utredningen. Se intervju med Pelle i Unik, nr 1 2017.
Eftermiddagen ägnades åt workshops med förberedda frågor att diskutera. Personal från riksförbundets kansli fanns med och antecknade från diskussionerna i de olika grupperna. Här följer ett axplock av det som kom fram:
Av direktiven för den pågående översynen av LSS och assistansersättningen, framgår att utredaren ska utreda om kvalitetsbrister i övriga LSS-insatser kan vara skäl för att välja assistansersättning (för dem som har möjlighet, min anmärkning) framför andra insatser i LSS. Två workshops handlade därför om detta. Alla var överens om att, inte ens, en väl fungerande gruppbostad kan ersätta personlig assistans.
Följande argument kom fram:
Följande måste åtgärdas på gruppbostäder, förutom ovanstående, för att eventuellt kunna vara ett alternativ till personlig assistans:
Följande reflektioner kom fram angående personlig assistans:
Eva Borgström