


Nya upphandlingen i Falkenbergs kommun är klar.
Nu är det klart vem som tar över stora delar av Omsorgsverksamheten i Falkenbergs kommun.
Företaget Frösunda tar över de flesta grupp- och servicebostäder för personer med funktionsnedsättning i Falkenberg. Bräcke diakoni får ansvar för mycket av daglig verksamhet.
Den nya upphandlingen i Falkenbergs kommun innebär ett byte av entreprenörer inom stora delar av den verksamhet som drivs enligt LSS.
Från första november ersätts de nuvarande vårdföretagen Humana och Nytida av dels företaget Frösunda Omsorg (boenden), dels av organisationen Bräcke diakoni (daglig verksamhet)
Under Läs mer kan du läsa hela artikeln från Hallands Nyheter.
Läs mer
Företaget Frösunda tar över de flesta grupp- och servicebostäder för personer med funktionsnedsättning i Falkenberg. Bräcke diakoni får ansvar för mycket av daglig verksamhet.
Den nya upphandlingen i Falkenbergs kommun innebär ett byte av entreprenörer inom stora delar av den verksamhet som drivs enligt LSS.
Från första november ersätts de nuvarande vårdföretagen Humana och Nytida av dels företaget Frösunda Omsorg (boenden), dels av organisationen Bräcke diakoni (daglig verksamhet).
Medan Frösunda kan ses som ett kontroversiellt beslut, så möts Bräcke av en intresserad förväntan.
– Det är oroande att Frösunda får ta över, med tanke på hur det är inom personlig assistans här i kommunen och hur de sköter boenden i Halmstad, säger Willy Engebrethsen, rättsombud för FUB, föreningen för personer med utvecklingsstörning.
Och fackförbundet Kommunals lokala ordförande Maria Jörmalm Andersson efterlyser förbättrat samarbete och mer dialog från Frösundas sida.
Kritiken mot Frösunda kommer sig till exempel av en kontrovers om förhållandet på en gruppbostad i Halmstad där Frösunda kritiseras för att inte genomföra utlovade individuella aktiviteter vilket gör att den sociala isoleringen tilltagit. I Falkenberg är det turbulent kring Frösundas personliga assistans, bland annat eftersom olika avtal inneburit sämre villkor för de anställda.
– Vi är medvetna om att det finns oro i Falkenberg nu med anledning av de förändringar som vi genomför inom assistans. Förändringarna är nödvändiga och vi har stor förståelse för att de upplevs som jobbiga för våra medarbetare. I Halmstad kan vi konstatera att vi har misslyckats med vissa delar av vårt åtagande. Vi kommer att arbeta hårt för att se till att det blir en trygg övergång för kunderna i Falkenberg, kommenterar Cecilia Hjorth Eklund, affärsområdeschef på Frösunda.
Kommunen anser att Frösunda i upphandlingen har visat de största kvalitativa ambitionerna när man ska ta över ansvaret för 11 gruppbostäder och 7 servicebostäder, en omsorg för ungefär 100 personer med funktionsnedsättning, huvudsakligen utvecklingsstörning.
– Här finns också nya krav i upphandlingen om att entreprenören ska ha ambitionen att erbjuda alla anställda heltidstjänster, vilket har betydelse för arbetsvillkoren, säger kvalitetsstrateg Kristina Privér på socialförvaltningen.
Upphandlingen är en avvägning där både pris och kvalité spelar in. De vinnande anbuden ligger under nuvarande kostnad – och innebär att kommunen per dygn och plats betalar 2 425 kronor till entreprenören för gruppbostäderna, 1 118 kronor för servicebostäderna (där omsorgen inte är lika omfattande) och 688 kronor för daglig verksamhet
Upphandlingen värderas till totalt ungefär 100 miljoner kronor per år. De anställda erbjuds enligt lagar och regler att följa med över till de nya entreprenörerna.
Frösundas övertagande av boenden är den stora delen i upphandlingen. Den mindre delen, värderad till cirka 25 av de 100 miljonerna, tillfaller stiftelsen Bräcke diakoni som tar över en stor del av den dagliga verksamhet som erbjuds personer med funktionsnedsättning.
– Vi tror att det behövs idéburna och icke vinstdrivande organisationer som ett alternativ i omsorgen, säger Martin Ärnlöv, direktor och vd för Bräcke diakoni.
Bräcke, med bas i Göteborg och med namn efter en stadsdel på Hisingen, omsätter idag 730 miljoner kronor per år och har ett 40-tal verksamheter inom vård och omsorg. Stiftelsen är religiöst och politiskt obunden men med värdegrunden hämtad från Svenska kyrkans sociala arbete.