Film för tillgänglighet

Film gör bra kognitiv tillgänglighet.

Det är lätt att förstå hur det kommer vara på en kryssning om det finns en kort film med bilder från en tidigare kryssning och någon som berättar vad som ska hända och hur kul det kommer bli.

Exempel på vad man kan göra en enkel film om:

  • Personer med intellektuell funktionsnedsättning berättar om sin vardag. Skicka korta filmer till politiker (via sociala medier) om vad personer med IF tycker om olika ämnen.
  • En film om varför LSS är viktigt – det kan vara bra kognitiv tillgänglighet för kommunen beslutsfattare som ni visar filmen för.
  • Peppig och informativ inbjudan till aktivitet/möte. (Bra kognitivt tillgänglighet och dessutom tryggt och trevligt att känna igen personer.)
  • Förklaringar om ett svårt ämne. 
  • Kort berättelse om vad styrelsen jobbar med just nu. 
  • Information om hur medlemmar kan engagera sig (allmänt eller specifikt, till exempel i en festkommitté eller arbetsgrupp om bostad.) 
  • Information om vad som sades på senaste medlemsmötet, eventuellt med klipp från mötet. (Men att filma hela möten blir inte så skojigt.) 
  • En film som visar hur man hittar till FUB-lokalen från centrum/busstationen/tågstationen.

FUB-föreningar kan enkelt ha egna videofilmer på sin webbplats. Eller så lägger du upp filmer som redan är publicerade, exempelvis på www.youtube.com/fubtv som är Riksförbundet FUB:s kanal. 

Börja med att fundera på ett par frågor när ni ska göra en film:

Vad vill vi med filmen?

Vem är filmen till för?

Vill vi förklara något eller ge en instruktion? Ni kanske vill göra en film till ungdomsgruppen, för att de ska vara självständiga och kunna göra iordning fikat själva. Eller gör vi filmen för att dokumentera? Många tycker att det är roligt att se sig själv dansa på sommaravslutningen. Vill vi inspirera? Ni kan ju berätta om allt ni gör i FUB-föreningen för att locka nya medlemmar!

Planera sedan er film. Skriva ner vad den ska handla om och vilka delar filmen ska innehålla. Skriv ett manus om det behövs.

Kom ihåg att filmen inte ska vara för lång. Det räcker med några minuter. Blir det för mycket får ni kanske göra en till film.

Fundera också på miljön där filmen spelas in. Oftast är det bra med en ren bakgrund, ordentligt ljust så att tittaren ser vad som händer och att det är bra ljud.

Tänk på att ljudet ska bli bra och skaffa gärna en mikrofon.

Filma inte någon som inte vill vara med på film på webbplatsen eller i sociala medier.

Har ni bilder med i filmen ska det vara bilder som är fria att använda. (Fria bilder finns till exempel på www.pixabay.com.)

All musik ni använder i filmen ska också vara fri. (Finns till exempel på www.youtube.com/audiolibrary/)

– Använd liggande format för att det ska se bra ut när ni publicerar på webbplatsen.​

För att redigera er film kan ni använda program som finns i telefonen eller surfplattan.

Senast uppdaterad:
onsdag 17 februari 2021
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
FUB:s medlemstidning Unik. I varje tidning finns en till tidning - den lättlästa delen.Nyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se