Att komma överens

Olika personer behöver hjälp med olika saker. Det är personen med utvecklingsstörning som själv bestämmer över stödet. Handledaren ska ge just det stöd som huvudpersonen behöver.

Handledaren och huvudpersonen/huvudpersonerna ska prata om vilket stöd som behövs. Både innan ni börjar uppdraget och under tiden ni arbetar tillsammans. Huvudpersonen/huvudpersonerna måste själva tänka igenom vad handledaren ska göra.

En del vill att handledaren ska säga stopp om de håller på att göra eller säga något som handledaren vet blir galet. Andra vill ha chansen att göra sina egna misstag!

En del vill att handledaren påminner om de är på väg att glömma något.

Det är bra att skriva ett kontrakt, en överenskommelse, mellan handledare och huvudperson/huvudpersoner. I Läs mer-texten här nedanför finns olika exempel på text till överenskommelse. Huvudpersonen och handledaren ska ha varsitt exemplar.

Bestäm en tid när ni går igenom kontraktet igen. Till exempel en gång per år eller efter tre månader. Prata om hur det har fungerat. Ändra i kontraktet om det behövs!

Varför är det viktigt att göra en överenskommelse? Om alla vet vad alla ska göra är det mindre risk att man blir besvikna på varandra och börjar tjafsa.

Läs mer

Senast uppdaterad:
måndag 17 februari 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se