Hoppa till innehåll

Postkodlotteriet

Riksförbundet FUB är sedan 2012 förmånstagare hos Postkodlotteriet. Det betyder att vi får ta del av de pengar som Postkodlotteriet samlar in via sina lotter. Stort tack till Postkodlotteriet, och till alla ni som har en lott! Er lott gör verklig skillnad för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

I år får FUB återigen 7 miljoner kronor av Postkodlotteriet till vårt viktiga arbete – ett enormt stort tack till Postkodlotteriet.

Läs mer

Avslutade projekt:

Volymen på max

2018 startade FUB projektet ”Volymen på max”. Projektet var ett jämställdhetsprojekt med fokus på unga tjejer med IF. Efter projektets slut 2021 tog Volymen på max en ny form i ungdomsnätverket Ung i FUB som idag är en del av FUB:s verksamhet.

Come Together

Come Together antog utmaningen om alla barns rätt att gå i skolan. Projektet var ett samarbete mellan Sverige, Rwanda och Tanzania för att fler tanzaniska och rwandiska barn och ungdomar med utvecklingsstörning och andra funktionsnedsättningar ska kunna gå i skolan.

Come Together drevs av FUB i samarbete med Erikshjälpen och partnerorganisationer i samarbetsländerna, med pengar från Svenska Postkodlotteriet. Genom påverkansarbete mot myndigheter och kommunikation med musik och film i alla tre länderna jobbade vi för allas rätt att gå i skolan.

Musik var viktigt i Come Together. Genom musik är det lätt att mötas och göra saker tillsammans över språkgränser. Musik är också ett sätt att föra ut vårt budskap till många. Vi gjorde musik tillsammans med artister från olika länder, med och utan funktionsnedsättningar.

Läs mer på www.cometogethereveryone.org

 

Come Together Concrete

Efter projektet Come Together kom Come Together Concrete. Unga med utvecklingsstörning i Tanzania och Rwanda fortsatte att ta plats, lära sig nya saker i dagliga aktiviteter och att vara förebilder för andra. Under 2017 har vi haft fortbildning för lärare, turné med dramagruppen från Tanga, och i Rwanda startade en reklambyrå med kreatörer med utvecklingsstörning.

 

Störd och stolt

Mer delaktighet i samhället – det var målet för projektet Störd och stolt.

Projektet ”Störd och stolt” satte fokus på uppfattningen om vad som är normalt och onormalt i samhället. Målet var att väcka insikter hos alla som betraktar sig som ”normala” och att stärka självkänslan hos personer med utvecklingsstörning.

Projektet ville etablera personerna på den politiska och professionella arenan.

Projektet pågick under 2014-2015 och finansierades av Svenska Postkodlotteriet.

Projektet ”Störd och stolt” ville göra Sverige bättre genom att sprida personliga berättelser av personer med utvecklingsstörning, skapa oväntade möten och nya mötesplatser. Fokus låg på vad vi alla kan lära av varandra, och syftet var att skapa förståelse, bekämpa fördomar och skapa jobb. Vi manifesterade mångfald och möten mellan människor och det faktum att vi alla har behov och brister – att vi alla är ”störda och stolta”.

Mötesplats Almedalen hölls i samband med valårets politikervecka i Visby. Det var ett läger med utbildning, seminarier, inspirationsträffar och öppna gemenskapskvällar. Under veckan genomförde deltagarna evenemang och även demonstrationer i Visby. Mötesplats Åsarna var ett idrottsläger i samarbete med  en av Sveriges mest anrika längdåkningsklubbar. I mötet tränades deltagarna och ledare i tolerans, förståelse, uthållighet och vikten av att sätta personliga mål.

”Störd och stolt” är en spetsig titel på ett mångfasetterat projekt. Tillsammans med personer med utvecklingsstörning tog vi här nästa steg för att ta plats i samhället och visa vad mångfald och tolerans kan vara.

Läs mer på www.stordochstolt.se och andra ställen:

Vilken fest det blev – Störd och stolt galan!

Störd och Stolt-priset går vidare!

Störd och stolts Facebook-sida

I samma skidspår – läger med Åsarna IK