Hoppa till innehåll

Filmer om FUB:s forskningsstiftelse ALA

Den 13 november 2014 firade FUB:s forskningsstiftelse ALA 50 år.

ALA, som betyder ”vinge” på latin, grundades av Riksförbundet FUB 1964, i Uppsala.

Jubileet firades med en seminariedag i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens anrika lokaler i Stockholm.

Många av ALA:s tongivande forskare under åren var med under dagen och det var ett kärt återseende för flera av gästerna som var en del av ”ALA-familjen” under längre och kortare perioder.

Seminarieprogrammet byggdes på tre teman: ALA:s historia, ALA:s forskning och ALA:s betydelse för anhöriga, för yrkesverksamma och för omsorgernas utveckling.

Dagen avslutades med en blick framåt och det kom flera spännande förslag för ALA:s verksamhet under de kommande femtio åren!

Hela jubileumsdagen dokumenterades med stöd från Riksförbundet FUB och Eva Metzéns fond. Resultatet är dessa fyra filmer, som du kan se här nedan.

Film 1 – ALA:s historia
Film 2 – ALA:s forskning
Film 3 – ALA:s betydelse för anhöriga och yrkesverksamma
Film 4 – ALA:s framtid

Forskningsstiftelsen ALA har under år 2022 avslutats. ALA tog fram ett stor antal rapporter, böcker och skrifter som handlar om den psykologiska, sociologiska och pedagogiska forskning kring utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning som bedrivits inom ALA:s verksamhet. Olika studiematerial har också tagits fram inom ALA:s utvecklingsprojekt.

Material från ALA finns fortfarande att beställa, det görs via FUB:s webbshop. (Observera att FUB inte tar emot beställningar via mejl).