Bli fler!
Vi kan vara stolta över FUB, vår gemenskap och vårt arbete. Säkert finns fler nära dig som gärna vill bli medlem också, bara någon frågar!
Alla kan vara göra något för att vi ska bli fler, både FUB-föreningar/Inre Ringen-sektioner och enskilda medlemmar. Alla hjälper till efter sin egen ork och vilja! Om alla hittar en ny medlem var, så blir vi genast många fler.
Tänk på att det kostar bara 60 kr att bli familjemedlem (om en huvudmedlem finns!). Bara att värva alla familjemedlemmar till de som redan är medlemmar kan ge en stor ökning!
Ung i FUB
Om ungdomsnätverket Ung i FUB finns i din lokalförening kan det vara bra att lyfta fram för att värva unga medlemmar.
Barn och föräldrar
Genom FUB kan familjer som har barn med intellektuell funktionsnedsättning få stöd och dela erfarenheter med andra. Och genom dem kan FUB få veta vad unga familjer idag tycker och behöver. Du som har mindre barn, kom gärna med dina idéer till FUB-föreningen.
Värva i FUB-föreningarna
Många av FUB:s lokalföreningar värvar nya medlemmar på olika sätt. En del tycker det är svårt. Under Läs mer finns tips på aktiviteter för att bli fler, både tips med fokus på att värva unga personer, men också andra tips. Aktiviteterna fungerar bra att utföra under själva Aktivistveckan, men går självklart även bra att anordna resten av året! Välj aktivitet utifrån era förutsättningar – en liten aktivitet är bättre än ingen aktivitet alls!
Läs mer
- Starta upp en ungdomsgrupp! Visste du att FUB har ett eget ungdomsnätverk? Passa på att erbjuda era ungdomar det bästa. Nu kan alla FUB:s lokalföreningar starta egna ungdomsgrupper. Läs mer på sidan Unga i FUB och se tipsen här nedanför.
- Skapa en studiecirkel tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Då ges deltagarna möjlighet att träffas och umgås, och prata om viktiga frågor som berör dem. Kanske är ungdomarna intresserade av att skapa en bokklubb? Eller att tillsammans prata om digital delaktighet?
- Bjud in till tipsrunda med tema. I dessa tider kan det vara bra med aktiviteter som går göra utomhus. En enkel, men rolig aktivitet är tipsrundor med särskilda teman. Har ni personer i er närhet som spelar musik? Arrangera en tipsrunda och låt deltagarna få gissa låt och artist med livemusik! Pampiga och fina presenter är sällan nödvändigt – bjud på fika som avslutning och tacka för deltagande. Passa på att berätta om FUB, och värva nya medlemmar.
- Riksförbundet har tagit fram QR-koder som går att använda när ni värvar nya medlemmar, då kan den nya medlemmen enkelt swisha in sin medlemsavgift.
- Anordna ett ungdomsläger. Ett läger behöver inte innebära höga kostnader för logi och mat, utan se över möjligheten att kunna ses en dag/helg där ni är utomhus och hittar på aktiviteter tillsammans. Fråga gärna ungdomarna vad för slags läger de är intresserade av. Kan ni samarbeta med Scouterna för att låta ungdomarna få uppleva nya äventyr i skogen? Prata ihop er med ert lokala Friskis & Svettis om ungdomarna vill lära sig mer om hälsa.
- Anordna en öppen förskola för de yngsta. På många håll i FUB vet vi att efterfrågan på aktiviteter för mindre barn är stor. Hur ser det ut där ni bor? Bjud in småbarnsföräldrar och deras barn till öppen förskola som möjliggör för familjer till barn med intellektuell funktionsnedsättning (IF) att kunna träffas och umgås. Flera lokalföreningar bedriver idag liknande verksamheter för barn. Här kan ni exempelvis prata med Svenska Kyrkan, de har ofta bra och roliga lokaler för barn som går att abonnera. Se detta som ett tillfälle att erbjuda en aktivitet till era redan befintliga medlemmar, men bjud också in icke-medlemmar. På så vis kan ni nå även ut till småbarnsföräldrar som kanske kan vara nya potentiella medlemmar.
- Bjud in till aktiviteter för barn – Har ni en egen lokal som går bra att använda så bjud gärna in till aktiviteter som är roliga för våra yngsta medlemmar. Det kan vara allt från ansiktsmålning, pyssel och maskerad, till högläsning, bakning eller varför inte lära barnen att planera blommor? Har ni kanske möjlighet att erbjuda dagsaktiviteter under skolloven för barn med IF och deras syskon? Låt kreativiteten flöda!
- Anordna särskilda träffar för unga assistenter och syskon. Det kan kännas svårt att nå ut till yngre personer som inte är medlemmar, men de flesta av oss har många yngre personer i vår närhet. Ett tips är att anordna särskilda träffar – bjud in unga lokala assistenter för att prata om frågor som berör deras arbete, eller bjud in syskon till personer med IF för att under en eftermiddag får dela sina erfarenheter med andra syskon. Har ni barnbarn eller andra ungdomar i er närhet så engagera dessa att också delta i aktiviteten. Bjud på fika och informera deltagarna om FUB.
- Bjud in lokala politiker för att prata om ungdomsfrågor. Vad finns tillgängligt i er kommun för yngre personer med IF? Vad kan bli bättre och vad behövs det mer av? Lyssna in era yngre medlemmars röster och låt dem delta på mötet med politikerna. På så vis är ni alla med och påverkar ert samhälle till det bättre.
- Ta kontakt med studenter på er ort! Oavsett om ni bor i en större studentstad eller i en stad med en mindre högskola så finns det stor potential att engagera studenter! Många vill under sin studietid engagera sig ideellt. Bjud in till en träff, berätta om er lokalförening och möjligheten att kunna engagera sig hos er. Behöver ni hjälp med kassaarbete finns det kanske en ekonomistudent som kan tänkas sig att hjälpa till? Kanske är det också så att ni under flera år har pratat om att bli bättre på att använda sociala medier i föreningens namn? Prata då med de studenter som studerar media- och kommunikation på högskolan. Har de möjlighet att hjälpa er starta upp ett Instagram-konto, eller finns det en student som tycker om att fotografera och kan fylla på er bildbank med bilder? Att engagera sig under studenttiden innebär att man kan utöka sitt CV – idag är det många arbetsplatser som värderar just ideellt arbete högt. Välkomna studenten till er förening och låt dem vara med och förbättra ert arbete.
- Knacka dörr – samla ihop ett gäng och sprid kännedom om er förening där ni bor. Att knacka dörr fungerar bra på mindre orter, då skapar ni en personlig kontakt med folk som kan tänka sig att stötta er lokala verksamhet. Bor ni i större städer kan det passa bättre att dela ut flygblad i folks brevlådor. Var tydligt med vilka ni är, hur man kommer i kontakt med er och hur man blir medlem i FUB.
- Använd sociala medier – som nämnt ovan, ta in hjälp från studenter eller yngre personer som har stor vana av att använda sociala medier. Facebook fungerar bra för att sprida kännedom om er förening och de aktiviteter ni anordnar, medan Instagram är en bra plattform att dela bilder och viktiga budskap. Tänk på att be personer om samtycke om de ska vara med på bild.
- Gör #mittFUB-filmer!
- Leta reda på lokala dagar, mässor, evenemang mm där föreningar/sektioner kan ha en utställning (kanske en fotoutställning från vad ni gör?) eller gå runt och prata med folk. Syns ni, då finns ni! Använd er av FUB:s material för medlemsvärvning. En roll-up eller en beachflagga är ett bra sätt att synliggöra er förening.
- Var med i pridefestivaler/-parader. Läs mer här om att vara med på andras evenemang.
- Ordna prova på-dagar eller andra evenemang, i samarbete med idrottsföreningar eller andra föreningar. Läs mer här om att ordna egna evenemang.
- Lekdag för barn, ihop med barnhabiliteringen som kan visa hjälpmedel och anpassade leksaker. Fråga föräldrarna vad de önskar att FUB gör, och bjud in dem att bli medlemmar.
- Sprid kunskap om FUB på särskolor, habiliteringen, gruppbostäder, dagliga verksamheter, god mans-föreningar…
- Ha alltid med ett eget infoblad om lokalföreningen när ni gör saker eller går på möten med andra.
- Ha webbsidan Bli medlem (www.fub.se/bli-medlem) uppe på din dator eller telefon, för att snabbt kunna skriva in folk som är intresserade av att bli medlemmar. (Då får de ett inbetalningskort från Riksförbundet. Ingen förseningsavgift ifall de skulle ångra sig och inte betala in medlemsavgiften.)
- Bjud in folk från gruppbostäder till en danskväll med mat och sätt ett lågt pris. Eller hyr en biograf där det går en film som många skulle gilla och bjud på entré. Berätta för de som kommer varför de borde vara med i FUB.
- Lokala Inre Ringen medlemmar kan gå ut och berätta om Inre Ringen på daglig verksamhet, gruppbostad med mera
Använd FUB:s material
Riksförbundet har en hel del material som med fördel kan användas av lokalföreningar och länsförbund. Vi har arbetat fram nytt material som syftar på att användas vid just medlemsvärvning:
- Informationsfolder om FUB med uppmaning att bli medlem. Beställ genom att mejla fub@fub.se. [Just nu, mars 2021, har vi inga foldrar, men nya är på gång!]
- Roll-up som ni kan beställa med ert lokala föreningsnamn. Lokalföreningen/länsförbundet får en mall gratis av riksförbundet som ni själva använder för att beställa via www.rollup-kungen.se. Kontakta rebecka.hartshorne@fub.se om ni önskar beställa.
- Beachflagga som lämpar sig bra att använda utomhus. Lokalföreningen/länsförbundet får en mall gratis av riksförbundet som ni själva använder för att beställa via www.rollup-kungen.se. Kontakta sara.westfahl@fub.se om ni önskar beställa.
Och glöm inte att ta hand om de nya medlemmarna.
- Ge dem gärna en kontaktperson i föreningen, som hjälper dem att bli delaktiga.
- Bjud in till välkomstträff! Passa på att berätta om er verksamhet, och låt deltagarna få fundera och berätta vad de saknar för aktiviteter där ni bor.
- Hälsa nya medlemmar välkomna över telefonen – att välkomna människor är A och O i en lyckad värvning.
- Kontakta riksförbundet om ni behöver hjälp. På riksförbundet är vi flera som arbetar med just medlemsvärvning. Ta gärna kontakt med oss om ni har frågor kring detta.
Varför ska du vara medlem i FUB?
För att du tror på ett samhälle för alla, precis som vi!
FUB är en av Sveriges största funktionsrättsorganisationer, med drygt 25 000 medlemmar. Vi har arbetat för rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning sedan över 60 år. Under dessa år har personer med funktionsnedsättningar, från att ha varit gömda på institutioner, allt mer accepterats och tagit plats. Numera kan vi glädjas åt att unikt kreativa människor får en chans att göra teveprogram med Lars Lerin eller spela musikal i Glada Hudik, och på catwalken syns modeller med downs syndrom. Kanske ännu viktigare är att vi ser en början till att även den som har funktionsnedsättning får vara med som vem som helst. Ica-Jerry kom till efter en idé från vår tidigare kommunikationsansvarige, med just den tanken.
Men sedan några år har det också varit stridigheter kring det stöd som samhället ger, främst genom LSS. Politiker har talat om fusk, Försäkringskassan har dragit ner på antal assistanstimmar och personalkompetens har inte prioriterats. Vi har tvingats jobba hårdare med att visa på rätten till stöd. Vi behövs!
FUB är en organisation som arbetar med frågor om allas lika värde och rättigheter. Vi arbetar med funktionsrätt bredvid organisationer som arbetar för lika rättigheter oavsett sexuell läggning, etnicitet, ålder och kön.