


Ung i FUB
Vill ni starta en egen ungdomsgrupp?
Vill ni engagera era unga medlemmar? Välkomna att bli en del av FUB:s nya ungdomsnätverk Ung i FUB!
Ung i FUB är ett ungdomsnätverk för FUB:s unga medlemmar mellan 15-30 år. Det startades som ett av Postkodlotteriets specialprojekt och hette då Volymen på max. Projektet fokuserade på det femte av de globala målen; jämställdhet. I agenda 2030 beskrivs jämställdhet som en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser.
Ungdomars rätt att ta plats är grunden för vårt arbete i Ung i FUB. Allt vårt arbete kan härledas till flera av de globala målen, vilket även går i linje med FUB:s övergripande arbete med Agenda 2030. Att få göra sin röst hörd är inte en bonus för unga med IF, det är en rättighet, liksom för alla ungdomar.
Deltagarna är de viktigaste personerna i Ung i FUB. Det är deras idéer, engagemang och vilja som styr vad som händer på träffarna. Våra träffar brukar ha olika teman utefter vad deltagarna önskat. Viktiga teman för oss har bland annat varit ”sex och relationer”, ”vuxenliv”, ”internet och sociala medier” och ”psykisk hälsa”. På vilket sätt och hur mycket vi arbetar med våra teman ser olika ut mellan grupperna.
UNG I FUB – en handbok om ungdomars deltagande, engagemang och organisering
Handboken kan beställas gratis. Mejla namn och adress till ungifub@fub.se.
Handboken finns också digitalt på Ung i FUB:s webbplats.
Metodbank med teman och övningar
På Ung i FUB:s hemsida finns bloggar från alla lokalföreningar som är med i nätverket. Där finns också vår metodbank med teman och övningar vi använt oss av. Metodbanken är ett väldigt bra underlag om ni själva vill starta upp en ungdomsgrupp.
Kolla in vår webbsida – www.ungifub.se
Läs mer
Varför ska er lokalförening bli en del av Ung i FUB?
Vi önskar att Ung i FUB ska fortsätta utvecklas och spridas till fler lokalföreningar. Vi vill att Ung i FUB ska bli en självklar del av FUB, en plats där unga medlemmar kan göra sin röst hörd.
Det finns många anledningar att bli en del av Ung i FUB:
- Det är en möjlighet att skapa en självklar plats för era unga medlemmar, en plats att träffa nya vänner på och få ett nytt sammanhang.
- Ni möjliggör för unga medlemmar att ta större plats och göra sin röst hörd både i FUB och i samhället.
- Att skapa en plats för unga öppnar för att fler ska hitta till just er lokalförening.
- Arbetet med Ung i FUB ger både er och deltagarna nya perspektiv och ny kunskap. Unga medlemmar får möjlighet att tillsammans arbeta med ämnen som berör dem.
Testa er lokalförening – är ni redo att bli en del av FUB:s ungdomsnätverk?
- Vill ni starta upp en Ung i FUB-grupp?
- Har ni minst 2 ungdomar som skulle vilja vara med?
- Har ni en lokal att vara i?
- Kan någon bjuda in och närvara vid första träffarna?
- Är lokalföreningens styrelse positiv till Ung i FUB?
Svarar ni JA på frågorna är ni redo att starta upp!
Vad är villkoren för att starta en Ung i FUB-grupp?
- Gruppen ska vara öppen för medlemmar i åldrarna 15-30 år.
- Gruppen ska vara kostnadsfri för medlemmarna.
- Alla samtalsledare ska lämna ett utdrag från belastningsregistret.
Mer information om riktlinjerna för Ung i FUB hittar du under Bilagor.
Vad säger deltagarna om Ung i FUB?
Varför är Ung i FUB viktigt?
”Det är fortfarande viktigt att ha en plats att mötas på, som är tillgänglighetsanpassat. En plats där man känner en samhörighet och där man känner sig hemma. På en sådan plats bygger man upp en trygghet, där man kan vara lugn, där man kan varva engagemang och ta det lugnt och umgås. Finns det ett sådant rum finns det chans för en större påverkan.
”Det är också viktigt att det får vara ett rum för både de som vill engagera sig i frågor kopplat till rättigheter och demokrati och de som vill vara med för att umgås. Det viktigaste är att det är ett tryggt rum, där folk känner sig välkomna oavsett vad deras intresse är. Det är viktigt att det är medlemmarna som bestämmer vad som görs i rummet och hur det ska se ut, samt vad som ska diskuteras.”
Vad skiljer Ung i FUB från andra ungdomsgrupper?
Syftet är större, det har ett politiskt syfte – det handlar inte bara om vad som är bra för oss i gruppen, utan att det påverkar andra. Det är inte en vanlig ungdomsgrupp, utan det påverkar även andra som inte är med i gruppen. Det finns en önskan om ett politiskt inflytande. Det kan vara en plats för återhämtning om man varit med om något jobbigt. Det kan också vara ett ställe att engagera sig i i förebyggande syfte, så att folk förhindrar att utnyttjas. Sedan kan det vara till hjälp i framtiden, att man känner att man har makt, makt att påverka sin egen vardag och samtidigt påverka andra. När man gör sin röst hörd, hjälper man andra att göra sin röst hör