Habiliteringsersättning

FUB utgår ifrån att kommunerna fortsätter att betala ut habiliteringsersättning. Både de gånger när daglig verksamhet behöver stänga, och då personer väljer att stanna hemma på grund av risk för smitta.

Många som går på daglig verksamhet tillhör riskgruppen med hög infektionskänslighet, tilläggsdiagnoser med mera.

De ska inte straffas ekonomiskt för att man följer Folkhälsomyndighetens råd – att försöka minimera risken att bli sjuk på alla sätt.

Många personer med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning (IF) lever i ekonomisk utsatthet. Att medvetet försämra gruppens förutsättningar ytterligare i dessa extraordinära tider vore direkt oetiskt.

Brev till Lena Hallengren om habiliteringsersättning

FUB föreslog för socialminister Lena Hallengren att det ska vara enklare för kommunerna att få de extra pengarna till habiliteringsersättning som staten betalar ut i år.

Kommunen måste egentligen ansöka senast den 1 juni. Vi tror att många kommuner inte kommer att hinna med ansökan eftersom arbetet med corona-krisen tar så mycket extra tid. Därför ska det vara så enkelt som möjligt att få pengarna. Det är pengar som är väldigt viktiga för alla som arbetar på daglig verksamhet!

Brevet finns under Bilagor.

Senast uppdaterad:
onsdag 22 april 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se