Hoppa till innehåll

Ny rapport: Bättre LSS skulle ge mer pengar till samhället

Publicerad:

Det är svårt att få en LSS-insats idag och man får ofta få timmar av insatsen. Det påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhörigas vardag och ekonomi. Men påverkar det samhällets ekonomi också?

Riksförbundet FUB gav företaget Payoff i uppdrag att göra en undersökning om hur minskade LSS-insatser påverkar samhällets ekonomi. Nu är Payoffs undersökning färdig.

Undersökningen visar att förbättringar inom LSS kan skapa stora samhällsekonomiska värden. Det finns totalt en potential att ett samhällsekonomiskt värde motsvarande 5,2 miljarder kronor per år skulle kunna skapas.

Det beror till exempel på att anhöriga stannar hemma från jobbet med barnet. Det kan man behöva göra om man inte får en LSS-insats. De anhörigas hälsa blir också sämre, så man kan behöva sjukskriva sig. Det är också dåligt för samhällets ekonomi. Samhället skulle därför kunna få mer pengar om LSS blev bättre.

Läs rapporten under BilagorRapporten är inte på lättläst.

Webbarie
Samhällsekonomiska konsekvenser av minskade LSS-insatser
Webbinarium 10 april 2024
Riksförbundet FUB gav företaget Payoff, som arbetar med samhällsekonomisk utvärdering, i uppdrag att undersöka hur minskningarna av LSS-insatser, både i antal och omfattning, påverkar samhällets ekonomi. Undersökningen består av inläsning av myndighetsrapporter, forskning, djupintervjuer med myndighetspersoner, forskare, personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning och anhöriga. Det har även samlats in information genom en enkät till slumpmässigt utvalda medlemmar i FUB.

Resultatet är en rapport som Jonas Huldt och Sven Vikberg från Payoff berättar om under detta webbinarium.
Webbinariet går att se på FUB:s Youtubekanal – klicka här.

Läs mer om vad FUB tycker att man behöver göra för att LSS ska bli bättre genom att trycka här.