Stärk LSS – Stärk oss

Läs FUB:s stora rapport om läget för LSS: ”500 röster om LSS”. I rapporten finns både fakta om alla tio LSS-insatser och FUB-medlemmarnas personliga erfarenheter av dem. Rapporten är full av citat, de flesta från FUB:s LSS-dagar 2017. Vi vill berätta om LSS i verkligheten och visa att alla insatserna är viktiga och behövs. Rapporten har skrivits av Eva Borgström, FUB:s intressepolitiska samordnare. FUB:s rapport ”500 röster om LSS” finns också på lättläst.

Framsidorna rapporten 500 röster om LSS

Aktuellt i FUB:s arbete för LSS:

Nytt material om Individuell plan, ett värdefullt verktyg för självbestämmande och goda levnadsvillkor.
Framsida material om Individuell plan

23 oktober:

Anmälningarna till IVO om missförhållanden i LSS-bostäder har ökat de senaste åren. FUB:s Eva Borgström pratade om det i P1-morgon och Ekot. FUB vill att det ska finnas krav på vilken kompetens personalen i gruppbostäder ska ha:

Fler anmälningar om brister i gruppboenden – inslag i P1-morgon

21 oktober:

Nationell anhörigstrategi måste omfatta alla anhöriga – debattartikel på Altinget. Tillsammans med flera andra organisationer skriver vi om att regeringen gör ett misstag om inte anhöriga till persone rmed funktionsnedsättning omfattas i den nya nationella strategin.

7 oktober:

FUB skickade ett brev till Riksdagens socialutskott där vi skrev vad som behöver göras nu:

  • Socialstyrelsen får skriva krav på vilken kunskap personal LSS-verksamhet ska ha.
  • IVO får mer pengar, särskilt för att kunna ta emot och utreda anmälningar.

Läs brevet till socialutskottet här.

25 september:

Tidningen Hem & Hyra skriver om att det finns för få bostäder enligt LSS i Sverige. När kommunerna försöker lösa problemet placerar de ofta gruppbostäder nära varandra med många boende. Funktionsrättsorganisationerna varnar för att det blir som institutioner.

– De beror väl på olika saker, men i grunden är det klart det handlar om pengar, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB i artikeln:

För få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

FUB har under flera år rapporterat om ekonomin för personer som bor i LSS-bostäder i rapporten ”Fångad i fattigdom” (www.fub.se/nyheter/fangad-i-fattigdom/). FUB:s förbundsordförande Harald Strand berättar om att ekonomin blivit sämre för dem än för andra grupper.

– Vi har tjatat på politikerna om det här i många år, men de verkar ha hörselskydd på sig, säger Harald Strand.

17 juli:

Kommuner struntar i extra pengar till habiliteringsersättningen. 

– Jag förstår mig inte på de kommuner som inte tagit emot de garanterade pengarna. Det är pengar som skulle betyda mycket för vår målgrupp, som ofta är fångade i en fattigdom de inte själva kan påverka. Dessa kommuner borde helt enkelt skämmas! säger Harald Strand, FUB:s förbundsordförande.

Läs Haralds inlägg på HejaOlika: Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter!

31 maj:

Intervju med Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB, i Assistanskoll: Varför döma ut en boendeform som faktiskt många önskar?” I intervjun finns mycket information om hur FUB ser på bostäder enligt LSS.

16 maj:

Kunskapslyft behövs för LSS. Det skriver FUB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om i en debattartikel på Altinget: Använd de utlovade pengarna till ett LSS-lyft

6 maj 2019:

Slösa inte mer tid på LSS-utredningens förslag! Meningslöst att skicka LSS-utredningen på remiss, skriver Riksförbundet FUB i en debattartikel idag i Dagens samhälle.

20 mars 2019:

När Socialstyrelsens lägesrapport 2019 blev klar kommenterade FUB innehållet och lyfte även våra egna förslag på förändringar.

5 februari 2019:

FUB kommenterade fallet om Dick som blivit illa behandlad på ett gruppboende i Göteborg.
– Det är förskräckligt. Man ser att personalen inte har den kompetens de borde ha och helt uppenbart ingen närvarande chef heller, sa Harald Strand, FUB:s förbundsordförande, till SVT Nyheter Väst den 5 februari.
Läs hela FUB:s kommentar här: Hård kritik mot boendet för behandlingen av Dick.
Vi skrev också en debattartikel i GP tillsammans med Ulla Adolfsson, Autism- och Aspergerförbundet – klicka här för att läsa den.

31 januari 2019:

Debattartikel i Dagens samhälle: Fel förbjuda anhöriga som assistenter Uppdatering maj 2019: IVO beslutar att kommunen inte kan göra en sådan begränsning.

17 januari 2019:

FUB:s analys av LSS-utredningen. Klicka här och sedan på ”Bilagor” nedanför för att läsa Riksförbundet FUB:s genomgång av LSS-utredningens rapport och den för LSS viktigaste punkten i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

På bilden syns förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney när de tittade på LSS-utredningens presskonferens den 10 januari.

10 januari 2019:

LSS-utredningen lämnade sina förslag till regeringen. Alla funktionsrättsförbund som har medlemmar med LSS-insatser, har protesterat mot förslag som kommit ut från utredningen tidigare.

LSS-utredningen är klar – släng den i papperskorgen! Klicka på Läs mer för att läsa FUB:s kommentar om LSS-utredningens förslag.

– Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

LSS-utredningen lämnar ett dåligt förslag om assistans för barn, fortfarande handlar det mesta om att spara pengar och det finns inga bra förslag som kan göra LSS bättre.

Mer information om LSS-utredningens förslag på regeringens webbplats.

LSS-utredningens förslag sammanfattade på lättläst.

22 november 2018:

Debattartikel i Metro: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

FUB är en av 19 funktionsrättsorganisationer som tycker att LSS-utredningens förslag ska slängas i papperskorgen! Om förslagen blir verklighet försvagas LSS ännu mer. Men LSS behöver stärkas. för att fungera som det var tänkt. Det måste bli den nya regeringens första uppgift!

debattartikel_i_metro_om_lss-utredningens_forslag

Debattartikel_i_metro_om_lss-utredningens_forslag

1 november 2018:

FUB kommenterar: Kommunerna trotsar LSS för att spara pengar

– Idag är det många kommuner som trotsar lagen LSS och sparar pengar, och då blir det så här, säger Harald Strand, Riksförbundet FUB:s ordförande, efter att ha sett Uppdrag granskning med rubriken ”Bakom stängda dörrar” 31 oktober 2018. Uppdrag Granskning berättar om ungdomar som råkat illa ut i bostäder enligt LSS.

– Detta är tragiskt. Även om det finns många bra bostäder och mycket duktig personal, så ser vi allt för ofta liknande situationer.

FUB kräver en genomgripande satsning för att höja kvalitet och kompetens.

Se också Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand i Aktuellt, om Uppdrag Gransknings program. Ungefär 16 minuter in i programmet.

24 oktober 2018:

FUB kommenterar: Malmborg svarar, men LSS-förslagen blir inte bra

LSS-utredaren Gunilla Malmborg försöker beskriva utredningens förslag på ett annat sätt, så det inte ska låta för allvarligt. Men vi i FUB ser att flera förslag inte blir bra. Ett exempel: ”Bredare stöd” till barnet och dess familj låter bra. Men familjer kommer inte kunna välja vem som ger stödet. Det är inte så LSS ska fungera. Klicka på länken för att läsa hela kommentaren.

11 oktober 2018: 

”LSS-utredningen har inte förstått att kriget mot assistansen är över”

LSS-utredningen har havererat. Utredningen kommer med förslag som skulle innebära slutet för personlig assistans och är dåliga för alla LSS-användare.

”LSS-utredningen påminner om de japanska soldater som vägrade tro på att världskriget var över. Den siste stannade i Filippinernas djungel i nästan trettio år. Utredarna har kommit ut ur djungeln, men inte fattat att kriget mot assistansen är över” kommenterar FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

Idag skriver vi debatt i SvD med 17 andra funktionsrättsorganisationer: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

FUB:s Almedalen-seminarier 2018 handlade mycket om LSS, men också skola och hälsa. Alla filmades och går att se i efterhand. Läs mer här: Almedalen 2018: Ett lyckat besök!

 

FUB gjorde under våren 2018 tio filmer om LSS. Berättelserna i filmerna kommer från FUB:s medlemmar. Hjälp oss göra LSS till en valfråga, dela filmerna!

På den här sidan och undersidorna (se i vänstermenyn) samlar vi vad FUB och Inre Ringen tycker om LSS och vad vi gör för att stärka LSS. Vad är LSS? Läs mer här.

Detta vill FUB ska hända med LSS. Läs mer här.

De senaste åren har LSS försämrats, fast lagen inte har ändrats. Vad har hänt?

  • Dåliga rättsfall från domstolarna. Försäkringskassan och de flesta kommuner följer domarna och minskar LSS-insatser eller tar bort dem helt.
  • Många kommuner sparar in pengar på LSS-verksamheter.

FUB och Inre Ringen har gjort mycket för att stoppa försämringarna av LSS, men det har gått trögt. Nu har regeringen en utredning om LSS.

Senast uppdaterad:
tisdag 28 januari 2020
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se