Hoppa till innehåll

Om oss

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Vi är ca 150 medlemmar i vår förening.

Vi bevakar frågor som rör våra medlemmar. Detta gör vi genom att prata med kommunens politiker och tjänstemän.

Vi vill samarbeta med kommunens politiker och tjänstemän för att våra medlemmar ska få ett bra boende, meningsfullt arbete och roliga fritidsaktiviteter.

Vi vill också att det ska kännas roligt att vara medlem i vår förening.

Läs mer
Vår historia:
1965 inleds i Järfälla ”operation dörrknackning”. Varje styrelseledamot fick i uppdrag att besöka två familjer där man trodde att intresse för medlemskap i föreningen fanns.

 

1967 öppnar FUB en barnparkering för utvecklingsstörda barn. Den kallades FUB´s lekstuga och var öppen tre dagar i veckan. Den kom att bli den första specialförskolan i kommunen.

 

1969 väcker FUB frågan om barnpassning i hemmet. Ett litet frö såddes av föreningen till det som idag är avlösarservice i kommunal regi.

 

1971 startar FUB simundervisning.

 

1972 inrättas Kommunala Handikapprådet i Järfälla kommun där FUB var en av representanterna från handikappföreningarna.

 

1974 tog landstinget över driften av förskolan och FUB i Järfälla och Upplands-Bro startade ett samarbete

 

1975 fick vi vår första föräldrarådgivare

 

1979 startade en rytmikgrupp i föreningens regi

 

1982 blev vi över 100 medlemmar

 

1983 flyttade ungdomsverksamheten till Fågelsången. Där hade vi trevligt ett par år, tills vi flyttade verksamheten till Vibblabyskolan, som handikappanpassades efter våra behov.

 

1984 firad föreningen 20-års jubileum.

 

1994 firade föreningen 30-års jubileum. Samma år startade Järfälla Judoklubb en träningsgrupp med våra yngsta medlemmar.

 

2004 firade föreningen 40-års jubileum.

 

2005 startar Friskis & Svettis en gympagrupp

 

2006 tas de första kontakterna med Ungdomens Hus, HUS1.

 

2008 startar verksamheten på Ungdomens Hus, HUS1.

 

2009 diskuteras nedläggning av HUS1 och vi söker nya lokaler.

 

2010 startar vi ungdomsgården Stället i Kulturskolans lokaler.
2014 arbetade vi i valrörelsen för att påverka partierna och hade dessförinnan på ett ståtligt sätt firat vårt 50-års jubileum.

Stället övertogs av kommunen i februari 2016. Det var på tiden. Stället borde ha både startats och drivits av kommunen hela tiden.

 

I valrörelsen 2018 drev vi kampanjen ”Ragga min röst” i samarbete med Jakobsbergs bilsportförening, som också ställt upp och varje år bjudit våra medlemmar på en biltur. Den uppskattade Raggarrundan.

 

Föreningen har sedan kommunen tagit över Stället kunnat ägna mer tid åt intressepolitiska frågor och har lyckats få igång regelbundna samrådsmöten med kommunen.

 

Så har åren rullat på i vår FUB-förening. Precis som i verkliga livet har det växlat. Vi har haft mycket roligt och funnit många glädjeämnen, inte minst i det ”lilla”. Men vi har också drabbats av stora sorger då både små och stora medlemmar inte fått leva och vara hos oss längre.

 

Hur aktiva vi varit i föreningen har också växlat från en tid till en annan. Periodvis har vi varit på gränsen till avveckling av föreningen men så har det alltid dykt upp ny eldsjälar. Hjälp till Du också!

 

Bilagor