176 små liv gör Down syndrom-dagen extra speciell!

På lördag firas Down syndrom dagen runt om i världen för tionde året i rad.

I Sverige visar Socialstyrelsens färska siffror att det aldrig har fötts som många barn med Downs syndrom på 2000-talet som under 2013. Det finns alltså 176 nya anledningar att uppmärksamma den 21/3!

Svenska Downföreningens webbplats kan man läsa om hur man firar dagen på olika platser i Sverige.

Många deltar redan i kampanjen ”Rocka sockorna” för att visa sitt stöd för personer med Downs syndrom, bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin. Facebookevenemanget Rocka sockorna i hela Sverige! startades av Nathea Anemyr för att hon ville hylla sin syster Noelle som har Downs syndrom.

Affisch med texten "Dra på dig olika sockor för att visa att du tycker att människor som är annorlunda gör världen bättre, rikare, roligare och mer färgstark."
#rockasockorna

World Down Syndrome Day

Down syndrom-dagen har firats sedan 2006. FN beslutade 2011 att den 21 mars skulle vara den officiella Internationella Downs syndromdagen. Just den här dagen är vald eftersom personer med Downs syndrom har tre av kromosom nummer 21. På FN:s webbplats kan man läsa om årets konferens om Down syndrom som hölls i FN huset i New York. 

Down Syndrome Internationals webbplats kan man klicka på en karta för att läsa mer om hur man firar dagen runt om i världen. Dagen till ära ska Empire State Building i New York lysa gul och blå – de officiella färgerna för Down syndrom dagen!

Den internationella hashtaggen för dagen är #wdsd2015.

Publicerad:
fredag 20 mars 2015
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se