Hoppa till innehåll

Årets uppdatering av ”Fångad i fattigdom?”

Publicerad:

Nu finns FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom?” för 2023. Se under Bilagor.

Rapporten handlar om ekonomi för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Årets rapport visar att en 25-åring med IF kan gå back mer än 1 700 kronor varje månad.

Sjukersättningen och aktivitetsersättningen är för låga. De följer inte lönerna. Det gör att personer som inte kan arbeta blir mer fattiga än de som har ett arbete.

Regeringen har också bestämt att de som har sjukersättning och aktivitetsersättning ska betala mer i skatt än de som har lön.

FUB vill att:

  • sjukersättningen och aktivitetsersättningen ska bli högre varje år
  • skatten på sjukersättning och aktivitetsersättning ska vara samma som skatten på lön

Det här skriver FUB och Inre Ringen Sverige om i en debattartikel idag på Altinget: Regeringen sviker personer med intellektuell funktionsnedsättning

Markus Petersson och Anders Lago.

Inre Ringen Sveriges ordförande Markus Petersson och FUB:s förbundsordförande Anders Lago kritiserar att regeringen lade ner utredningen om hur man skulle kunna höja ersättningarna på samma sätt som lönerna.

FUB vill att regeringen ska undersöka hur hela systemet fungerar. Det handlar om ersättningar, skatter och andra kostnader. Målet ska vara att inga personer med funktionsnedsättning ska vara fattiga.