


Centrum för Lättläst läggs ner
Idag kom Lättlästutredningen med sitt förslag:
Nationellt kunskapscentrum istället för Centrum för lättläst
Förslaget är att Centrum för lättläst läggs ner och istället ska det bli ett nationellt kunskapscentrum för lättläst på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
Centrum för lättläst får pengar från staten för att personer med utvecklingsstörning och vissa andra ska få nyheter och böcker på lättläst.
Nu föreslår utredningen att det nya kunskapscentret ska ge ut tidningen 8 SIDOR plus lättläst litteratur som inte vanliga förslag ger ut.
Kunskapscentret ska också skriva riktlinjer för lättläst och sprida forskning om lättläst.
Utredningen föreslår också att kunskapscentret ska ha ett brukarråd. I brukarrådet ska de som använder lättläst ge synpunkter och säga vad man vill ha.
Läs mer i pressmeddelandet från regeringen: Ett nationellt kunskapscentrum för lättläst inrättas.
Läs mer
Centrum för Lättläst konstaterar i ett pressmeddelande att utredaren slår fast att det arbete Centrum för lättläst i dag gör är viktigt och att ingen annan har det engagemang för målgrupperna som Centrum för lättläst har. Utredaren konstaterar också att det hos Centrum för lättläst finns en unik samlad kompetens om lättlästa texter och att den kompetensen ska bevaras och utvecklas. Utredarens främsta uppdrag har varit att föreslå alternativa organisationsformer för stiftelsen.
– Vi välkomnar förslaget om nationellt kunskapscentrum och att det arbete som redan pågår idag med att stärka samarbetet med våra målgrupper och förmedlare, föreslås fördjupas ytterligare, säger Ann Katrin Agebäck, direktör på Centrum för lättläst.
– Däremot ser vi med oro på att det särskilda uppdraget att utöka utbudet med lättläst litteratur och nyheter i skolan föreslås försvinna. Allt fler barn med funktionsnedsättningar går också i vanliga skolor och det är därför viktigt att lättläst litteratur och nyheter når fram till skolorna. Inom skolan behövs det fler insatser, inte färre, säger Ann Katrin Agebäck.
Förslaget innebär att så väl varumärket som befintlig personal och kompetens förs över till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Centrum för lättläst föreslås bli en egen enhet inom myndigheten, med en egen avdelningschef. Tidningen 8 Sidor ska enligt förslaget fortsätta ges ut och rollen att bevaka teknikutvecklingen kring lättläst förstärks. Centrum för lättläst ska även fortsätta ge ut lättlästa böcker. Centrum för lättläst gör idag böcker, nyheter och information för människor som av olika skäl har lässvårigheter eller är otränade läsare.
Även Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, kommenterar i ett pressmeddelande (pdf):
– Förslaget att Centrum för lättläst blir en del av Myndigheten för tillgängliga medier blir en positiv kraftsamling för att öka servicen till personer med läsnedsättning. Tillsammans kan vi göra allt bättre tjänster och produkter som stöd för ett demokratiskt och jämlikt samhälle där alla kan delta på sina villkor, säger generaldirektör Roland Esaiasson, MTM.