


Förbundsstämma och Forum FUB 2016 – FUB 60 år!
FUB:s förbundsstämma 2016 var den 21-22 maj. Dessutom hölls Forum FUB – två halvdagar efter Klippans riksstämma och före FUB:s förbundsstämma med rubriken ”Forum FUB – FUB igår, idag, imorgon”.
Klicka på Läs mer för att läsa hela rapporten från FUB:s förbundsstämma och Forum FUB.
FUB:s förbundstämma
Förbundsstämma 2016 beslutade om en vision för FUB – med särskild hjälp från de stämmodeltagare som är aktiva i Klippan:
Ett samhälle, en värld, där personer med utvecklingsstörning kan leva sitt liv som alla andra.
Thomas Jansson fortsätter som ordförande 2016-2019. Elisabeth Sandlund är ny i förbundsstyrelsen och Alf Lundin har avgått.
Så här ser den nya förbundsstyrelsen ut. Från vänster på bilden Gert Iwarsson, Jan-Åke Wendel, Lillemor Holgersson, Monica Stjernsten, Stefan Römer, Elisabeth Sandlund, Pentti Lamberg, Marianne Hermansson, Anna Hildingsson, ordförande Thomas Jansson, Helena Molker-Lovén, Annelie Sylvén-Troedsson.
Anders Peterson berättade om Riks-Klippans arbete. Anders Peterson berättade också om Klippans verksamhetsplan som beslutades på Klippans riksstämma 2016. Anders Peterson slutade som ordförande för Riks-Klippan på riksstämman. Nya ordföranden Anna Hildingsson presenterade sig. ”Det ska bli jätteroligt att jobba med Klippan, förbundsstyrelsen och kansliet!”.
Protokollet från FUB:s förbundsstämma kommer finnas på sidan FUB:s förbundsstämma 2016.
FUB 60 år!
På festkvällen underhöll The Diamonds, Rita Saxmark och Linnea Sallay.
Jubileet besöktes också av Rauno Rantaniemi från FUB:s systerorganisation i Finland, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, här tillsammans med Gert Iwarsson till vänster och Maria Sundström och Thomas Jansson till höger.
Läs mer
Forum FUB
Förbundsordförande Thomas Jansson inledde Forum FUB och en tidigare ordförande, Elaine Johansson, gav en historisk återblick med många viktiga milstolpar från femtiotalet och framåt.
– Bra föräldrar var föräldrar som inte ställde några krav, men de började göra det och FUB växte.
Även personer med utvecklingsstörning började ta mer plats i FUB och på åttiotalet framträdde för första gången Åke Johansson som blev Klippans förste ordförande.
Thomas Olsson har i nästan 25 år samlat många foton och dokumentation från historien för personer med utvecklingsstörning och FUB. Han visade flera av dem samtidigt som han berättade, kopplat till Sveriges historia och sina egna erfarenheter av att bygga verksamhet och bostäder för personer med utvecklingsstörning. Han har också gjort några rollups som ni ser på bilden. Thomas kommer gärna med sina bilder och berättelser till lokalföreningar som vill veta mer om historien.
Agneta Hugemark berättade om sitt forskningsprojekt ”Dilemman och utmaningar i det handikappolitiska landskapet”. Hon både intervjuar personer i FUB och läser protokoll och annat från FUB. Hon ställer frågan om hur arbetet blir framgångsrikt. Ett svar är ”ju fler, desto starkare”! Ett annat är enighet om vad man vill åstadkomma och vilka krav man ställer mot politiker. Men den stora utmaningen – för alla föreningar som driver kamp – är att få de två att samstämma, eftersom ju fler medlemmar desto större risk för oenighet.
Under rubriken ”Hur bedriva framgångsrikt intressepolitiskt arbete?” talade Ines Uusman. Några punkter som hon lyfte fram:
– Förhåll dig till de som ska ta emot budskapet
– Rikta dig till beslutsfattarna, inom till exempel kommun eller statlig nivå
– Ta hjälp av media
– Vara i framkant av vad som händer i samhället
– Mer makt till personer med funktionsnedsättningar
Hon gav också praktiska tips, som att direkt kontakta nyvalda kommunpolitiker som ännu inte hunnit boka så många möten och tala om vilka frågor FUB-föreningen vill prata om och boka ett möte. Och dessutom: ”Tjat är effektivt!”
Lördagsmorgonen började med att förbundsstyrelsen presenterade riksförbundets omorganisation och ekonomi, och svarade på frågor från deltagarna.
Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan:
– Studieförbundet Vuxenskolan och FUB kan göra mycket för att personer med utvecklingsstörning ska kunna fortsätta bilda sig. I vårt arbete lutar vi oss mot FN-konventionen – rätt till utbildning och kultur, men också delaktighet i demokrati och rätt till hälsa. SV och Riksförbundet FUB vill stärka samarbetet:
– Föreningsutveckling, styrelseutbildning
– Mer lättläst!
– God manskunskap (ett exempel är projektet Min mening)
– Klippans handledare
Judith Timoney från riksförbundets kansli (på bilden nedan i samtal med Anders Peterson, avgående ordförande för Riks-Klippan) berättade om Arvsfonden och de projekt FUB driver med hjälp av pengar från Arvsfonden: ”Om jag hade en röst”, ”Med delaktighet i sikte”, ”Anpassad IT – vägen till delaktighet” är tre mycket produktiva och för enskilda personer livsförändrande projekt. FUB samarbetar också på olika sätt med flera andra projekt – läs mer här: www.fub.se/om-fub/organisation/riksforbundet/projekt/arvsfondsprojekt
”Från solid grund tar vi avstamp mot framtiden” är rubriken när Elaine Johansson gör sig redo att dela några tankar inför framtiden. Hon betonade att samhället behöver ha en helhetssyn på människan. För FUB:s framtid ser hon till exempel att vi behöver ha och dela mycket kunskap, kunna prioritera, använda tekniken, vara snabba när det behövs, dra in fler olika personer – allt från mormödrar och syskon till gode män och personal som medlemmar i FUB.
– Nu vill vi bygga vidare på det vi gjort i projekten Come Together och Störd och stolt – med det nya projektet Come Together Concrete, berättade Johanna Bergsten och Jesper Tottie. Vi vill fortsätta involvera unga och kommunicera innovativt i Sverige, Tanzania och Rwanda, men också göra det ännu mer konkret till exempel med kognitiva hjälpmedel.
Den 1 juni släpps ett Come Together-album med artister från Kenya, Uganda, Rwanda, Sverige och Jamaica. Johanna sålde exklusiva förhandsexemplar till stämmans deltagare.
FUB:s förbundstämma
Några beslut som fattades på förbundsstämman utifrån inlämnade motioner:
FUB ska fortsätta arbeta för att rätten till tillfällig föräldrapenning ska förlängas så att föräldrar som har ett vuxet barn med utvecklingsstörning kan få ersättning även för tid efter det att det vuxna barnet har avslutat sin skolgång. Idag gäller en övre gräns på 21 år eller den tid då den enskilde avslutat sin skolgång.
FUB ska tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta fram ett förslag om hur FUB kan fortsätta arbeta med ökad kognitiv tillgänglighet i samhället. Arbetsgruppen ska utreda vilka personella och ekonomiska resurser som krävs för att delta i standardiseringsarbete. Arbetsgruppen ska dessutom föreslå finansiering för eventuellt deltagande.
FUB ska fortsätta verka för att kommunerna sluter avtal med landstingen om läkarmedverkan och att alla inom LSS:s målgrupp får möjlighet till årliga hälsokontroller.
Fullständigt protokoll kommer finnas tillgängligt på sidan FUB:s förbundsstämma 2016.