


Föreläsning med Magnus Tideman – 20 år med LSS
Länsförbundet hade onsdagen den 25 mars anordnat föreläsningar med Magnus Tideman. Professor i handikappvetenskap vid Halmstad Högskola.
Föreläsningarna var fördelade på ett eftermiddagspass och ett kvällspass. Båda förläsningarna var välfyllda med deltagare.
Kvällen inleddes med Per Svensson Oppositionsråd i Falkenbergs kommun som kort berättade om sina erfarenheter av personer med funktionsnedsättning.
Efter det tog Magnus Tideman över och höll en mycket intressant föreläsning på temat 20 år med LSS. Utveckling och utmaningar ur ett forskarperspektiv.
Under Läs mer kan du läsa en sammanfattning om föreläsningen.
Läs mer
Magnus började föreläsningen med att ge en historisk tillbakablick på hur det sett ut i samhället när det gäller människors syn på personer med funktionsnedsättning.
Det kom en ny handikappideologi på 1970-talet där man pratade om Normaliseringsprincip – Rätt till likvärdiga levnadsvillkor samt Integreringsprincipen – Leva tillsammans med andra. Tanken var god men det blev inte riktigt som det var tänkt.
Vilhelm Ekeenstam, Hedersdoktor vid Lunds universitet talar om vad som är Lagom för funktionshindrade? Människor med funktionshinder får nöja sig med det som andra bedömer är ”lagom för funktionshindrade”. Det är alltid en lägre nivå än än icke-funktionshindrade.
I forskningen har man också titta på utvecklingen ur Genusperspektiv och där kan man konstatera att det är skillnad på män och kvinnor. Kvinnor har betydligt svårare att hävda sig på alla plan. Män får mer stöd och hjälp än vad kvinnor får.
När det gäller Integrering så är tid, kunskap, attityder/vilja och personligt engagemang viktigt.
Individualisering har lett till skillnader i bedömningar och olikheter i kommunerna. Här är det viktigt med starka företrädare.
Vad gäller kunskap och komptens så ligger Sverige väldigt långt efter många andra länder. I Svergie ställer man inga krav på utbildad personal. Här är ett område att jobba vidare på.
Forskningen visar också på att fler personer får diagnoser idag och det beror till stor del på att det krävs en diagnos för att få det stöd och hjälp som man har rätt till. Det kan ge positiva effekter på kort sikt men kan bli negativt i en förlängning.
En studie pågår där man tittar på 12 256 f.d särskoleelever och hur det sett ut efter att de kommit ut i vuxenlivet. Studien fortsätter och man gräver djupare på viss områden.
På senare år har det bildats olika föreningar där personer med funktionshinder vill göra sig hörda. Dessa är oehört viktiga. Att själva synas och höras och kräva att vara delaktiga ger bra effekt. Där har vi Hallandsklippan, Laxringen, Guldfiskarna och Solstrålarna som goda exempel här i Halland.
Magnus menar att vi står inför många och stora utmaningar men framtiden ser ändå hoppfull ut men förändring kommer att ta tid.
Tills sist avslutade Magnus med ett kinesiskt ordspråk. ”Många små saker som görs av många små människor på många små platser kan förändra världens ansikte”