Hoppa till innehåll

FUB, Autism Sverige och Afasiförbundet skickade skrivelse till ministrar

Publicerad:

År 2021 kom en utredning med förslag som skulle förbättra för den som har god man eller förvaltare. Utredningen kallas för ställföreträdarutredningen. Men sedan ställföreträdarutredningen kom har ingenting hänt.

FUB, Autism Sverige och Afasiförbundet skickade in en skrivelse till civilminister Erik Slottner och justitieminister Gunnar Strömmer. I skrivelsen skriver vi att regeringen behöver lagstifta så att ställföreträdarutredningens förslag genomförs.

FUB, Autism Sverige och Afasiförbundet tycker bland annat att man ska skapa ett nationellt register över vem som är god man eller förvaltare. Då skulle en god man och förvaltare inte kunna missköta sig i en kommun, och efteråt få nya uppdrag i en annan kommun.

Just nu utreder man också om man ska skapa en statlig e-legitimation. Om det skulle bli en statlig e-legitimation, så ska en god man och förvaltare kunna hjälpa sin huvudman att använda den. Då är det ett krav att god man eller förvaltare finns i ett nationellt register. Det är också en anledning till att det är viktigt att ha ett register.

Du kan läsa skrivelserna under Bilagor.