Hoppa till innehåll

FUB håller med om kritik av Samhall

Publicerad:

Riksrevisionen har utrett hur Samhall fungerar.

Samhall ska ge utvecklande arbeten till personer med funktionsnedsättning, men Riksrevisionen har kritik mot Samhall.

De tycker att regeringen ska ta reda på hur Samhall kan fungera bättre.

FUB håller med.

– Samhall startades för att ge framför allt personer med en intellektuell funktionsnedsättning (IF) möjlighet till ett meningsfullt jobb, säger förbundsordförande Anders Lago.

– Idag är det inte så. Samhall är inte anpassat för personer med IF.

Läs mer

Samtidigt som Riksrevisionen är kritisk mot stora delar av Samhalls verksamhet konstaterar man att bolaget har ett mycket viktigt uppdrag, och att de anställda i hög grad tillhör den grupp som Samhall är till för.

– Det är svårt för personer med en funktionsnedsättning att få ett jobb idag. Av de ungdomar som lämnar gymnasiesärskolan (kallas anpassad gymnasieskola från 2 juli 2023) har enbart 9 procent arbete ett år efter examen. 51% har daglig verksamhet och 32% gör inget alls, säger Anders Lago.

– Regeringens översyn av Samhall bör därför utvidgas till en översyn av hela arbetsmarknadspolitiken för personer med funktionsnedsättning. Det är för få som får möjlighet till ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden, Arbetsförmedlingen fungerar dåligt för personer med funktionsnedsättning, och Samhalls inriktning och verksamhet är inte anpassad till målgruppen.

Riksrevisionen presenterade sin granskning den 29 juni 2023: Samhalls samhällsuppdrag – styrning och organisation i behov av förändring (RiR 2023:14)

För ytterligare information, kontakta Riksförbundet FUB:s ordförande Anders Lago, telefon 070-851 84 61.