


FUB har haft Förbundsstämma i Malmö 16-18 maj
I tre dagar har det pågått förbundsstämma i Malmö. Stämman innehöll många viktiga punkter.
Du hittar mer information under Läs mer. Och rapporten ”Fångad i Fattigdom” under Bilagor.
I tre dagar har det pågått förbundsstämma i Malmö. Stämman innehöll många viktiga punkter.
Du hittar mer information under Läs mer. Och rapporten ”Fångad i Fattigdom” under Bilagor.
Läs mer
Här kan du läsa vad Riks FUB skriver om Förbundsstämman (klicka på röda länken)
FREDAG
Många har samlats! FUB:s förbundsstämma 2014 inleds med en temadag om LSS.
Annelie Sylvén Troedsson, ordförande i FUB:s LSS-kommitté, började med LSS-kommitténs rapport.
Sedan berättade Kjell Stjernholm om studiecirklar om LSS som Studieförbundet Vuxenskolan och FUB har gjort.
Eftermiddagen fortsatte med att FUB-medlemmen Kajsa Råhlander berättar om sin nyskrivna bok. Den handlar om ett annorlunda föräldraskap – att vara förälder till ett vuxet barn med kognitiv funktionsnedsättning. Kajsa berättar intressant om boken där föräldrar delar med sig av känslor och om den dagliga kampen för att ens barn ska ha bra liv. Boken heter ”Jag hoppas att hon dör före mig”
LÖRDAG
Torben Wind, administrativ direktör på Landsforeningen LEV talar om den danska synen på LSS. Han berättar bland annat att i Danmark har man reglerat rättigheter till stöd i sociallagen som omfattar flera utsatta och behövande grupper. Man har ingen särlagstiftning som vi har i Sverige. Det ekonomiska ansvaret ligger också alltid på personens födelsekommun. Detta kan ställa till problem då kommunen ofta vill ha tillbaka personen som behöver stöd för att spara pengar. Man har ingen registrering av handikapp utan snarare på stödbehoven. I Danmark har man inga gode män vilket ställer till problem.
Therese Bäckman från jurist vid juridiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg berättar om sin avhandling. Hennes avhandling handlar om rättsprinciper inom Sol och LSS. Ett fattat beslut enligt LSS kan tex aldrig ändras eller dras tillbaka men fungerar det så i praktiken? Det finns undantag. Ett undantag är återkallelseförbehåll som skapar ett tolkningsutrymme. Kommunerna är i princip fria att använda återkallelseförbehåll idag. Många av besluten är också tidbegränsade. Detta är ett sätt för att komma runt lagstiftningen. JO har beslutat att tidbegränsade beslut ej får användas regelmässigt så man kan kritisera användningen av tidbegränsade beslut. Domstolarna går oftast på kommunernas linje. Det finns också oklara rättsfrågor. Om tex en kommun ändrar verkställigheten i ett beslut och en person blir anvisad ett sämre boende, är det då inte en ändring av beslut? Det saknas klara och tydliga regler för undantag. Det är ett rättssäkerhetsproblem att den enskilde inte vet om hon/han får behålla det beslutet som fattats. Politikerna, lagstiftarna måste reglera under vilka förutsättningar som kommunerna får göra förbehåll. Det är viktigt vid överklagande att man tydligt anger att kommunen har ändrat ett gynnande beslut.
Elisabeth Langran, Förbundsjurist på Riksförbundet presenterar FUB:s Rapport ”Fångad i fattigdom” som blev officiell igår. Det som tydligt kom fram under arbetet att göra denna genomlysning av den ekonomiska situationen för personer med utvecklingsstörning var att dessa personer ligger under existensminimum. Detta är känt sedan länge och det är fortfarande så att anhöriga ofta måste skjuta till ekonomiskt. Kommunala avgifter ser väldigt olika ut, man har mycket låga inkomster och har inga möjligheter att själv förändra sin situation. Bostadstillägget har också legat stilla sedan 2007. Elisabeth berättar att lokalföreningarna kommer att få en lathund på måndag för att kunna användas för att kunna sätta press på kommunerna och Riksförbundet ska trycka på mot Riksdag och regering. Elisabeth berättade också om att hon igår följde med Klippan på uppvaktningen av Beatrice Ask angående bättre möjligheter för människor med utvecklingsstörning att rösta. Ask hade läst rapporten och var bekymrad.
Eva Borgström, ombudsman på Riksförbundet presenterar FUB:s boendeundersökning. Rapporten kommer liksom ekonomiundersökning att också presenteras på Almedalen. Resultatet baseras på 1 531 fullständiga enkätsvar. Genomsnittsålder för de som svarade var 36,2 år gamla. I undersökningen fanns öppna frågor och det framgår att det finns en oro för framtiden, att man var orolig att tvingas flytta från boende där man trivs. Det framgick också att det finns en önskan om boende där man kan få ha djur. När det gäller stöd i bostaden var personalens kunskaper om funktionsnedsättningar och bemötande mycket viktigt. Många av det svarande önskade få möjligheter att göra mer egna aktiviteter med stöd. Slutsatser och frågor att arbeta med. Helhetssyn är viktigt när det gäller individens behov och önskemål. Självbestämmande och inflytande när det gäller vem man vill bo ihop med och vem som ger stöd. Delaktighet och gemenskap på sina egna villkor. Trygghet, att ha och få behålla goda levnadsvillkor. Det ska vara gott att leva för alla helt enkelt.
Jesper Tottie Projektledare/Kommunikationsansvarig på Riksförbundet berättar om kampanjen ”Ansökan om ett vanligt liv”. Kampanjen har till syfte att peka på bristerna inom LSS och också skapa en kampanj som omfattar hela FUB. Kampanjen kommer att rulla igång den 10 juni. Presskonferenser lokalt, direktpersoner med nyckelpersoner inom media. Det kommer även att finnas annonser i dagspress och bioreklam på riksnivå under 6 veckor. Han presenterar också projektet Störd och stolt. Projektet är att sticka hål på fördomar om människor med utvecklingsstörning. I projektet ska också utses ”Sveriges skönaste arbetsplats”. ”Störd och stolt” vill göra Sverige bättre genom att sprida personliga berättelser av personer med utvecklingsstörning, skapa nya samarbeten och mötesplatser, samt öka sysselsättningsgraden för dessa personer. Inom projektet kommer FUB samla in berättelser av människor med utvecklingsstörning från hela landet och alla åldrar. Några personer väljs ut och utbildas för att dela sin egen berättelse som talare och förebilder. Synliggörandet och uppmärksamheten är viktig och kampanjen fokuserar på mötet mellan människor och det faktum att vi alla har behov och brister – att vi alla är ”Störda och stolta”.
Victoria Sjöström, webbredaktör på Riksförbundet FUB berättar om nyheter på webbplatsen. Det finns nu en startsida för lokalredaktörerna så att det blir lättare att orientera sig. Butiken kommer att uppdateras. Där den statiska bilden ligger idag så kommer det att finnas en dynamisk yta för kampanjer.
Riksklippans styrelse rapporterar vad man jobbat med under året.
Eftermiddagen fortsätter med genomgång av stadgeenliga ärenden.
SÖNDAG
Information om LSS på lättläst. På förbundsstämman togs beslut att ta fram en skrift på Lättläst om vad Lagen om Stöd och Service, LSS. Skriften ska kunna användas vid information och utbildning av den enskilde och de anhöriga.
Att värna den enskildes rätt till ett gott liv. Många medlemmar känner stor oro och otrygghet som uppstår i vardagen som beror på återkommande utredningar om personlig assistans och integritetskränkningar i samband med bedömningar. Många medlemmars personliga assistens överflyttas till kommunerna med tidsbegränsade assistansbeslut, ifrågasättande av assistanstimmar och av kostnadsberäkningar av assistanstimmar. På förbundsstämman antogs en motion om att Riks-FUB ska uppmärksamma och synliggöra dessa problem och också förstärka det intressepolitiska arbetet och driva dessa frågor.