Hoppa till innehåll

FUB i Almedalen

Publicerad:

Den 3-7 juli hålls politikerveckan Almedalen på Gotland. FUB och Inre Ringen är där. Vi har bjudit in politiker och beslutsfattare att fika tillsammans med oss. Under fikorna pratar vi om frågor som är viktiga för FUB:s och Inre Ringens medlemmar. Det handlar bland annat om LSS, arbete, ekonomi, utbildning och rätt till begriplig information. Vi har haft många intressanta och viktiga samtal.

Elin Vesterlund, vice ordförande i Inre Ringen Sverige (till höger på bilden) pratar med utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp från Socialdemokraterna. Viktigt ämne med tanke på att skola och utbildning är prioriterade frågor för både FUB och Inre Ringen. Gunilla var särskilt intresserad av att höra om Elins erfarenheter från särskolan och arbetslivet. Elin påpekade för Gunilla att det var en stor frustration för henne och många andra som vill plugga vidare att betygen från gymnasiesärskolan inte godkänns som underlag för de allra flesta utbildningar.

Vi berättade om en ny forskningsrapport är på gång från Högskolan i Halmstad som har följt upp alla elever som har gått ut gymnasiesärskolan mellan 2012 och 2021. Gunilla blev mycket positiv till idén att göra ett gemensamt seminarium när rapporten släpps under nästa år.


Carina Ståhl Herrstedt (i mitten) sitter i socialutskottet och är Sverigedemokraternas funktionshinderspolitiska talesperson. Vi lyfte bland annat det faktum att många kommuner avslår ansökningar om ledsagning och kontaktperson, trots att det är insatser som är väldigt viktiga för att personer med IF ska kunna leva självständigt. Till vänster på bilden syns Anders Lago (FUB:s förbundsordförande) och till höger Elin Vesterlund.


Politikerträff med ett gäng från Liberalerna. Lina Nordquist sitter i socialutskottet är social-och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna. Malin Sjöberg Högrell är regionråd i Uppsala. Jennie Claesson är kommunalråd i Uppsala. Sussie Åhlander är kommunalrådskandidat. Tillsammans pratade vi bland om hälsa och vård i LSS. Det är viktigt att personer med LSS-insatser får regelbundna hälsokontroller, tandvård och stöd att söka vård vid behov.


Teresa Carvalho (till vänster på bild) från Socialdemokraterna sitter i socialförsäkringsutskottet. Vi pratade bland annat om ekonomiska frågor och att reglerna i bostadstillägget gör att en person med sjuk- och aktivitetsersättning inte kan lägga undan pengar till buffert eller pensionsspara.

Anders Lago och Elin Vesterlund tillsammans med Martina Johansson från Centerpartiet (i mitten av bild). Martina sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott och är Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor. Under fikat pratade vi mycket om ekonomi och arbete. Vi lyfte bland annat att personer som har sjuk- och aktivitetsersättning inte ska behöva stå för arvodet till god man/förvaltare. Vi pratade också om att man ska kunna plugga vidare efter gymnasiesärskolan och att det måste bli lättare att få lönebidragsanställningar.

Pia Steensland från Kristdemokraterna (i mitten på bild). Pia sitter i socialutskottet och är Kristdemokraternas funktionshinderspolitiska talesperson. Vi pratade om många viktiga saker, bland annat LSS. FUB och Inre Ringen vill att det ska införas en LSS-inspektion som granskar myndighetsbeslut och insatser enligt LSS. Det behöver också finnas en rätt till juridiskt stöd när man överklagar beslut enligt LSS.


I vårt samtal med Ida Gabrielsson, vice partiledare i Vänsterpartiet (andra till vänster på bild), pratade vi bland annat om kostnadsfritt stöd från gode män och förvaltare. Vi lyfte också rätten till juridiskt stöd vid överklagande av LSS beslut. Ida var även intresserade av FUB:s åsikter om hur Arbetsförmedlingen fungerar för personer med funktionsnedsättning.


Sofia Nilsson, Centerpartiets talesperson i frågor om omsorg och psykisk hälsa, kände igen många av de problemområden som vi lyfte i vårt samtal, tack vare sin bakgrund som sjuksköterska – bland annat för gruppbostäder i hemkommunen. Utöver behovet av mer tid och stöd inom vården för personer med IF, berättade Sofia att C är beredd att se över frågan om rättshjälp i LSS. Hon var även positiv inställd till Anders Lagos förslag att FUB kan komma och prata på Centerns årliga kommundagar för kommunpolitiker. Sofia berättade att inom kort kommer Centern att publicera en så kallad ”funkismanifest” inför valet.


Som avgående talesperson i funktionsrättsfrågor och LSS, fick Bengt Eliasson från Liberalerna svara på frågor om hur FUB kan arbeta ännu mer effektivt för att riksdagspolitikerna ska höra oss. Det blev två förslag som vi kommer att arbeta vidare med efter valet:

  • Bli goda lobbyister och träffa riksdagsledamöter så mycket som möjligt! Med bra faktaunderlag kan FUB bidra på ett väldigt konkret sätt till motionsskrivningar i riksdagen.
  • Gå ihop med flera funktionsrättorganisationer – till exempel JAG och Autism- och Aspergerförbundet – och kontakta partiernas kansli med ett erbjudande om en ”utbildningstimme” för partiernas ledamöter.


Från miljöpartiet träffade vi Margareta Fransson, funktionshindertalesperson (till höger) och Gabriella Rehbinder från Miljöpartiets styrelse i Stockholm (till vänster). De var mycket intresserade av Elins långa väg från gymnasiesärskolan till ett arbete med lönebidrag. Liksom flera andra politiker som vi har träffat, blev de chockade när de hörde att Elin fick vänta i över ett år innan hon fick kontakt med en SIUS konsulent på Arbetsförmedlingen. Svårigheter att få LSS-insatser ledsagning och kontaktperson togs upp, liksom att MP tycker att riksdagen bör titta på rättshjälp inom LSS, då dagens system gör det väldigt svårt för en person med LSS insatser att göra sin röst hörd om ett avslag ska överklagas.

De berättade också att partiets funktionsrättsprogram kommer att publiceras i augusti.


Utöver fika med politiker fick vi även besök av Lars Arrhenius som är Diskrimineringsombudsman. Lars berättade om sitt arbete mot diskriminering och vilka typer av ärenden han och hans kollegor driver. Vi berättade om bristande tillgänglighet när det gäller begriplig information. Många myndigheter har lite eller ingen information på lättläst, vilket gör det svårt för bland annat personer med IF att sätta sig in i olika frågor och förstå sina rättigheter. (Till vänster på bild syns Christina Heilborn, FUB:s Förbundssekreterare).

Vårt samtal med Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen, (andra från höger på bild) präglades i hög grad av de stora problemen som Arbetsförmedlingen (AF) brottas med idag och som drabbar personer med funktionsnedsättning särskilt hårt. Det handlar bland annat om:

  • orimligt långa tider innan en person kan få kontakt med en SIUS konsulent (Särskilt introduktions och uppföljningsstöd)
  • stor brist på AF på specialistkompetens om funktionsnedsättning
  • avsaknad av stöd för personer som inte kan hantera AF:s olika digitala verktyg
  • stora svårigheter med anvisning av personer till arbete inom Samhall
  • ingen information på lättläst svenska på Arbetsförmedlingens webbsida

Christina påpekade hur viktigt det är att komma ihåg Arbetsförmedlingens uppdrag handlar om mänskliga rättigheter och Funktionsrättskonventionens krav. Lars ställde flera frågor till Elin som hade själv upplevt både en hel del negativt med AF men även mycket positivt när en SIUS kontakt äntligen kom igång, vilket ledde till en anställning med lönebidrag.


Inför vår träff med Samhalls VD, Sara Revell Ford, fick vi en påminnelse om att coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sverige.
Tyvärr blev Sara tvungen att ställa in sin resa till Almedalen p.g.a. covid, men det blev ett givande samtal med Inga-Kari Fryklund, som är Tf. Kommunikationschef hos Samhall. Anders Lago tog upp hur svårt det är för många i FUBs målgrupp att klara av en anställning hos Samhall
p.g.a. bristande stöd ute på arbetsplatser och ett högt tempo. Inga-Kari berättade att representanter från Samhalls ledning hade nyligen rest runt till 18 olika Samhall-verksamheter i Sverige, bland annat för att lyssna på hur medarbetarna upplever sin arbetssituation. Hon var förstås väldigt nyfiken på att höra om Elins erfarenhet av en praktikplats hos Samhall.

Under hösten kommer Samhall att ordna ett seminarium och vi diskuterade olika idéer kring tänkbart innehåll.
Vi även pratade om olika sätt att samarbeta kring utbildningsinsatser för första linjens chefer på Samhall.