Hoppa till innehåll

FUB kommenterar: Brist på bostäder och risk för institutioner

Publicerad:

Tidningen Hem & Hyra skriver om att det finns för få bostäder enligt LSS i Sverige. När kommunerna försöker lösa problemet placerar de ofta gruppbostäder nära varandra med många boende. Funktionsrättsorganisationerna varnar för att det blir som institutioner.

– De beror väl på olika saker, men i grunden är det klart det handlar om pengar, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB i artikeln:

För få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

Hem & Hyras viktiga reportage:

Håkan, 62, skräms av tanken på att institutionerna är på väg tillbaka

I reportaget finns ett undantag, Växjö, där FUB-föreningen varit mycket aktiv i att samverka med kommunen:

– Vi fick tidigt med oss politikerna på att det alltid ska finnas tre byggklara tomter. När man märker att behovet kommer att finnas är det bara att köra spaden i jorden. Det vinner man flera år på, säger Kennerth Björn, ordförande FUB Växjö.

Hem & Hyra tar också upp problemen med de höga hyrorna:

Anton, 23, bor i särskilt boende – hög hyra tvingar föräldrarna att betala

FUB har under flera år rapporterat om ekonomin för personer som bor i LSS-bostäder i rapporten ”Fångad i fattigdom” (www.fub.se/fattigdom). FUB:s förbundsordförande Harald Strand berättar om att ekonomin blivit sämre för dem än för andra grupper.

– Vi har tjatat på politikerna om det här i många år, men de verkar ha hörselskydd på sig, säger Harald Strand.

En viktig kunskap finns i artikeln:

– Precis som alla andra hyresgäster kan de som bor i gruppbostäder bli medlemmar i Hyresgästföreningen och be om hjälp att förhandla hyran, säger Johan Kretz förhandlare på Hyresgästföreningen Region Mitt.