Hoppa till innehåll

FUB kommenterar: Kommuner struntar i fattiga DV-deltagare

Publicerad:

För andra året i rad får de kommuner som vill extra pengar till habiliteringsersättningen. Men en del struntar i att dela ut de pengar som var tänkta för deltagare i daglig verksamhet.

Vi vet nu vet vilka kommuner som tagit emot årets statsbidrag för habiliteringsersättningen, och vilka som struntar i det. På socialstyrelsens webbplats finns en sammanställning av vilka kommuner som tog emot pengar och vilka som skickat tillbaka pengar.

– Jag förstår mig inte på de kommuner som inte tagit emot de garanterade pengarna. Det är pengar som skulle betyda mycket för vår målgrupp, som ofta är fångade i en fattigdom de inte själva kan påverka. Dessa kommuner borde helt enkelt skämmas! säger Harald Strand, FUB:s förbundsordförande.

Läs också Haralds inlägg på HejaOlika: Det finns inget försvar – bara dåliga ursäkter!

Läs mer

Under 2018 och 2019 har Socialstyrelsen tilldelats 350 miljoner kronor per år för att fördela till kommunerna för att stimulera dem i arbetet med habiliteringsersättningen. Syftet är att öka motivationen att delta i daglig verksamhet och uppmuntra fler kommuner att införa habiliteringsersättning.

Se också HejaOlikas artikel: Socialstyrelsen släpper årets skämslista över kommuner som struntar i hab-ersättningen