

FUB kommenterar: Orimliga beslut om indragen aktivitetsersättning
Under förra veckan gjorde SVT Öst reportage om unga som inte får aktivitetsersättning. Försäkringskassan vet för lite om intellektuell funktionsnedsättning, så det finns en risk att unga inte får ha kvar aktivitetsersättning och daglig verksamhet. Istället måste de söka jobb som inte finns.
I Unik nr 6 2018 intervjuas flera unga personer i Ljusdal som blivit nekade aktivitetsersättning, trots att läkare och Arbetsförmedlingen är eniga om att personerna inte kan konkurrera på arbetsmarknaden.
Klicka på Läs mer för att läsa fortsättningen av FUB:s kommentar.
Läs mer
FUB har under 2018 på flera olika sätt uppmärksammat frågan om indragen aktivitetsersättning för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. I september efterlyste vi medlemmars erfarenheter av upphävda beslut gällande aktivitetsersättning.
I september tog vi också initiativ till ett möte med Försäkringskassan, där vår intressepolitiska samordnare Eva Borgström och förbundsjurist Nina Alander träffade myndighetens områdeschef avdelning funktionshinder Ingeborg Wass Forslund och Partnerstrateg, nationell samverkan Susanne Lövgren. Försäkringskassan redogjorde då för den fördjupade rättsliga granskning som genomfördes 2016. Deras slutsats var att 25 procent av dem som hade aktivitetsersättning borde ha fått avslag på ansökan då utredningsunderlagen var bristfälliga. Granskningen ledde till en satsning på stöd i utredningsmetodik för handläggare av aktivitetsersättning. Enligt Försäkringskassan är det satsningarna på handläggningen som har lett till det ökade antalet indragna aktivitetsersättningar.
FUB har fortsatt lyfta problemet med indragna ersättningar i Försäkringskassans funktionshindersråd, där förbundsjurist Julia Henriksson representerar FUB och Funktionsrätt Sverige.
FUB har bl.a. efterfrågat hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos en person som deltar i daglig verksamhet. Försäkringskassan svarade då: ”Förmågan att delta i daglig verksamhet enligt LSS kan inte jämställas med en arbetsförmåga i ett förvärvsarbete på arbetsmarknaden. Att en person deltar i en daglig verksamhet kan alltså inte användas som stöd för att han eller hon har en arbetsför¬måga i en anställning i ett skyddat arbete eller en lönebidragsanställning.”
Försäkringskassan uppgav att de ska bli tydligare i sina styrande och stödjande dokument om hur uppgifter om daglig verksamhet ska användas i utredningen av rätten till sjukersättning och aktivitetsersättning.