


FUB träffat politiker som arbetar med utbildning
FUB har träffat politiker i Riksdagen som arbetar med frågor om utbildning.
Förra veckan träffade vi Betty Malmberg som är moderat.
Denna vecka träffade vi flera stycken från socialdemokraterna. En av dem heter Håkan Bergman.
Från FUB var det Anna Gabrielsson som jobbar på kansliet med skolfrågor och Jeanette Persson som sitter i utbildningskommittén.
FUB pratade om flera saker. En sak var att vi tycker att alla ska få gå fyra år gymnasiesärskolan om man vill.
En annan väldigt viktig sak som vi pratade om, är att ingen elev i skolan ska spännas fast vid en stol och ingen elev så låsas in i ett rum.
Vi pratade en lång stund med politikerna om att alla elever ska få hjälp i sitt språk. En del elever vill använda bilder eller tecken och då ska man få hjälp med det i skolan. FUB tycker att skolan måste lära sig om mer att olika sätt att kommunicera.
Det var bra möten och politikerna vill ha mer kontakt i framtiden med FUB för att prata om skolan.
Läs mer
Representanter ur utbildningskommittén och ansvarig tjänsteman för utbildningsfrågor, ombudsman Anna Gabrielsson, har under mars månad vid ett par tillfällen träffat ledamöter i Utbildningsutskottet. Vi har då varit inbjudna av Betty Malmberg (M) och Håkan Bergman (S) vilka båda också deltog i vårt seminarium i Almedalen sommaren 2014.
Vid dessa möten har vi tagit upp följande frågor, rätten att få fyra år i studier gymnasiesärskolan även under längre tids sjukdom, förekomsten av tvångsåtgärder i skolan, att eleven har rätt att utveckla en egen kommunikation och rätt att välja grundskola eller grundsärskola.
Ledamöterna visade intresse för alla frågor och flera var även påtagligt intresserade av att försöka hitta lösningar på våra frågor. Dock var både vi och de införstådda med att det tar tid att förändra, men vi upplevde ändå en öppenhet hos de flesta. Frågan om rätten att få kompensera sin sjukdomstid i gymnasiesärskolan är för var föremål för längre och konstruktiva diskussioner där vi hoppas att det kommer att ske en förändring.
Idag får inte elever i gymnasiesärskolan som i samband med längre frånvaro, oftast pga av sjukdom, kompensera den tid som går förlorad. För elever i gymnasiesärskolan och framförallt inom det individuella programmet är det inte ovanligt att eleverna har längre sjukdomsperioder, exempelvis vid mer omfattande operationer, som medför att de inte har möjlighet att klara av att delta i undervisningen. Idag innebär det att den elev som är borta från skolan en längre tid inte har lagstadgad rätt att kompenseras för den tiden.
Det finns idag möjlighet för elever i gymnasieskolan att ta ledigt för studier utomlands och när de återvänder kan de läsa in det gymnasieår som de var frånvarande (Skollagen 16:40). Vi vill att motsvarande rätt ska gälla elever i gymnasiesärskolan. Är eleven frånvarande en termin eller mer pga av sjukdom eller studier i annat land ska eleven ha rätt att läsa in den undervisningstiden. Idag kan huvudmannen bevilja ytterligare tid i skolan vid sjukdom men det är upp till den enskilda huvudmannen, Riksförbundet FUB vill att denna möjlighet ska lagstadgas. Rätten för en elev på gymnasiesärskolan måste vara densamma som för en elev i gymnasieskolan.
Läs mer om vad FUB tycker om gymnasiesärskolan i svar på Remiss av allmänna råd med kommentar om mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan.
Läs mer om hur FUB ser på stödet i skolan i svar på remissen om Skolverkets allmänna råd.
FUB:s policy skola och utbildning