Hoppa till innehåll

FUB välkomnar att straffskatten tas bort

Publicerad:

FUB är glada att regeringen nu vill sänka skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.

Skattesänkningen kommer i genomsnitt ge 10 000 kronor mer i plånboken per år, sa biträdande finansminister Åsa Lindhagen på en pressträff idag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson.

– Vi har kallat det en straffskatt, säger FUB:s förbundsordförande Anders Lago. Den högre skatten togs bort för pensionärer. Men personer med sjuk- eller aktivitetsersättning betalar högre skatt än löntagare och pensionärer.

– Att sänka skatten gör stor skillnad för en grupp där många lever i fattigdom, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn. Det är ett steg för att göra vad Sverige lovat genom Agenda 2030 och Funktionsrättskonventionen.

Men det räcker inte, mer behöver göras för att förbättra ekonomin för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bland annat vill FUB:

  • Sjuk- och aktivitetsersättningen måste – som ålderspensionen – höjas i takt med lönerna i samhället i övrigt.
  • Höjningen av det statliga bostadstillägget måste gälla även de som har sjuk- eller aktivitetsersättning.

Uppdatering 3 september 2021: Läs också FUB:s brev till riksdagens finansutskott. Se under Bilagor.

Läs mer

Sedan sjuk- och aktivitetsersättningen infördes 2003 har lönerna ökat med i genomsnitt 52%, medan ”lönen” för personer med funktionsnedsättning enbart höjts med 29%. Många med IF lever i fattigdom, visar en aktuell rapport från FUB.

– Vi föreslår att man i budgeten i år också gör en uppräkning av ersättningarna för personer med funktionsnedsättning och ändrar bostadstillägget så att de höjningar som gjorts även omfattar personer med sjuk- och aktivitetsersättning, säger Anders Lago. Jag tror egentligen inte att våra politiker vill att personer med en funktionsnedsättning ska tvingas leva under fattigdomsgränsen. Alla partier säger sig värna dessa grupper och Riksdagens finansutskott har i höst nu en unik möjlighet att förbättra ekonomin för en grupp som verkligen behöver det.

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning fick inte del av förra årets höjning av bostadstillägget, trots att just denna grupp har betydligt högre hyror än andra grupper med jämförbara inkomster. Hyran i LSS-bostäder är högre än andra bostäder, eftersom många kommuner tar ut hyra för gruppbostadens gemensamhetsutrymme. Detta trots att de gemensamma utrymmena i en gruppbostad är en del av omvårdnaden, dvs något som den boende inte borde behöva betala för.

Bilagor