Hoppa till innehåll

Gemensam uppmaning: Dags för LSS-lyft nu

Publicerad:

Om personalen inte har rätt kunskap och möjligheter att göra ett bra jobb – då ökar risken att tvång och annat olagligt drabbat LSS-användare.

Det blir heller inte bra för personalen.

FUB har skrivit en debattartikel tillsammans med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), fackförbundet Kommunal och Autism Sverige.

Vi har två viktiga uppmaningar till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M):

  • satsa på utbildning för personal inom LSS i hela Sverige, ett LSS-lyft
  • starta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och autism

Läs debattartikeln på Dagens Samhälle: Låt personalen inom LSS vidareutbilda sig på arbetstid

Klicka på Läs mer för att läsa kommentarer av FUB:s förbundsordförande Anders Lago och förbundssekreterare Christina Heilborn.

Läs mer

I debattartikeln i Dagens Samhälle efterlyser Riksförbundet FUB, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, fackförbundet Kommunal och Autism Sverige, efterlyser nationella kompetenssatsningar inom LSS.

– Ett stort antal lex Sarah-anmälningar om våld och övergrepp mot personer som bor i LSS-bostäder och flera fackliga skyddsstopp, visar att det brådskar med åtgärder för att förbättra situationen för både boende och personal, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

Ansvariga myndigheter, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har upprepade gånger larmat om att kompetensen brister hos personal inom LSS.

– Vi som företräder personer med funktionsnedsättning går nu ihop med SKR och Kommunal och uppmanar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att agera, säger FUB:s förbundsordförande Anders Lago.

– Socialstyrelsens förslag om ett nationellt kompetenslyft för personal inom LSS och ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och autism måste prioriteras.

Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare, och Anders Lago, FUB:s förbundsordförande