

Handikappförbunden utreder också LSS – FUB är med
Handikappförbundens arbetsgrupp för LSS har skrivit om huvudmannaskap – ska stat eller kommun ha hand om och betala för LSS?
Handikappförbundens arbetsgrupp säger att vi behöver veta mer för att kunna svara på det. Det får inte bara handla om pengar. Det viktigaste är att syftet med LSS uppfylls. Tyvärr verkar diskussionen mest handla om att slippa ansvar. Det är kränkande för de som har LSS-insatser och hjälper inte för att få bättre kvalitet inom LSS.
Klicka här för att läsa Handikappförbundens ställningstagande om huvudmannaskap.
Handikappförbundens LSS-arbetsgrupp
Regeringen har en LSS-utredning till hösten 2018. Under tiden som LSS-utredningen pågår, arbetar Handikappförbundens arbetsgrupp också med att utreda LSS. Flera funktionshinderorganisationer är med för att tala om hur LSS kan utvecklas, inte avvecklas. Från FUB är förbundsordförande Thomas Jansson och förbundsjurist Jesper Symreng med i arbetsgruppen. Judith Timoney arbetar med LSS-frågorna både på FUB och hos Handikappförbunden.
Handikappförbunden genomför parallellutredning av LSS – pressmeddelande
Läs mer om Funktionsrätt Sveriges (tidigare Handikappförbundens) LSS-arbete.
FUB:s arbete för att stärka LSS berättar vi mer om på www.fub.se/LSS. FUB:s medlemmar är med i arbetet, bland annat genom fem temadagar om LSS under 2017.
En del text och länkar uppdaterade efter Handikappförbundens namnbyte till Funktionsrätt Sverige.
Läs mer
Ur Handikappförbundens arbetsgrupp ställningstagande om huvudmannaskapsfrågan:
Frågan om huvudmannaskap är viktig, men är inte den mest centrala frågan att adressera för att säkerställa en god tillämpning av lagen. Oavsett huvudmannaskap måste kvalitet, måluppfyllelse och rättssäkerhet säkerställas. Ifall förändringar i huvudmannaskap ska göras, måste det föregås av en djupare utredning och konsekvensanalys. Det anser vi ingår i utredningens uppdrag att göra innan förändringar föreslås.
”Vi menar att kostnadsperspektivet, som dominerar den statliga utredningen behöver nyanseras och även kompletteras med andra viktiga perspektiv, säger Pelle Kölhed, vice ordförande i Handikappförbundens styrelse och utsedd att representera förbundens medlemmar i den statliga översynen av LSS. ”I den allmänna debatten och i regeringens retorik presenteras mycket som fakta, som saknar evidens. Vår ambition är därför att också erbjuda det aktuella kunskapsläget kring hur LSS-lagen möjliggör för personer med funktionsnedsättningar att leva som andra i vårt samhälle. Vår ambition är att samla hela funktionsrättsrörelsen kring vår parallella utredning”.
Arbetsgruppen kommer att genomföra en grundlig utredning av centrala frågor inom LSS; bland annat huvudmannaskap, centrala begrepp, anhörigassistans och personkretsarna inom LSS-lagstiftningen.
De ställningstaganden som parallellutredningen formulerar kommer löpande att rapporteras i Funktionsrätts (Handikappförbundens) pressmeddelanden och på Funktionsrätts (Handikappförbundens) webbplats. Där presenteras bland annat forskning, en bakgrund till den förändrade rättstillämpning och nya rapporter. Den statliga utredningen präglas också av en historielöshet, och behöver kompletteras med en analys av utvecklingen av LSS, menar Handikappförbunden.