Hoppa till innehåll

Här är vinnarna av FUB:s konsttävling 2021!

Publicerad:

FUB har haft en konsttävling för medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning.
Nu har en jury valt ut fem
konstverk som vinnare i tävlingen.
Från början skulle det bara vara tre stycken vinnare men eftersom det kom in så många bidrag bestämdes det att fem vinnare skulle väljas ut.
Det är ingen rangordning mellan vinnarna.
Alla vinnare har fått varsitt Superpresentkort.
Utöver vinnarna så har Stina Wollter gett ett hedersomnämnande till ett av konstverken i tävlingen.

– Det har varit väldigt svårt då det naturligtvis är många verk som är fantastiska. Jag har helt enkelt gått på de som gjort intryck hos mig och påverkat och stannat kvar hos mig på något sätt, säger Stina Wollter som är en av jurymedlemmarna.

Här är vinnarna: 

 Självporträtt” av Eric Gustafsson

Självporträtt av Eric Gustafsson

Motivering: Superfint och avancerat att använda färgerna i block och konstverket för tankarna till  expressionismens konst!”

Citat från konstnären: “Jag har målat det här självporträttet i akryl. Jag tycker om att teckna kända historiska personer. En del av dem är lite bortglömda. Det kan vara idrottare, artister och Nobelpristagare.” 

 

“Den Som Jag Linnéa Verkligen Är” av Linnéa Larsson

Den som jag Linnéa verkligen är Av Linnéa Larsson

Motivering: Detta självporträtt är så kaxigt, med sin strama klassiska komposition och sitt ovala format. Trots att det enligt titeln är Linnéa, känns det ändå som om jag inte riktigt får veta, som om det är hemligt, det gör mig nyfiken. Spännande!

Citat från konstnären: “Jag, Linnéa är den riktiga kärleken. Kärleken betyder mycket för mig. Jag är född och bor i Lidköping.
 

Utan titel av Elin Lundegård

Elin Lundegård

Motivering: Konstverket valdes ut för att den är gjord på ett annorlunda sätt. Man kan använda andra saker att skapa konst med än att måla. Man kan återanvända saker till något nytt!

Citat från konstnären: Jag såg att det var en konsttävling på FUB:s FacebooksidaSen sa mamma “Var med och tävla du med, du gör så mycket fina konstverkJag kollade runt lite på pyssel på nätet på paddan. Sen kollade lite i mitt pysselskåp. Jag började pyssla, tog glasspinnar, började göra en gunga, sen tog jag grillpinnar som en gungställning. 

 

Ferndy D´arlo av Fredrik Lars Hansing

Ferndy Dárlo av Fredrik Lars Hansing

MotiveringKonstverket uttrycker en känsla bakom bilden att den kanske betyder något för personen som har målat den. Konstverket är gjort på ett proffsigt och snyggt sätt!

Citat från konstnären: Jag skissade bilden i mitt anteckningsblock, skannade in den, skrev ut den, kalkerade och finputsade den på ett större papper. Sen skannade jag in den igen och kalkerade/målade den digitalt. Ferndys efternamn är D’arlo för att han är en ”darling”.

 

 ”Blommor i vas” av Johanna Andersson

Blommor i vas av Johanna Andersson

Motivering: ”Den är grafiskt tydlig och visuellt stark i form och färg. Den kan dels ses som blommor i vas, men också som en tårta med ljus. Verket har en cool utstrålning och en modern touche.”

Om konstnären: Johanna är 15 år och har i träningsskolan målat teckningar på bildlektionerna. Konstverket skapades i maj/juni 2020 med vattenfärg och krita. Konstverket är inramat och pryder Johannas hem och sprider glädje med sin färgprakt.

 

Stina Wollters hedersomnämnande går till ”Var modig och väx”  av Ella Rosén
Motivering: “För att någon har klarat av att beskriva känslan i de viktiga orden i bildform. Det är modigt att växa, det är modigt att skapa. Tack Ella för din fina bild som jag behövde just nu. 

Var modig och väx Av Ella Rosén
Var modig och väx Av Ella Rosén


Juryn bestod av:
Stina Wollter, Konstnär
Elin Vesterlund, Inre Ringen Sveriges styrelse
Kristine Peterson, Inre Ringen Sveriges styrelse
Anneli Utas, Riksförbundet FUB
Anneli Aaltonen, Konstnärlig ledare på den dagliga verksamheten Inuti

För att se alla konstverk som var med i tävlingen – Klicka här!

Stort grattis till vinnarna och ett stort tack till alla ni som har skickat in konstverk till FUB:s konsttävling 2021!
Alla som har varit med i tävlingen kommer att få ett litet pris hemskickat till sig så småningom.

Bild på varje konstnär finns under ”Läs mer”

Läs mer


Eric Gustafsson, Stockholm

 


Linnéa Larsson, Lidköping

 


Elin Lundegård, Vrena

 


Fredrik Hansing, Vallentuna

 


Johanna Andersson, Katrineholm