I dag är Förintelsens minnesdag.

I dag är Förintelsens minnesdag. Det är 70 år sedan fångarna i Auschwitz befriades. 

Många hade dödats i Auschwitz, som var en av nazisternas förintelseläger. De flesta var judar, men också andra människor dödades. Minst 275 000 mördades antagligen bara för att de hade funktionsnedsättning.

Det började med en order från gav den tyska regeringen i augusti 1939: Alla barn som var yngre än tre år och hade missbildningar eller funktionsnedsättningar skulle registreras. De barn som man trodde kunde utvecklas, fick föräldrarna hämta hem igen. De andra fick sömnmedel och för lite mat, så att de tynade bort. Ungeför fem tusen barn med funktionsnedsättning dog på det sättet.

Några månader efter den första ordern bestämde Hitler att man skulle göra ungefär samma sak med vuxna och tonåringar som bodde på anstalter och som ansågs vara obotliga.

Riksförbundet FUB minns Förintelsen och de oerhörda brotten mot alla grupper som drabbades. Vi är också oroliga för utvecklingen i Europa och i Sverige.

Alla människor är lika värdefulla. FUB är emot all rasism och intolerans!

Förintelsen började med funktionshindrade barn – Thomas Jansson, förbundsordförande, skriver i tidningen Dagen på Förintelsens minnesdag.

Publicerad:
tisdag 27 januari 2015
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se