


Information om Rwandaprojektet
Information om föreningens Rwanda-projekt 2011-2013.
Stöd gärna vårt Rwanda-projekt genom att sätta in valfritt belopp på vårt bankgirokonto 828-9233. Glöm inte att ange ”Rwanda” på avin. Du kan också se en videofilm om Rwanda och vårt projekt på riksförbundet FUB:s hemsida via länken https://world.fub.se/vara-projekt/7/media/
Läs mer
Rwanda – projektet 2011-2013
Projektet utarbetades efter en konferens i Kigali, i maj 2010, då representanter från Tubakunde och FUB Jönköping träffades och beslutade att försöka få igång ett partnerskap. Detta bekräftades efter ett möte med styrelsen för Tubakunde och representanter från FUB i oktober 2010. En gemensam ansökan till Sida upprättades under 2011 för den första ramperioden 2011-2013.
Målgrupper i Rwanda
Projektmål
Det övergripande målet under ram-perioden har varit att minska sårbarheten för barn och ungdomar med utvecklingsstörning i Rwanda
Delmål
Aktiviteter – Tubakunde har genomfört följande:
Uppnådda mål
Varje kvartal har kommittén för barn och ungdomar med utvecklingsstörning haft möten. De har samarbetat med styrelsen på ett inkluderande sätt och de har kunnat föra sin egen talan i bl.a. rättighetsfrågor. Det mest intressanta mötet var den när de hade en chans att utbyta erfarenheter med Mattias Melin från FUB Jönköping som berättade om sitt liv via ett bildspel ” A day in Mattias life.”
En tre-dagars utbildning hölls under hösten 2013 för 33 deltagare från Tubakundes medlems-organisationer liksom för Tubakundes styrelse. Utbildningens tema var hur man via olika strategier kan arbeta med insamlingar till respektive lokalförening.
Tre personer från Tubakundes styrelse har följt upp samtliga utbildningar genom besök i 25 medlems-föreningar för att utvärdera resultatet och de har lämnat följande positiva rapport:
Om tidsplanen 2011-2013
Projektstarten under början av 2011 försenades då det uppstod problem vid ansökningsprocessen. Avtal tecknades i april 2011 men projektstarten skedde först i oktober 2011. I övrigt har alla aktiviteter under åren genomförts enligt fastställd tidsplan.
En positiv inte planerad aktivitet
En kommitté för barn och ungdomar med utvecklingsstörning har etablerats under 2012 som en direkt följd av besöket från FUB i Jönköping som har en liknande kommitté. Syftet med denna kommitté är att ge barn och ungdomar en ”egen röst”att kunna föra sin och sina kamraters talan utifrån bland annat
FN: s barnkonvention; om rätten till utbildning, till hälso- och sjukvård etc.
Ett oväntat och negativt resultat
Under 2012 har representanter från Tubakunde tänkt besöka Sverige för att delta i en landkonferens men också besöka oss i FUB Jönköping för att utbyta erfarenheter, göra studiebesök till olika typer av enheter (till exempel: gruppbostad, servicelägenhet, daglig verksamhet, särvux) och för att träffa medlemmarna i vår förening. Tyvärr tvingades vi ställa in detta besök med kort varsel då ingen av deltagarna från Rwanda (25 personer) fick sina visumansökningar beviljade vilket var en stor besvikelse för såväl våra vänner i Rwanda liksom för oss i Jönköping.
Bestående projektresultat
Vi kommer att fortsätta vårt samarbete och partnerskap under nästa ram-perioden 2015-2017, som bygger på samma riktlinjer som vi har arbetat med under 2011-2013 och vi är övertygade om att de uppnådda målen kommer att bli bestående och utvecklas vidare under den nya ram-perioden.
Den barn-och ungdomskommittén som nu är etablerad fortsätter sitt arbete för barn- och ungdomar med utvecklingsstörning i Rwanda och målsättningen är att det ska bildas liknande kommittéer i de lokala medlemsföreningarna.
Ett starkare och ett mer välorganiserat kollektiv med ökad kunskap och kompetens hos styrelsens ledamöter kommer förhoppningsvis resultera i att barn och ungdomar med utvecklingsstörning och deras familjer får sina rättigheter tillförsäkrade genom det intressepolitiska arbete som Tubakunde bedriver gentemot regeringen, parlamentet och olika ministerier.
Partnerskapet
Tubakundes uppfattning:
Vi har lärt sig mycket genom partnerskapet med FUB Jönköping; framför allt vikten av att ha en barn-och ungdomskommitté för att de bäst på att beskriva sin situation, sina behov och bäst på att bedriva påverkansarbete för sig själva och sina kamrater när det gäller rätten till delaktighet, jämlikhet, rätten till utbildning och rätten att delta i framtidens Rwanda.
Tidigare har det varit bidragsgivarna som ansvarat och genomfört projekten och Tubakunde har inte varit involverade. Vi har lärt oss av FUB hur man skriver en ansökan, hur man fastställer övergripande mål och delmål, hur man upprättar en budget och en verksamhetsplan och Tubakundes styrelse har varit totalansvariga för varje enskild projektaktivitet.
FUB Jönköping har tagit samarbetet till en annan nivå genom att vara närvarande, lyssnande och förstående för situationen i Rwanda och på så sätt känner vi att FUB har varit mer än bara en passiv bidragsgivare.
FUB:s uppfattning:
Det har varit en verklig utmaning för oss i FUB Jönköping att ta sig an det här projektet eftersom det är första gången vi samarbetar med en systerorganisation i Afrika. Det har varit ett givande samarbete och vi har lärt oss av varandra i vårt gemensamma arbete för och med barn och ungdomar med utvecklingsstörning. Vi är mycket nöjda med resultatet och anser att vi har uppnått målen. Tubakunde och projektsamordnarna har varit mycket noggranna i sitt arbete och respekterat tidsangivelser för rapportering gentemot mot oss och MyRight.
Det är min förhoppning att fler medlemmar i vår förening vill engagera sig i vårt viktiga solidaritets-
arbete i Rwanda där vi genom våra projekt gör skillnad för barnen och ungdomarna med utvecklings-störning i ett av Afrikas fattigaste länder! Genom att sälja hantverk från Tubakundes dagcenters har vi kunnat transferera cirka 8,000: – kronor som ett direkt stöd och tack vare generösa människor i Jönköping har vi också kunnat ta med oss flera resväskor med barnkläder, T-shirts, skor, jeans och leksaker. Behoven är enorma!
Lennart Tehage
Projektansvarig FUB Jönköping