Inre Ringen på Europe in Action 2019

Anna Hildingsson, ordförande i Inre Ringen Sverige, var i Litauens huvudstad Vilnius i juni. Hon deltog i Inclusion Europes årliga konferens som heter Europe in Action! Judith Timoney från förbundskansliet följde också med. Elisabeth Sandlund från FUB:s förbundsstyrelse var också i Vilnius. Elisabeth var också med på Inclusion Europes stämma som hölls i samband med konferensen.

Konferensen invigdes av Litauens social- och arbetsmarknadsminister, Linas Kukuraitis. Strax före invigningen fick Anna en kort pratstund med Linas Kukuraitis. Hon berättade såklart om Inre Ringen Sverige!

Ministerns invigningstal innehöll mycket tänkvärt. Han berättade att han blev djupt påverkad av sitt första besök på en av Litauens institutioner för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) när han studerade sociologi på universitet. Det var en värld som han inte visste fanns i Litauen.

Den upplevelsen har han burit med sig i sitt privata liv och i sin roll som minister. Han sa att det är viktigt att politiker och andra beslutsfattare är ute och besöker verksamheter och personer som är väldigt beroende av politiska beslut. Anna påpekade att det vore bra om fler resonerade på samma sätt i Sverige!

När vi tog våra platser hamnade vi bredvid Harry Roche från Mencap – den stora intresseorganisationen i Storbritannien för personer med IF. Harry Roche är ”self-advocate” och Mencap ambassadör. Det första han säger till Anna:
– Jag kommer ihåg ditt tal i EU parlamentet för några år sedan om rösträtt för alla! (Annas tal och bilder finns här.)

Det var flera intressanta föreläsningar och workshops – tur att man kunde lyssna på översättning till engelska! Anna valde föreläsningar om vad som är bra stöd så att man kan fatta egna beslut och hur fler personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) kan få arbeta.

En eftermiddag besökte Anna stadsdelen Užupis. Namnet Užupis betyder ”bortom floden”.

Fram till 1990-talet var stadsdelen en av de fattigaste och farligaste delar av Vilnius. Efter Sovjets fall flyttade många konstnärer in till de övergivna husen. Den 1 april utropades ”republiken” Užupis. Det var ett aprilskämt, men också ett politiskt budskap. Užupis egen flagga är en hand med ett hål i mitten – det är en hand som inte kan ta emot mutor.

Užupis konstitution är väldigt speciell. Flera av konstitutionens 41 punkter gillade vi särskilt mycket. Vad sägs om:
16. Alla har rätt att vara lyckliga
23. Alla har rätt att begripa
38. Alla har rätt att inte vara rädda

Vid ett litet torg mitt i stadsdelen har daglig verksamhet Šviesa en lokal för sina konstnärliga verksamheter. Vi fick se en föreställning med sång och dans som var mycket uppskattad.

Efteråt fick vi en vacker bok om Šviesa med den fina titeln (på engelska) ”Tänk om de kunde se vår värld”.

Efter några timmar utomhus i den 30-gradiga värmen var det skönt att komma tillbaka till hotellet för dagens sista workshop.

Anna och Judith valde att lyssna på Professor Nagasé från Ritsumeikan-universitet i Japan.

Nagasé är också ledamot i styrelsen för Inclusion International. Professor Nagasé berättade om den förfärliga attacken för tre år sedan, på en institution för över 140 personer med intellektuell funktionsnedsättning.

En 26-årig man, tidigare anställd på Sagamihara-institutionen högg ihjäl 19 personer med IF när de låg och sov. Den yngsta var 19 år gammal, den äldsta 70 år gammal. Ytterligare 21 personer med IF skadades och tre personal.

Efter att ha sett brev och andra texter som förövaren hade skrivit, tyckte funktionshinderrörelse i Japan att brottet – ett av de värsta i modern tid i Japan – borde kallas hatbrott.

Professor Nagasé anser att offren kränktes ytterligare en gång när polisen vägrade att publicera deras namn utifrån ett antagande att de drabbade familjerna ville dölja att de hade anhörig som bodde på institution. Men flera familjer som aldrig hade pratat tidigare om sina anhöriga med IF valde själv att gå ut i media för att betona att de som dog var älskade personer.

Efter attacken fick FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning stor betydelse för funktionshinderrörelsen. Direkt efter attacken gick regeringen ut och lovade att bygga upp institutionen igen – nytt och fint. Men regeringen var tvungen att backa, efter kraftiga protester från funktionsrättsorganisationer. Det skulle strida mot Funktionsrättkonventionen att skicka tillbaka de över 120 överlevande till ett liv på institution. Istället bygger man 11 mindre boende och ett flertal personer kommer att flytta till egen lägenhet.

Efter attacken har flera initiativ tagits för att ge personer med IF i Japan en starkare röst. Professor Nagasé visade en film från en workshop för self-advocates där man bland annat diskuterade attacken och hur den skapade stor rädsla inom gruppen. Förövaren hade gått ut på sociala medier och skrivit brev till olika myndigheter. Han tyckte han gjorde något barmhärtigt för personer med IF men även en insats för samhället.

Filmen var en mycket stark påminnelse om hur viktigt det är reagera – som organisation och som privatperson – när personer med funktionsnedsättning beskrivs på ett nedsättande sätt eller beskrivs bara som kostnader för samhället.

Anna uppskattade mycket att få träffa representanter från Inre Ringens systerorganisationer runt om i Europa. På bilden syns Senada Halilčević från Kroatien bredvid Anna. Senada avgick som ordförande för EPSA (den europeiska organisationen för Self-Advocates) på stämman efter tio års mycket framgångsrik styrelsearbete. Bilden är från en workshopdiskussion som handlade om vilket stöd krävs för att kunna leva ett självständigt liv.

PSONI, FUB:s systerorganisation i Polen, presenterade en modell som heter ”Stödcirklar” som de arbetar med just nu. Adam Zawisny betonade att ”detta är inte ett projekt, det är en samhällsförändring”. Målet med modellen är att förhindra att en person tvingas flytta till ett institutionsboende. Cirka 160 000 person bor på institution idag i Polen.

Första steget i modellen är en kartläggning kring personens önskemål, intressen och drömmar genom cirka 40 olika frågor. Beroende på svaren letar PSONI reda på volontärer som kan stödja personen på olika sätt. Oftast är personens dagliga verksamhet också inkopplad. Utmaningen är förstås att få till en stabil stödcirkel som fungerar under en längre tid. Eftersom de som är med i cirkeln gör det frivilligt, finns alltid en viss sårbarhet. Men när cirklarna fungerar bra, skapas ett mycket bra nätverk för personen i närsamhället.

Naturligtvis vill PSONI har en lag som ger personer rätt till stöd som staten betalar, och Adam berättade att han hoppas komma på studiebesök till Sverige under hösten. Vi hälsade honom mycket välkommen till FUB och Inre Ringen!

Anna Hildingsson med Elisabeth Sandlund, ledamot i FUB:s förbundsstyrelse. Utöver att delta i olika workshops, representerade Elisabeth FUB på Inclusion Europes stämma som hölls i samband med konferensen.

Tidigare hette vi Riks-Klippan. Vi har bytt namn till Inre Ringen Sverige, men på en del ställen står det fortfarande Klippan. Det är tekniska problem som vi kommer lösa. 

Publicerad:
fredag 5 juli 2019
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se