


Intradagarna 2014 med fokus på delaktighet
Intradagarna är föreläsningsdagar för alla som arbetar med stöd till personer med utvecklingsstörning.
Tidskriften Intra bjuder varje år in till Intradagarna tillsammans med Riksförbundet FUB och Stiftelsen ALA.
Klicka på Läs mer för att läsa om allt som hände på Intradagarna 2014.
Läs mer
Tidskriften Intras redaktör Hans Hallerfors och Sara Hallerfors Todorov guidade oss genom Intradagarna.
Traditionsenligt inledde Conny Bergqvist, och Karl Grunewald talade, denna gång med en tillbakablick. Det är 20 år sedan LSS inrättades.
På första bänk satt tre viktiga personer för att LSS blev av, FUB:s hederspristagare socialdemokraten Bengt Lindqvist, som var familje- och handikappminister, och hans efterträdare folkpartisten Bengt Westerberg, som var socialminister samt Gerhard Larsson, som ledde utredningen som låg bakom LSS.
FUB:s ordförande Thomas Jansson överlämnade FUB:s hederspris till Bengt Lindqvist och Bengt Westerberg.
Bengt Lindqvist och Bengt Westerberg som vid FUB:s förbundsstämma tilldelades, men inte då kunde motta, FUB:s hederspris, kunde nu göra det. De fick båda varma applåder och själva höll de med Karl Grunewalds som i sitt tal hade hyllat Gerhard Larsson och hans utredning innan LSS. De tackade FUB för hederspriset. Bengt Lindqvist kommer att skänka de tio tusen kronorna till en grupp unga med utvecklingsstörning som startar en self advocacy-organisation i Bolivia – Musketörerna kallar de sig, för deras motto är ”en för alla, alla för en”. Bengt Westerberg har ännu inte hittat ändamålet, men vill gärna stötta något inom kultur eller sport och han avslutade med att uppmana till en applåd för Karl Grunewald.
Tio deltagare på dagliga verksamheter på Geijersgatan i Malmö berättade om sitt arbete. De föreläser om funktionsnedsättningen, anlitas som experter, träffar politiker, har gjort en utställning och mycket annat. Läs mer på Geijersgatans blogg. Publiken var nyfiken och frågade bland annat om man kan anlita dem, vilket kan gå bra.
Magnus Tideman, Therése Mineur och Ove Mallander från Halmstad högskola berättade om ”Egenorganiseringens hinder och möjligheter”.
Egenorganiseringsprojektet har kartlagt grupper av personer med utvecklingsstörning som gått samman och delar erfarenheter, organiserar sig – på egen hand eller med stöd. De fortsätter nu med närstudier av några Klippan-sektioner och Grunden-föreningar i landet.
Läs mer om egenorganisationsprojektet: www.hh.se/eop
Måns Möller tog publiken med storm. ”Jävla pajas. Det här skojar du inte bort” heter hans föreställning med berättelsen om när hans son fick diagnoserna autism och utvecklingsstörning.
Birgitta Hagström från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) presenterade myndigheten som bland annat ansvarar för tillsynen av LSS-verksamheter.
De sista punkterna för första dagen var fil.dr. Veronica Lövgren som pratade under rubriken ”Villkorat vuxenskap”. Att man är i medelåldern är ingen garanti för att bli behandlad som vuxen om man har utvecklingsstörning. ”Villkorat vuxenskap” heter också Veronica Lövgrens avhandling.
Professorn i filosofi Fredrik Svenaeus diskuterade sedan ”Diagnoserna och samhället”.
”Den medicinska vetenskapen kan inte leverera alla perspektiv som vi behöver för att förstå och ställa diagnoser, och den kan definitivt inte ge oss några svar på frågor om hur vi bör leva.” skriver han i specialnumret av Intra.
Dag två började med att vi fick lära oss mer om åldrande vid utvecklingsstörning av Barry Karlsson, neuropsykolog verksam i Uppsala län.
FUB:s ombudsman Kia Mundebo påminner efter Barrys föreläsning om äldrekonferensen i november.
God hjälp att se de tidiga tecknen kan man få av detta kartläggningsinstrument: www.tidigatecken.se
Om Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt med personer med måttlig till grav utvecklingsstörning berättade Christine Gustafsson, Anders Lindström och Karin Löwenborg
Deras skrift om att skapa en meningsfull tillvaro finns här: Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt i omsorg om vuxna personer med
måttlig till grav utvecklingsstörning
Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer som har en lätt utvecklingsstörning med artistiska drag. Vi fick ett litet smakprov i form av ett personalmöte på en gruppbostad. ”Det vi gör ska vara bra scenkonst, våra föreställningar måste gå att sälja.”
Efter ett intressant samtal med skådespelarna, fick vi se en film från dansföreställningen De sociala kongresserna.
Under rubriken ”Ett inifrånperspektiv” berättade Sanna Johansson och Eva Isaksson om hur de träffades och började göra sina gemensamma föreläsningar om stöd. Sanna har själv utvecklingsstörning. Sanna har fyra ledord hon vill förmedla till personal: Tålamod, Fråga, Lugn, Respekt.
Årets Intrapris delades ut. Intrapriset är på 25 000 kr och gick i år till Anna Strand.
Motivering:
Efter att ha tröttnat på att ständigt bli överkörda och omyndigförklarade startade några personer i Göteborg föreningen Grunden för femton år sedan. Man ville slippa beroendet av oförstående kommunala beslutsfattare och av föräldraorganisationen. Bara personer med intellektuella funktionshinder kunde bli medlemmar. En av pionjärerna var Anna Strand. Idag är Grunden en riksorganisation med 18 lokalföreningar och man stödjer och arbetar med systerorganisationer i bland annat Chile, Peru och Japan. Grunden är en del av People First International, en organisation för ”Empowerment” och ”Self Advocacy”, där Anna Strand har haft stort inflytande. Anna Strand har betytt mycket för att, med kraft och framåtanda, forma föreningen Grunden till att bli ett redskap för inflytande och egenmakt.
Grattis Anna!
”LSS i framtiden” var ett eftervalssnack med representanter för olika partier. Samtalet leddes av Hans Hallerfors.
Under Intradagarna fanns också chansen att besöka utställningar.
”Rätten att kommunicera sin mening” var rubriken för Lottie Giertz och Linda Björks föreläsning. De driver ett projekt för att öka kunskapen hos gode män om inflytande och delaktighet för personer som har LSS och som behöver AKK.
Cecilia Brönemyr och Isabelle Sundström berättade om hur gruppbostaden på Tjärbrännarvägen gick ”Från hälsovecka till förändrad livsstil”. Både brukare och personal har fått pepp att delta i aktiviteter – det är roligare tillsammans, särskilt om alla vågar misslyckas.
Slutligen visade Margareta Frost Johansson ”Matglad” – en app med recept och instruktioner.
Alla deltagare på Intradagarna 2014 fick specialnumret av Intra, med utförliga artiklar av och med alla föreläsare på Intradagarna. Du som inte varit här kan istället ladda ner det på Tidskriften Intras webbplats.