


Intradagarna 2015 – tio år av kunskap
Intradagarna är kunskapsdagar för alla som arbetar med stöd till personer med utvecklingsstörning.
Intradagarna ordnas av tidskriften Intra, FUB och FUB:s forskningsstiftelse ALA. Två dagar med många intressanta föreläsare. I pauserna finns flera utställningar att titta på och intressanta projekt att prata med.
FUB:s ordförande Thomas Jansson och Klippan-rådgivare Conny Bergqvist iakttar deltagarna som tar plats. Hans Hallerfors från Intra ledde Intradagarna. Intradagarna fyllde tio år i år.
Läs mer
Conny Bergqvist inledningstalade traditionsenligt.
FUB:s ordförande Thomas Jansson talade också i inledningen och sa ”Tekniken är bra, men vi måste ha den personliga kontakten också. Samtalet mellan två människor är det bästa stödet.”.
Tyvärr kunde barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér inte medverka. Istället fick Guy Lööv representera Socialdepartementet. På bilden med Thomas Jansson och en deltagare på Intradagarna 2015.
– Kanske är lagen en smula föråldrad efter 20 år? sa Guy Lööv. Men nu ska en stor utredning se över både LSS:s insatser och personkretsar. Om ett och ett halvt år hoppas vi kunna presentera en ny, modern LSS. Vi planerar en utredning, men formellt är beslutet inte taget.
”Anknytning hos barn till mödrar med utvecklingsstörning” var ett faktaspäckat föredrag av Pehr Granqvist. Se gärna uttalandet som FUB gjorde i maj: Diskriminera inte föräldrar med utvecklingsstörning
Pehr Granqvists presentation finns på Intras webbplats: Anknytning hos barn till mödrar
med utvecklingsstörning
Linda Vikdahl har skrivit en avhandling om personer med utvecklingsstörnings upplevelser av delaktighet i Svenska kyrkan. Hon delade med sig av flera berättelser från sina informanter som ger bilder av stark tro, längtan efter gemenskap och vilja att bidra. Svenska kyrkan har ett ansvar, menar hon, men säger också att samhällets insatser för stöd till personer med utvecklingsstörning är också viktigt – ofta får man inte det stödet man behöver för att kunna delta. Jag vill också vara en ängel – Linda Vikdahls avhandling
Stor del av första eftermiddagen på Intradagarna 2015 handlade om kärlek och sex. RoS-gruppernas Lena Lagren och Anna Högberg kollar tekniken medan en annan av föreläsarna, Lotta Löfgren Mårtenson, samtalar med Hans Hallerfors.
Emma Rasmusson, RFSL, presenterade Funkisprojektet.
Många skratt blev det med Eric Löwenthal som avslutade den första av Intradagarna 2015 med sin föreställning Fadern om att vara pappa till en pojke med grav utvecklingsstörning.
Flera av deltagarna på Intradagarna är chefer inom LSS. För dem var förmiddagens program säkert särskilt intressant. Per Iversen (längst till vänster på bilden) är verksamhetschef för omsorgsförvaltningens utvecklingsenhet i Hudiksvall. Han berättade tillsammans med anställda i kommunen om flera insatser för att bli en mer attraktiv arbetsgivare bland annat med flexibla arbetstider och att utbildning värderas högt.
Rubriken för June Jansson och Tobias Skog är ”Enhetschefens ansvar”. Det korta svaret är, som ni kanske ser på bilden: Allt. Men June och Tobias fortsatte sin föreläsning med ett längre svar och kunskap, bland annat om hur man kan arbeta med brukarens inflytande över sitt eget stöd.
Stående ovationer för Medis5 med Anders Wieslander, Kent Sidvall, Lena Hesse, Harri Raatikainen och Hans Lundquist.
Helena Harrysson bjöd på en gripande berättelse och insikter i föreläsningen ”Vi är alla Medspelare” .
2015 års Intrapris gick till Mårten Söder! Så här löd motiveringen från Stiftelsen Utvecklingsstörda i Fokus:
Mårten Söder, professor emeritus i sociologi med inriktning funktionshinder, har lagt grunden till den moderna funktionshinderforskningen i Sverige. Sedan 1970-talet har han med ständigt nya frågeställningar, skarpa analyser och genuint engagemang pekat på – och pedagogiskt förmedlat – hur strukturer, stödinsatser och bemötande i samhället påverkar livsvillkoren för personer med utvecklingsstörning. En kunskapsbildning som har haft stor betydelse för personer med intellektuell funktionsnedsättning och för anhöriga, organisationer, personal, politiker, forskare med flera.
Mårten Söder tackade ödmjukt och fortsatte sedan med att presentera Karl Grunewalds bok Omsorgsrevolutionen.
Psykolog Patrik Arvidsson mötte motstånd när han ville prata direkt med personer med utvecklingsstörning för att utvärdera deras stödinsatser. En artikel om hans forskning finns i specialnumret av Intra som alla deltagare på Intradagarna fick med sig hem. Där finns även artiklar om och av de andra föreläsarna.
”Vad doktorn bör veta” – föreläsning av Malin Nystrand. Malin sätter alltid patienten i centrum – artikel i Dagens Omsorg
När rubriken var ”Konsten som metod” stod på scenen Chang Im Ohlsson och Magnus Östling med Eva Olofsson och Monica Larsson. De kommer från Inuti.
Kerstin Ivarson Ahlstrand väntar på att få presentera projektet Begripsam. Begripsam handlar om kognitiv tillgänglighet. Begripsam vill påverka de som gör tjänster (exempelvis Konsumentverket har projektet samarbetat med) och även påverka standarder för kognition.
Till sist var det dags för reflektion: Vad har vi lärt oss under tio års Intradagar? Hans Hallerfors började med att säga att Intradagarna inte lever upp till ”inget om oss utan oss”. Där kan vi bli bättre! Ungefär 150 föreläsare har stått på Intradagarnas scen! Det har skett en enastående kunskapsutveckling de senaste åren, men den måste nå ut till verksamheterna, sa Hans Hallerfors. Ett kunskapslyft behövs.
På bilden ovan också FUB:s Tuula Augustsson som arbetat med allt praktiskt kring Intradagarna i flera år, men nu går i pension.