


Intradagarna 2018 med fokus på människovärde
Intras Hans Hallerfors hälsar alla välkomna. I början talade också Inre Ringens ordförande Anna Hildingsson och FUB:s ordförande Harald Strand. Moderator under dagarna var Elisabeth Langran som bland annat är med i FUB:s förbundsstyrelse.
Stort grattis! Årets Intrapris delades ut till Lotta Löfgren Mårtenson.
Hon arbetar med glädje, fantasi och energi för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ha rätt till sin sexualitet. Hon forskar, föreläser och har skrivit lättlästa böcker om kärlek och sexualitet.
Lotta Löfgren Mårtenson är professor i hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier vid Institutionen för socialt arbete, Malmö universitet och även gästprofessor vid Akademin för hälsa och välfärd, Högskolan i Halmstad.
Elisabeth Sandlund, FUB:s förbundsstyrelse, ledarskribent, mamma till en ung kvinna med utvecklingsstörning, författare med mera. Hon talade under rubriken ”Det här är viktigt”. Det handlade om att varje människa har ett okränkbart värde bara för att hen är människa.
Människovärde var ett tema som återkom under dagarna.
För fler bilder och text, klicka på Läs mer.
Intradagarna arrangeras av FUB, Tidskriften Intra och Kunskap och kompetens.
Läs mer
En del av föreläsarnas presentationer finns på Tidskriften Intras webbplats.
Med mänskliga rättigheter som utgångspunkt driver Forum Skill flera olika verksamheter. Läs mer om dem på www.forumskill.se.
Träning, habilitering och rehabilitering med ny teknik, som virtual reality, berättade Funkibator om. De hade också med sig en VR-station för den som ville prova!
Vi hade flera bra utställningar detta år. Många passade på att få veta mer om lättlästa böcker, pedagogiskt förhållningssätt i arbetet och mycket annat.
Conny Bergqvist berättade om hur det är att bli äldre, med hjälp av Judith Timoney.
SvenOlof Dahlgren står här med Katarina Kindwall i Habilitering och hälsas utställningsmonter. Han föreläste om intellektuell funktionsnedsättning, vad är det och vad är konsekvenserna av funktionsnedsättningen.
Morgan Alling avslutade den första dagen. Här förbereder han sig tillsammans med Intradagarnas moderator Elisabeth Langran.
Morgan Allings föreläsning handlade om hur vi kan förebygga mobbning. Budskapet förmedlades med humor, engagemang och många konkreta tips! Foto: Gunilla Karlsson
Föreläsningen om att vara förälder med intellektuell funktionsnedsättning, av Therese Follin (till höger) och Iren Åhlund väckte säkert funderingar hos många. Här samtalar de med en av åhörarna.
En fin och samtidigt sorglig start på andra dagen var besöket av författaren Majgull Axelsson som har skrivit ”Mitt liv och ditt” om den ökända Vipeholmsanstalten. Dit förpassades de människor som inte ansågs höra hemma i välfärdssamhället.
Tatja Hirvikoski, docent, psykolog och specialist i neuropsykologi, vid scenen en stund innan vi började den andra Intradagen. Hon talade om det allvarliga att det är högre risk för självmord hos personer med autism, och vad vi kan göra åt det.
Vad är ett beteende som utmanar dig? Petra Björne, filosofie doktor i kognitionsvetenskap, börjar med en uppmaning till eftertanke.
Stirra inte närsynt på själva beteendet, utan se vad det berättar för oss! Ett utmanande beteende kan bara lösas med kunskap om människan, funktionsnedsättningen och vad i omgivningen som utlöser beteendet. Se människan! Här finns mer kunskap från FoU Malmö.
LSS-verksamheten i Enköping berättade om hur de gick igenom en på riktigt lärande process, för att leva upp till intentionerna med LSS. Viktiga saker var till exempel att kompetensutveckla och prata med varandra, plus att samarbeta med brukarorganisationerna.
”Jag har en dröm!” Ann-Helen Dahlqvist avslutar ett pass med många tankar om hur LSS borde utvecklas, även med (från vänster) Barbro Lewin, Monica Larsson och Harald Strand.
Intradagarna 2018 avslutades med en debatt om LSS, med forskare, FUB:are, politiker och LSS-utredningen. Från vänster Monica Larsson, Göteborgs universitet, Harald Strand, FUB:s förbundsordförande, Ann-Helen Dahlqvist, chef för daglig verksamhet Gävle, Barbro Lewin, LSS-forskare och debattör, Pia Steensland, Kristdemokraterna, Agneta Luttropp, Miljöpartiet, Mikael Sundesten, Socialdemokraterna, Anders Viklund, LSS-utredningens huvudsekreterare, och Elisabeth Langran, moderator.
Alla deltagare får ett specialnummer av Tidskriften Intra. Förutom att få fortbildning på två fullmatade Intradagar per år kan du få fortbildning genom att läsa Intra under hela året. Fyra tjocka nummer kostar 360 kronor, se www.tidskriftenintra.se.
Nu säger vi tack för den här gången! Nästa år är Intradagarna 23-24 september. Välkomna då!