Hoppa till innehåll

Kriget i Ukraina

Publicerad:

Ryssland attackerade förra veckan Ukraina. Människorna i Ukraina lider. Risken är stor att personer med intellektuell funktionsnedsättning och andra funktionsnedsättningar drabbas extra mycket.

Vi ser också att alla nyheter om kriget gör många oroliga här i Sverige. Många av våra medlemmar som har svårt att tolka all information.

Därför jobbar FUB med att stödja personer med IF i Sverige. Vi försöker också hitta sätt att stödja personer med IF i Ukraina.

 

Här nedanför kan du läsa om:

 • vad du kan göra om du är orolig
 • var du kan hitta lättläst information

Klicka på Läs mer för att läsa om:

 • att prata med personer med IF som känner oro
 • att hitta lättläst information
 • exempel på bildstöd
 • olika sätt att stödja människor i Ukraina

 

– Är du orolig?

 1. Prata med någon du litar på. Det känns lättare att prata om oron. Att vara orolig ensam är jobbigt.
 2. Tillsammans kan ni också ta reda på mer. Be någon förklara vad som händer.
 3. Men det är okej att strunta i att titta på nyheter, om det gör dig orolig.
 4. Kom ihåg att vi är långt från Ukraina och vi är trygga i Sverige.

 

– Var kan du hitta information?

Det finns många som vill säga och tycka saker om kriget i Ukraina. Välj att lära dig mer från radio, teve och tidningar som gör vad de kan för att berätta hur det är. Här kan du hitta lättläst information:

 

Läs mer

Riksförbundet FUB känner stor sorg över det förfärliga lidandet människor i Ukraina har drabbats av efter Rysslands invasion i förra veckan. Risken är stor att personer med intellektuell funktionsnedsättning och andra funktionsnedsättningar drabbas särskilt hårt. Vi har varit i kontakt med Inclusion Europe, den europeiska paraplyorganisationen för FUB och våra systerorganisationer runt om i Europa. Just nu pågår ett intensivt arbete för att få till en fungerande insamling tillsammans med den ukrainska medlemsorganisationen.

Vi ser också hur det enorma nyhetsflödet kring krisen skapar mycket oro hos många av våra medlemmar som har svårt att tolka all information. Redan den 25 februari tog därför FUB kontakt med både Regeringskansliet och Krisinformation.se för att påtala det akuta behovet av löpande, lättläst information i alla relevanta informationskanaler hos olika myndigheter. Men i skrivande stund är det fortfarande mycket svårt att hitta någon information om krisen i Ukraina på lättläst på myndigheters och regeringens sajter.

Nedan har vi samlat information kring:

 • att prata med personer med IF som känner oro
 • att hitta lättläst information
 • exempel på bildstöd
 • olika sätt att stödja människor i Ukraina

Att prata med personer med IF som känner oro

Riksförbundet FUB har anpassat barnpsykologen Malin Bergströms och psykologen Anna Norléns råd (publicerat i Dagens Nyheter, Krig i Ukraina – så pratar du med rädda barn) om hur man kan prata om krisen i Ukraina, så att det kan användas i samtal med personer som har svårt att tolka det enorma informationsflödet:

 1. Fråga vad personen har hört, och vilken information hen har tagit del av. Har personen upplevt krig förut är det särskilt viktigt att fråga och lyssna.
 2. Förklara informationen på ett tydligt sätt men undvik detaljer som väcker oro. Försök att lyft betryggande information, om att vi bor långt ifrån händelserna och att personen är trygg här. Förklara att många är oroliga och att det är okej.
 3. Frågar personen något som du inte har svaret på? Var ärlig med att du inte vet och leta svar tillsammans. Du kan också bekräfta att personens fråga är en bra fråga som många undrar över.
 4. Titta på nyheterna tillsammans och förklara vad som sägs.
 5. Undvik att säga att personen inte ska oroa sig eller att det inte är någon fara.
 6. Om personen inte säger något, trots att du vet att hen har tagit del av information, kan det vara ett tecken på rädsla. Fråga om personen har hört något, så att hen känner att det är OK att prata om sina tankar och frågor.

Hitta lättläst/lättpratat information

Använd pålitliga källor med lättläst information. Här är några förslag:

Använd bildstöd

Bildstöd kan vara ett värdefullt verktyg i samtal med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Använd i första hand den sorts bildstöd som är bekanta för personen du stödjer.

Exempel på bildstöd skapat via www.bildstod.se av Isaac Sverige:

Bildstöd och lättläst text om kriget i Ukraina Samtalskarta om kriget i Ukraina

Den första bilden ovan med bildstöd och lättläst text om det som händer i Ukraina finns också som pdf-dokument.

Bildstöd och text från Symbolbruket:

Ryssland invaderar Ukraina bildstöd och text från Symbolbruket

Klicka på bilden för att öppna den som pdf-dokument.

Kommunikationskarta om Ukraina på svenska från SPSM:

Kommunikationskarta om Ukraina på svenska, länk till SPSM:s webbplats

Klicka på bilden av kommunikationskartan för att komma till SPSM:s webbplats.

Olika sätt att stödja människor i Ukraina

Uppdatering 4 mars: Läs mer här om insamlingen till personer med IF och deras anhöriga i Ukraina.

Riksförbundet FUB är medlem i Inclusion Europe och just nu bevakar vi information som Inclusion Europe publicerar löpande om krisen i Ukraina. I dagsläget undersöker Inclusion Europe koordinering av en insamling för personer med intellektuell funktionsnedsättning och anhöriga i Ukraina. FUB kommer att informera så fort vi får mer information om hur insamlingen ska fungera.

UNHCR har funnits på plats i Ukraina sedan 1994. De samarbetar med Röda Korset, andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer, inklusive organisationer som stödjer personer med funktionsnedsättning.

Ge gåva till UNHCR länk