


Kriget i Ukraina
Ryssland attackerade förra veckan Ukraina. Människorna i Ukraina lider. Risken är stor att personer med intellektuell funktionsnedsättning och andra funktionsnedsättningar drabbas extra mycket.
Vi ser också att alla nyheter om kriget gör många oroliga här i Sverige. Många av våra medlemmar som har svårt att tolka all information.
Därför jobbar FUB med att stödja personer med IF i Sverige. Vi försöker också hitta sätt att stödja personer med IF i Ukraina.
Här nedanför kan du läsa om:
- vad du kan göra om du är orolig
- var du kan hitta lättläst information
Klicka på Läs mer för att läsa om:
- att prata med personer med IF som känner oro
- att hitta lättläst information
- exempel på bildstöd
- olika sätt att stödja människor i Ukraina
– Är du orolig?
- Prata med någon du litar på. Det känns lättare att prata om oron. Att vara orolig ensam är jobbigt.
- Tillsammans kan ni också ta reda på mer. Be någon förklara vad som händer.
- Men det är okej att strunta i att titta på nyheter, om det gör dig orolig.
- Kom ihåg att vi är långt från Ukraina och vi är trygga i Sverige.
– Var kan du hitta information?
Det finns många som vill säga och tycka saker om kriget i Ukraina. Välj att lära dig mer från radio, teve och tidningar som gör vad de kan för att berätta hur det är. Här kan du hitta lättläst information:
- Tidningen 8 sidor
- Teveprogrammet Nyheter på lätt svenska
- Radioprogrammet Klartext
- Teveprogrammet Lilla Aktuellt, för de yngre
Läs mer
Riksförbundet FUB känner stor sorg över det förfärliga lidandet människor i Ukraina har drabbats av efter Rysslands invasion i förra veckan. Risken är stor att personer med intellektuell funktionsnedsättning och andra funktionsnedsättningar drabbas särskilt hårt. Vi har varit i kontakt med Inclusion Europe, den europeiska paraplyorganisationen för FUB och våra systerorganisationer runt om i Europa. Just nu pågår ett intensivt arbete för att få till en fungerande insamling tillsammans med den ukrainska medlemsorganisationen.
Vi ser också hur det enorma nyhetsflödet kring krisen skapar mycket oro hos många av våra medlemmar som har svårt att tolka all information. Redan den 25 februari tog därför FUB kontakt med både Regeringskansliet och Krisinformation.se för att påtala det akuta behovet av löpande, lättläst information i alla relevanta informationskanaler hos olika myndigheter. Men i skrivande stund är det fortfarande mycket svårt att hitta någon information om krisen i Ukraina på lättläst på myndigheters och regeringens sajter.
Nedan har vi samlat information kring:
Att prata med personer med IF som känner oro
Riksförbundet FUB har anpassat barnpsykologen Malin Bergströms och psykologen Anna Norléns råd (publicerat i Dagens Nyheter, Krig i Ukraina – så pratar du med rädda barn) om hur man kan prata om krisen i Ukraina, så att det kan användas i samtal med personer som har svårt att tolka det enorma informationsflödet:
Hitta lättläst/lättpratat information
Använd pålitliga källor med lättläst information. Här är några förslag:
Använd bildstöd
Bildstöd kan vara ett värdefullt verktyg i samtal med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Använd i första hand den sorts bildstöd som är bekanta för personen du stödjer.
Exempel på bildstöd skapat via www.bildstod.se av Isaac Sverige:
Den första bilden ovan med bildstöd och lättläst text om det som händer i Ukraina finns också som pdf-dokument.
Bildstöd och text från Symbolbruket:
Klicka på bilden för att öppna den som pdf-dokument.
Kommunikationskarta om Ukraina på svenska från SPSM:
Klicka på bilden av kommunikationskartan för att komma till SPSM:s webbplats.
Olika sätt att stödja människor i Ukraina
Uppdatering 4 mars: Läs mer här om insamlingen till personer med IF och deras anhöriga i Ukraina.
Riksförbundet FUB är medlem i Inclusion Europe och just nu bevakar vi information som Inclusion Europe publicerar löpande om krisen i Ukraina. I dagsläget undersöker Inclusion Europe koordinering av en insamling för personer med intellektuell funktionsnedsättning och anhöriga i Ukraina. FUB kommer att informera så fort vi får mer information om hur insamlingen ska fungera.
UNHCR har funnits på plats i Ukraina sedan 1994. De samarbetar med Röda Korset, andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer, inklusive organisationer som stödjer personer med funktionsnedsättning.